Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Coronaudbrud i Vendsyssel: Det ved vi, og det mangler vi svar på

I Vendsyssel har coronavirussen siden fredag d. 12. juni været i udbrud. Få et overblik over situationen her.

Hvad sker der?

Coronavirus har siden d. 12. juni været i udbrud i Vendsyssel.

Her er et overblik over, hvad vi ved om situationen, og hvad vi endnu ikke har fået svar på. 

- Det er ikke en farlig situation. Det kan selvfølgelig virke overvældende, men der er tale om et lille udbrud. Vi har styr på sygdommen, sagde ledende overlæge og professor på infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital, Henrik Nielsen, onsdag til TV2 Nord.

Sådan startede det

D. 12. juni blev udbruddet opsporet, da to elever fra Bagterpskolen i Hjørring blev testet positive for corona.

Samme dag blev fem ansatte og en beboer på plejecentret Vendelbocentret i Sindal testet positive med Covid-19.

  Foto: Sofie Bach / TV2 Nord

Mink og stigning på plejecenter

Lørdag d. 13. juni kom det frem, at en minkbesætning i Nordjylland skulle testes for coronavirus.

Søndag morgen var smittetallet for de ansatte på Vendelbocentret steget til 9. Derudover var yderligere fem hjemsendte med symptomer.

Ved middagstid søndag d. 14. juni blev en 7. klasse og en 9. klasse samt en lærer fra Privatskolen i Frederikshavn er søndag sendt i isolation af skolens ledelse. En forældre til et barn i hver klasse var blevet smittet med COVID-19.

Søndagen sluttede af med en voldsom stigning i antallet af smittede på Vendelbocentret i Sindal. 24 personer var smittet. 12 beboere og 12 ansatte.

  Foto: Greg Baker, Ritzau/Scanpix

Yderligere to skoler ramt

Mandag d. 15. juni startede med nyheden om, at en klasse og tre lærere på Højene Skole i Hjørring blev hjemsendt, fordi en elev fra 4.a var smittet med coronavirus.

Tirsdagen bød på endnu en smittestigning på Vendelbocentret. I alt 17 medarbejdere og 12 beboere var testet positiv for corona.

Tirsdag aften blev en 7. klasse hjemsendt fra Privatskolen i Frederikshavn for resten af skoleåret efter en dreng i klassen var blevet testet positiv.

  Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen

Hjemsendelse af 12 klasser og første bekræftede smittede dyr i Danmark

Onsdag kl. 11 blev 12 klasser fordelt på flere skoler i Frederikshavn hjemsendt, fordi elever i klasserne havde spillet fodbold med den smittede dreng fra Privatskolen i weekenden. De elever, der havde spillet fodbold, skulle testes.

Ved middagstid blev det meddelt fra Fødevarestyrelsen, at nogle af de testede mink fra den minkbesætning i Sindal, der lørdag kom i søgelyset, var testet positive for corona. Det er første gang, der er fundet coronavirus i dyr i Danmark.

Onsdag eftermiddag var der en stigning i antallet af smittede på Vendelbocentret. 20 medarbejdere og 14 beboere.

Minkfarmen ved Sindal Foto: Ib Wiliam Christensen

Mink blev slået ned

Om morgenen torsdag d. 18. juni påbegyndte arbejdet med at slå minkbesætningen ned. I alt 11:00 mink skulle aflives.

Ved middagstid blev to klasser på Lundergårdskolen i Hjørring sendt hjem, fordi et søskendepar i to forskellige 2. klasser er testet positiv for corona.

Torsdag eftermiddag er endnu en nordjysk minkfarm i gang med at blive testet. Man frygter endnu et udbrud i en minkfarm. Minkavleren og minkavlerens hustru er begge smittet med corona. Hustruen arbejder desuden ved Vendelbocentret i Sindal.

Yderligere to medarbejde blev testet positiv for coronavirus. Det betyder, at der i alt er 22 smittede medarbejdere og 14 smittede beboere.

Man tester nu endnu en minkfarm for coronasmitte. Arkiv. Foto: DPA

Fredag d. 19. juni steg tallet for smittede medarbejde på Vendelbocentret. 29 medarbejdere var smittet med coronavirus, hvilket var syv mere end torsdag. Der var fortsat 14 smittede beboere.

Samme dag stod ejeren af den minkfarm ved Frederikavn, der på det tidspunkt blev undersøgt, frem og fortalte, at han ikke anede, hvor han havde fået smitten fra. Minkfarmerens kone arbejder på Vendelbocentret.

Mutationer der ikke ses andre steder i Danmark eller Europa

Coronavirussen, der er blevet konstateret på en minkfarm i Sindal i Hjørring Kommune, er den samme, som er blevet fundet på et plejehjem og en medarbejder på en minkfarm i kommunen, oplyser Anders Fomsgaard, der er overlæge og virusforsker på Statens Serum Institut lørdag til TV 2.

Man har endnu ikke fundet ud af, om det er minkene, der har smittet menneskene eller omvendt.

- Vores prøver viser, at denne udgave af covid-19 virus har nogle bestemte mutationer til fælles, som kun findes netop hos disse mink og hos de syge personer i Sindal. Den dukker ikke op i virus andre steder i Danmark eller Europa, så det drejer sig tilsyneladende ikke om en udenlandsk smitte, siger han.

  Foto: Michael Kragelund, TV2

Dødsfald på Vendelbocentret

Lørdag d. 20. junis flagede Vendelbocentret på halv, fordi en beboer døde om natten.

Beboeren var testet positiv for coronavirus, men man kan ikke sige, om det er det, der er skyld i dødsfaldet,

Lørdag kom det også frem, at den minkfarm ved Frederikshavn, der var blevet undersøgt for covid-19, også havde smittede mink.

Samtidig viste det sig, at også hunden på farmen var sittet med coronavirus. Det er første gang, det konstateret coronasmitte ved et kæledyr i Danmark, men der findes enkelte tilfælde på verdensplan.

Søndag d. 21. juni var endnu en beboer blevet testet positiv for smitte med Covid-19.  

Mandag d. 22. juni har elever fra tre skoleklasser i Frederikshavn fået svar på corona-tests. Alle prøver er negative, og de tre klasser kan nu vende tilbage til skole. 

Elever tilbage i skole

Samme dag viste de seneste de seneste tal fra Statens Seruminstitut, at der var ved at komme styr på smittespredningen. Fra at have været den eneste kommune i landet med mere end 50 nye smittede per 100.000 indbyggere over de seneste 7 dage, så havde Hjørring Kommune skiftede farve til en mere orange kulør, der betød, at der kun var konstateret mellem 30-39 nye smittede per 100.000 indbyggere over de seneste 7 dage.

Tirsdag d. 23. juni oplyste Frederikshavn Kommune, at ingen elever i de 14 klasser, der blev hjemsendt d. 17. juni, er testet positive for coronavirus. De er alle blevet testet to gange og alle klasse er tilbage i klasselokalerne onsdag d. 24. juni.

 

Samme dag oplyser Mads Albertsen, Skoledistriktsleder, Hjørring Sydøstskole, at begge de klasser, der d. 12. juni blev hjemsendt efter en elev i hver klasse var blevet testet positiv for smitte med coronavirus, er tilbage på Bagterpskolen igen.

Der blev ikke konstateret flere smittetilfælde.

Op -og nedture på Vendelbocentret

Onsdag d. 24. juni og torsdag d. 25. juni meldtes der om et stigenede antal raskmeldte på Vendelbocentret i Sindal.

Ti medarbejdere og fire beboere er raskmeldt. Ingen ansatte er hjemsendt med symptomer.

D. 25. juni om aftenen afgik endnu en beboer på Vendelbocentret ved døden, mens vedkommende var indlagt med coronavirus. I alt er to beboere døde, mens de var smittet med soronavirus.

Fredag d. 26. juni oplyses det, at yderligere en medarbejder er raskmeldt.

Endnu en beboer på Vendelbocentret afgik ved døden i weekenden d. 28. - 29. juni.

Vendelbocentret har nu 15 medarbejdere hjemsendt med en positiv coronatest, og 17 er raskmeldte. I lørdags var tallene henholdsvis på 20 og 12. Derudover har der i Hjørring kommunens 13 andre plejecentre ikke været nogen, der er blevet testet positiv for coronavirus, efter at de nu er blevet testet to gange.

Nye prøver i den anden nordjyske minkbesætning med 4400 mink viste d. 29. juni fund af covid-19 i mange af dyrene, som skal aflives i d. 30. juni.

Tirsdag d. 30. juni meldes 3 beboere raske. Otte beboere er i isolation, hvoraf den ene er indlagt på sygehuset. 6 er raskmeldt.

Det mangler vi blandt andet svar på

  • Hvordan er smitten kommet til Nordjylland igen?
  • Hvilken sammenhæng er der mellem de forskellige udbrud?
  • Hvornår er smittekæden standset?


Breaking

Skinnebrud i Vendsyssel: Ingen tog på strækningen før lørdag morgen

Foto: René Ryom

Nedbruddet forventes først at være repareret lørdag morgen.

Der kører i øjeblikket ingen tog mellem Hjørring og Frederikshavn.

Det fortæller driftschef ved Nordjyske Jernbaner, Stinne Hjorth Dalsø.

- Al togdrift er indstillet indtil i morgen, der er indsat togbusser på strækningen. Der kører to i hver retning hele tiden, fortæller driftschefen.

Årsagen er, at der er et skinnebrud et sted på strækningen mellem Tolne og Sindal.

Meldingen om skinnebruddet kom kort før klokken 08 fredag morgen, og det er formentligt udløst af de kolde temperaturer.

- Om vinteren når der kommer frost, er det ikke unormalt, at der kommer et brud på skinnerne. Vi går fra at der har været lunt til meget koldt, siger driftschefen.


Det er nøjeren! Emil og Mikkel møder mor til døde tvillinger

Emil og Mikkel Trier tror på, at der er mere mellem himmel og jord.

Youtube-tvillingerne Emil og Mikkel Trier får sig flere ubehagelige oplevelser, da de er gæster i tv-programmet ’Er der nogen?’

De sidder i et kulsort lokale på hver deres stol med ryggen mod hinanden.

Der er i en stor teatersal på Det Hem'lige Teater i Aalborg.

Der er ingen forestilling. Stolerækkerne er tomme, og der er bælgragende mørkt.

Det eneste lys er det, der er i det måleudstyr, der står foran tvillingerne Emil og Mikkel Trier.

Det registrerer ifølge spøgelsesjæger Mikkel Egelund, hvis et spøgelse eller en ånd er i nærheden.

Se tredje afsnit af 'Er der nogen?' herunder:

Flere hundrede døde

Tvillingerne Emil og Mikkel Trier, der blandt andet er kendt fra Forræder og Youtube, er taget med spøgelsesjæger Mikkel Egelund på spøgelsesjagt på Det Hem'lige Teater.

- Det er nøjern, siger tvillingerne flere gange.

Stedet var efter anden verdenskrig en flygtningelejr for tyske flygtninge.

Og i løbet af 1940'erne år døde angiveligt flere hundrede mennesker i lokalerne.

Emil Trier. Foto: Lotta Lemche/TV 2

Flere af de døde flygtninge går igen ifølge spøgelsesjæger Mikkel Egelund, blandt andre pedellen Niels, der hang sig selv på loftet, og en lille pige, der griner og græder.

Men så er der også Erna.

Mikkel Trier. Foto: Lotta Lemche/TV 2

Erna var en gravid kvinde, der ankom til stedet i marts 1945.

Hun ventede sig tvillingedrenge, som Emil og Mikkel Trier, men begge tvillinger døde under fødslen, og det gjorde Erna også.

Mikkel Egelund vil forsøge at lokke hende frem med Mikkel og Emil Trier som lokkemad.

Og måske virker det.

I hvert fald ringer dødsklokken foran Emil igen og igen i det mørke lokale. Og ingen rører ved den.

- Jeg blev faktisk født død, men blev genoplivet, fortæller Emil Trier undervejs.

Se, hvordan spøgelsesjagten går i tredje afsnit af 'Er der nogen?' herunder:


Hold på hat og vanter: Det bliver hamrende koldt i dag

Foto: Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Arkivfoto

Hvis du ikke allerede har fundet vinterjakken og halstørklædet frem, så er fredag morgen en rigtig god anledning til det.

For selvom solen kommer til at stå højt på himlen her i starten af dagen, så er får Nordjylland 'varmt kakao-vejr' udenfor.

- Der er temperaturer helt ned til minus otte grader med sne og isglatteveje rundt om i Nordjylland, lyder det fra Andreas Nyholm, meterolog og vært på TV 2 Vejret.

Se hele vejrudsigten her:

En bidende kold dag

Selvom det dog bliver en anelse varmere op ad dagen, så bliver vi altså omkring frysepunktet, og der kan komme sne flere steder efterhånden som vi når eftermiddagstimerne.

- Ud på aftenen vil der dog komme en opklaring, men også en tiltagende vind, fortæller Andreas nyholm.

Går du derfor glip af den varme kakao her til morgen, så er der stadig rig mulighed for at hygge med det i aften, hvor temperaturen igen går et godt stykke i minus.

Er du nysgerrig på, hvordan vejret bliver i dit område? Spørg Solvej Vindblæs!

Vejret tre timer frem
Vejret senere

Skal der bygges nyt i Birkelse? Lokalplan er sendt til høring

Arkivfoto

Kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune forsøger med den nye plan at anlægge to nye byggegrunde.

Tranumvej, Gl. Landevej og Bindeleddet i Birkelse. Imellem de tre velkendte veje i Birkelse ligger lokalplanområdet, der nu skal erstattes af den nye plan.

- Formålet er at opdatere plangrundlaget i området og give mulighed for nye byggegrunde ved Skolevangen, skriver Kommunalbestyrelsen i en pressemeddelelse.

Foto: Kommunalbestyrelsen, Jammerbugt Kommune

Der er angiveligt taget hensyn til, at områdets karakteristika bevares - og nu skal den altså så til høring i de næste otte uger.

Har du en holdning til den nye lokalplan? Du kan afgive dit høringssvar på kommunens hjemmeside.


Nordjyllands Politi advarer: Kør forsigtigt

Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Arkivfoto

Vinterkulden har for alvor lagt sig over det nordjyske landskab - og selvom det endnu ikke har givet anledning til uheld natten til i dag, så advarer politiet alligevel morgen trafikanterne.

- Der er blevet saltet i hele kredsen i løbet af natten. Kør forsigtigt i morgentrafikken, det kan stadig være glat, skriver Nordjyllands Politi på det sociale medie X.

Fredag morgen står temperaturen på -6 grader, så det handler også om at få både vanter, hue og halsedisser på, hvis du bevæger dig ud på cykel.

Uanset hvordan du skal til og fra i dag, skal du ifølge Vejdirektoratet også passe på.

- Det betyder risiko for sne- og isglatte veje i hele landet, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre og kør efter forholdene, skriver de på deres hjemmeside.

Er du nysgerrig på vejret? Spørg Solvej Vindblæs, hvordan det står til ved dig.

Vejret tre timer frem
Vejret senere