- Skandaløst, at minksag er mørklagt, mener førende medieekspert
Torsdag 7. oktober begynder den såkaldte granskningskommission at undersøge, hvad der skete, da regeringen besluttede at aflive alle mink i Danmark. TV2 Nord - og mange andre medier - har forgæves søgt aktindsigt i beslutningsgrundlaget og forløbet.
I de seneste dage har TV2 Nord fortalt, at det er uklart, hvad der skete i de hektiske døgn op til regeringens beslutning om at aflive alle mink sidste år.
TV2 Nord og adskillige andre medier er blevet nægtet fuld aktindsigt i sagen. Kun brudstykker er hidtil blevet udleveret.
- Vi har at gøre med en sag af historisk karakter. Jeg har aldrig oplevet, at nordjyderne er blevet lukket inde i en længere periode – sådan helt fysisk set, siger chefredaktør Tino Pedersen, TV2 Nord og fortsætter:
- Samtidigt mener vi på TV2 Nord, at vi har afdækket, hvordan politikere og eksperter ikke har fået alle oplysninger frem om beslutningsgrundlaget i den her sag. Det er noget, vi normalt kan få frem som presse, og det har vi ikke kunnet her, siger Tino Pedersen.
Trussel mod folkestyret
Oluf Jørgensen er ekspert i mediejura. Han mener, at regeringens lukkethed er en trussel mod folkestyret:
- Selvfølgelig er der i et demokrati brug for, at vi kan kontrollere grundlaget for politikernes beslutninger, men det er vi blevet afskåret fra, fordi der har været lukket ned for aktindsigt. Det er netop, når journalister begynder at grave i en sag, at der kommer nye ting frem – også fordi pressen sikrer kildebeskyttelse, så whistleblowere trygt kan henvende sig med praj om, hvad der rent faktisk er sket, siger Oluf Jørgensen.
Ekspert tvivler
I snart et år har TV2 Nord forsøgt at få svar på, hvad der skete umiddelbart op til regeringens beslutning 4. november 2020. Det skal en kommission nu forsøge at give svar på.
Men Oluf Jørgensen er ikke optimist. Han mener nemlig, at pressen er langt bedre til at få oplysninger frem end en granskningskommission.
- Vi ville få afdækket mere, hvis der blev åbnet for aktindsigt til journalister og andre interesserede, og jeg synes det er skandaløst, at man har lukket ned for aktindsigten. Det er paradoksalt, at politikerne på Christiansborg har nedsat en kommission for at få alle oplysninger frem, og så har det haft den modsatte effekt, at der er blevet lukket fuldstændig ned, siger Oluf Jørgensen.
Henvisning til arbejdsro
Officielt har regeringen, dens ministerier og styrelser afvist at give aktindsigt netop med henvisning til, at granskningskommissionen skal have arbejdsro. Det har betydet, at der foreløbig kun er udleveret ganske få sagsakter til medierne i sagen.
- Som presse har vi ikke været i stand til agere som den fjerde statsmagt. Vi har været frataget vores muligheder for at holde magthaverne i ørerne, og det, synes jeg, er stærkt utilfredsstillende, siger Tino Pedersen.