Minkforbud udløber - Martin står på spring for at komme i gang
Foto: Nicolai Nør Pedersen / TV2 Nord
Martin er én af de håbefulde minkavlere, der gerne vil genopstarte produktionen.
Martin Steen Korsbæk er allerede i kontakt med en række danske leverandører, som han håber kan stå for at levere foder til minkene.
Den 4. november var en skæbnesvanger dag for minkavleren Martin Steen Korsbæk fra Fjerritslev. Det var nemlig her, at Mette Frederiksen på et pressemøde fortalte, at alle mink skulle aflives.
Fem dage senere havde nordjyden aflivet mere end 1000 tæver, og de mange bure på gården stod derfor tomme.
Siden da har fremtiden været uvis for minkavleren, som besluttede at tilmelde sig den såkåldte dvaleordning, der gør det muligt at få støtte frem mod en mulig genåbning af erhvervet.
I dag, fredag, var der så positivt nyt. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri offentliggjorde nemlig, at det midlertidige forbud mod minkavl udløber ved årsskiftet.
- Det er glædeligt. Det er det, jeg har ventet på i to år, så det er en stor dag. Nu vil jeg bare gerne i gang, siger en fortrøstningsfuld Martin Steen Korsbæk.
I alt 15 minkavlere er tilmeldt dvaleordningen på landsplan, og selvom de nu har fået grønt lys til at genstarte erhvervet, så er det endnu uvist, hvilke betingelser det bliver på.
Svælgprøver og værnemidler
I løbet af eftermiddagen bliver Martin Steen Korsbæk formentligt klogere på, hvilke krav han skal leve op til, hvis han atter skal leve af at være minkavler.
Her sidder han nemlig til møde med blandt andre minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn samt formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen.
Det er ikke længe siden, at Danske Minkavlere udvandrede til et møde, hvor både regler og formål med minkproduktion i Danmark diskuteret.
Ifølge LandbrugsAvisens oplysninger fremførte myndighederne dengang en række krav, som blandt andet omfattede 60 ugentlige svælgprøver fra minkbesætningerne, som skal foretages på døde dyr af folk fra Fødevarestyrelsen, daglige kviktest af medarbejdere, to ugentlige PCR-test samt kravet om, at minkansatte skal bære FFP3-masker, der maximalt må bruges 3 timer ad gangen.
Brugen af værnemidler afskrækker dog ingenlunde Martin Steen Korsbæk.
- Værnemidler er jo en super løsning. Vi er heller ikke interesseret i at smitte dyrene, så det ser jeg intet problem i, siger han.
Anderledes lunken er han ved antallet af tests, og minkavleren håber ikke, at det bliver et krav, at de levende dyr skal testes.