Første dag med aflivninger: Minister svarer på kritik af minkstrategi
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
I dag startede Fødevarestyrelsens deres store aflivningsopgave af nordjyske mink.
Kritikken kommer både fra minkavlere, der føler, at kompensationsordningen er urimelig, men også fra nordjyske folketingspolitikere, der vil have ændret strategien.
- Jeg føler mig virkelig trådt på.
Sådan lyder det fra minkavler Poul Frederiksen, der i dag nægtede Fødevarestyrelsens aflivningshold adgang til sin farm. Politiet blev tilkaldt af Fødevarestyrelsen, og myndighederne fik herefter adgang uden dramatik.
For Poul Frederiksens minkfarm er konstateret smittet med coronavirus, og derfor skal samtlige af hans mink aflives. En process, han har fuld forståelse for, men han er utilfreds med, at han kun bliver kompenseret for 20 procent af driftstabet og ikke får fuld kompensation.
- Regeringen har meldt ud, at de vil hjælpe os med at komme videre, men de saver jo totalt det her erhverv ned. På en almindelig lille familiebedrift, vil der være 1,2 millioner kroner i forskel (på at få 20 procents kompensation i forhold til fuld kompensation red.). Det er total urimeligt, siger Poul Frederiksen.
De nyeste tal viser, at antallet af minkfarme, der skal slåes ned nu har rundet 150, og de har til sammen mere end 1,5 millioner mink.
Af dem er 63 smittede, 50 er mistænkte og de resterende ligger inde i den 7,8 kilometer radius, som gør, at de også skal aflives.
Ekspropriation eller ej
Men der er mening med ordningen. Det forklarer Fødevareminister, Mogens Jensen.
- Der er en forskel fordi, at for de ikke-smittede farme er der tale om ekspropriation, og for de smittede farmes vedkomnde handler det om, at der skal være et incitament til at man holder farmen smittefri, siger han.
Udgangspunktet må være, at når staten kommer og forlanger, at folks dyr skal slås ihjel, så får man fuld kompensation.
Per Larsen, Medlem af Folketinget, Konservative
Mogens Jensen siger til TV2 Nord, at den anvendte kompensationsordning ikke er ny, men tværtimod er blevet brugt ved aflivning af smittede dyr tidligere.
- Og jeg mener, der er tale om en fair kompensation, siger han.
Kritik fra Christiansborg
Mogens Jensen får ikke bare kritik af minkavlere i Nordjylland, men også fra nordjyske medlemmer af Folketinget.
- Jeg har ingen forståelse for fremgangsmåden og det er som om, ministeren optræder som en elefant i et glashus, siger Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti, og fortsætter:
- Det, minkavlerne er præsenteret for, er et diktat fra ministeren. Det er ikke noget, der er forhandlet. Minkavlerne har ikke selv sagt ja til den aftale. Det er utilstedelig optræden fra ministeren.
Per Larsen fra Konservative har heller ikke forståelse for den nuværende løsning
- Udgangspunktet må være, at når staten kommer og forlanger, at folks dyr skal slås ihjel, så får man fuld kompensation, siger Per Larsen til TV2 Nord.
Han mener, man burde lytte noget mere til de dyrlæger, der arbejder med minkene til daglig. De peger på, at hvis en farm har overstået en coronasmitte, er dyrene ikke længe smitsomme, og derfor giver det ingen mening at slå dem ned.
Også den nordjyske Preben Bang Henriksen føler, at man måske burde tænke sig en ekstra gang om.
- Jeg må gå ud fra, at med de eksperter der er fra ministerierne på det her område så har man grundigt undersøgt det, og hvis ikke man har undersøgt det, så synes jeg faktisk lige man skal trække vejret 24 timer, siger han.
Aflivningerne fortsætter ufortrødent
Torsdag eftermiddag begyndte Fødevarestyrelsens aflivningshold at slå de mere end en million mink ned, der er ramt af regeringens aflivningsstrategi. Men smitten spreder sig stadig.
De nyeste tal fra fødevarestyrelsen viser, at der nu for første gang er bekræftet smitte på minkfarme i Aalborg Kommune. Dermed ser det ud til, at antallet af mink, Fødevarestyrelsen skal slå ned, stadig vokser.