Er du glad for din krop?
Hvis ikke, er du langtfra alene.
For utilfredshed med kroppen er ikke en sjældenhed og både børn, unge og voksne kan kæmpe med det, de ser i spejlet. Det kender Regina Sirene Fjendbo selv alt for godt. For selvom hun i dag hviler i sin krop og glæder sig over den, har det langtfra altid været sådan.
Som ung kvinde udviklede hun en spiseforstyrrelse. Det var ikke tydeligt for omverdenen, hvor dårligt hun havde det, fordi Regina Sirene Fjendbo inden sygdommen, havde lidt ekstra på sidebenene. Så i stedet for at blive sygeligt tynd, blev hun meget slank.
- Jeg passede pludselig ind i de der idealer. Men jeg havde det jo stadig ikke godt, forklarer hun.
I jagten på at få det bedre, begyndte hun at se på mennesker, hvis kroppe lignede hendes, fra før hun blev syg. Mennesker, der var glade, kloge, dygtige og gjorde meningsfulde ting.
- Det hjalp mig helt vildt at se på dem. Se hvordan de levede, og at deres udseende ikke var definerende. Og så gik det op for mig, at når det havde hjulpet mig, kunne det måske hjælpe andre at se på min krop, siger Regina Sirene Fjendbo.
Og det gør folk så nu. Ser på den. Uden omsvøb, uden filter, uden skam.
Regina Sirene Fjendbo er nemlig croquismodel, og onsdag besøgte hun Aalborg Teater med projektet 'Pærfekt Croquis', som Muskelsvindfonden står bag.
- Vi har en vision om at skabe mere plads til forskelle, så det bliver nemmere at være en person, der skiller sig lidt ud og elsker den krop, man nu en gang har, selvom den måske ikke ligner det, man ser på Instagram, siger Simon Toftgaard Jespersen, formand for Muskelsvindfonden og fortsætter:
- Der er ikke nogen tvivl om, at vi oplever, at der er rigtig mange - særligt unge - som ser alt muligt på sociale medier, som ikke kan undgå at påvirke dem negativt. Der er så mange filtre og retouchering og så meget, der ikke er virkeligheden, men som alligevel skaber nogle idealer, man skal leve op til.
Netop presset mærker de også hos Børns Vilkår.
Her hører de gang på gang fra unge, som er utilfredse med deres krop og nervøse for, om den er god nok. Lægger man det oveni alt det andet, de unge føler, de skal leve op til, har man en farlig cocktail.
- De unge er rigtig pressede. Mange viser tegn på mistrivsel, og det her med kropsidealer er noget, som kan bidrage til det pres, siger Anders Kofoed, ungefaglig konsulent ved Børns Vilkår.
Hvorfor sidder mine bukser ikke sådan?
I den lille sal på Aalborg Teater smider Regina Sirene Fjendbo sin morgenkåbe. Helt nøgen tager hun komfortabelt plads under de stærke spotlys.
Hun har gjort det så mange gange, at hun ikke længere har tal på det. Og selvom det stadig er givende for hende personligt at stå ved sig selv, er det mindst lige så meget tilskuernes oplevelse, der betyder noget for hende.
- Det er så vildt, hvor meget man kan rykke ved folks opfattelse af en anderledes krop - en tyk krop - bare ved, at jeg stiller mig op på en scene. Det er ekstremt meningsfuldt og en kæmpe gave for mig at få lov at give den gave til andre mennesker, at de måske kan være okay med deres krop ved at se, at jeg er okay med min, siger Regina Sirene Fjendbo.
Og det er netop følelsen som to af deltagerne på tilskuerrækkerne tager med sig.
- Det, at se at modellerne bare var selvsikre, det fik mig da til at tænke, at det kan jeg måske også være, siger Johannes Voss Rasmussen fra 3.G på Aalborg Katedralskole.
Han kender selv til presset fra især sociale medier for at skulle være glad og pæn og perfekt. Det gør veninde Liv Lehn fra parallelklassen også.
- Man kan godt komme til at kigge på de andre og tænke, hvorfor sidder mit hår ikke på den måde? Hvorfor sidder de bukser, jeg har, som hun også har på, ikke sådan på mig? Så kan man godt mærke det der pres til, at man skal passe ind i kassen for den perfekte krop, siger Liv Lehn.
Derfor har det også for hende været inspirerende at se Regina Sirene Fjendbo på scenen.
- Det der med, at hun bare stillede sig frem og ikke prøvede at skjule noget. Nede på alle fire og i vilde positioner, det er bare pisse fedt, siger Liv Lehn.