Udskammet som 'klamydiahovedstad': Nu er udviklingen vendt

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Er førstepladsen mon "truet?"

Aalborg har flere år i streg indtaget en uheldig førsteplads, som man i sammenhængen vidst godt kan kalde lidt klam.

For Aalborg er den by, hvor flest unge bliver smittet med klamydia. I 2022 var der hele 41,9 tilfælde af klamydia per 1000 indbyggere i alderen 15-29, der fik konstateret klamydia.

Det fik afdelingen for Hud- og Kønssygdomme på Aalborg Universitetshospital til - på kæk vis - at fejre den uheldige rekord med kage, for som de skrev i deres Faceook-opslag, så glædede de sig til 'smøge ærmerne op og gøre klar til kamp'.

Men nu er der godt nyt for Aalborgs unge. For i 2023 var der kun 36,1 tilfælde af klamydia per 1000 indbyggere.

De fleste får ikke symptomer

Også positivraten (antal påviste tilfælde, red.) har taget et dyk. Ud af dem der lod sig teste for klamydia i 2022 var der 17,2 påviste tilfælde, men i 2023 var det tal kun 14,9.

Men faldet i antallet af unge, der får klamydia, kan ikke forklares med, at der er synderligt flere, der lader sig teste for klamydia. I 2022 var testraten nemlig 17,9 procent, mens det kun var 17,8 procent af aldersgruppen lod sig teste i 2023.

Og det er vigtigt at lade sig teste for klamydia, hvis man praktiserer sex uden kondom, og man gerne vil være sikker på ikke at smitte sin partner.

Når det kommer til klamydia, er det kun halvdelen af mændene og en fjerdedel af kvinderne, der får symptomer.

Vi var i Aalborg og tale om kondomer og klamydia med unge i gågaden - det kan du se i videoen herunder.


Mystiske kameraer er dukket op på de nordjyske landeveje

Foto: Pressefoto/Sund og Bælt

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Kameraerne kan stå ved vejene den ene dag og være væk den næste.

Er du kørt forbi et kamera i vejkanten på for eksempel Thisted Landevej og undret dig over, hvorvidt der var tale om en fartkontrol eller ej, så er du ikke den eneste.

Der er dog ikke tale om en fartkontrol.

I stedet er det kamera, der scanner nummerplader for at registrerer og sikre, at lastbiler over 12 ton har betalt den nye vejafgift.

Fra 1. januar 2025 trådte det nemlig i kraft, at lastbiler på 12 ton og derover betaler en vejafgift efter, hvor meget CO2 de udleder, og det er her, kameraerne kommer i spil.

- Kameraerne scanner nummerpladerne og slår dem derefter op i en database for at se, om lastbilen har betalt vejafgift. Er den ikke registreret, så får ejeren af lastbilen en bøde, forklarer Jens Villemoes, der er pressechef i Sund og Bælt.

Foto: Pressefoto/Sund og Bælt
Foto: Pressefoto/Sund og Bælt

Uddeler ikke fartbøder

Og selvom kameraerne måske går i ens Saphe i bilen, og de scanner nummerplader, så forsikrer pressechefen om, at det altså ikke er muligt at udsende fartbøder, hvis bilerne, der passerer det, kører for hurtigt.

- Vi måler ikke fart og udskriver ikke fartbøder, så det skal man ikke være bekymret for, fortæller han.

Kameraerne er heller ikke fast forankret, derfor kan man altså sagtens køre forbi et kamera den ene dag, mens det er væk den næste.

- Vi har 275 punkter rundt omkring i landet, hvor vores mobile kontrol-enheder bliver stillet op på skift, det er også derfor, man måske har set Sund og Bælt-biler i Nordjylland, forklarer Jens Villemoes..

Ejer man en lastbil over 12 ton, kan man betale på forhånd, så man undgår bøder.

- Man kan købe en vejafgift billet på vores hjemmeside, ellers kan man vælge en af de tre udbydere, der har budt ind på betalingsløsninger, og igennem dem få en app eller satellit box, som sidder i forruden og afregner afgiften automatisk, forklarer pressechefen.

I alt er hele 161 millioner kilometers kørsel blevet registreret på de afgiftsbelagte veje, men skulle man ikke have registreret sig, ender man med en bøde på 4500 kroner.


Farlig kæledyrs-virus konstateret i Nordjylland: Dyrene dør på få timer

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Får kaninen virussen, kan man ikke behandle den. Det er kun muligt at forebygge den med en vaccine.

Er du ejeren af en eller flere kaniner i Nordjylland og særligt Aalborg-området, så er det med at være ekstra opmærksom i denne periode.

Der er nemlig konstateret et tilfælde af den såkaldte kaningulsot i Nørresundby.

- Vi havde et tilfælde her i Nørresundby i midten af januar, og vi fik svar på prøven fra laboratorium i den her uge, oplyser Karin Vestergaard, der er dagligleder og dyrelæge for Anicura Dyreklinikken i Nørresundby.

Findes ingen behandling

Kaningulsot er en meget smitsom sygdom, der kan ramme både vilde og tamme kaniner, som holdes både ude som inde.

Smittes en kanin med kaningulsot, findes der ingen behandling, og kaninen vil oftest blive aflivet for at skåne den for en meget ubehagelig død.

- Det er ikke noget, vi ser så tit, fordi det ikke er så hyppigt, men det er en meget farlig sygdom, da vi ikke kan gøre noget, forklarer Karin Vestergaard.

Sygdomsforløbet er meget kort, og ofte vil ejeren pludselig finde sin kanin død. Kaninen kan være helt normal og dø inden for få timer, da kaninerne får akut leversvigt, hvilket påvirker blodets evne til at størkne.

Leversvigtet kan give gule slimhinder, hvilket har givet sygdommen tilnavnet kaningulsot. Kaninen kan få næseblod som følge af akutte blødninger i lungerne, og det kan bløde fra livmoder og urinveje.

Sådan smittes kaninerne

Sygdommen kan smitte ved direkte kontakt mellem smittede kaniner, men mennesker kan desuden også overføre sygdommen via tøj, bure eller udstyr. En kanin kan også blive smittet ved at opholde sig udenfor et sted, hvor der har været smittede kaniner.

Plukning af græs og planter til foder fra områder med smittede kaniner kan også bringe smitten hjem til din kanin, mens stikkende insekter som myg, lopper, pelsmider og stikfluer også kan sprede smitten fra kanin til kanin.

Derfor er der også risiko for smitte, selvom kaninen holdes indendørs. Virusset er meget modstandsdygtigt og kan overleve over 200 dage i miljøet.

- Så det er vigtigt at tænke sig om, hvis man går ud til andres kaniner, og man så skal hen til sine egne efterfølgende, forklarer dyrlægen.

Kun en ting virker

Selvom sygdommen ifølge Karin Vestergaard er farlig, så skal folk ikke gå i panik eller tro, at deres kaniner nu dør i morgen.

- Det er som sagt sjældent, at vi ser den, og der er en løsning, hvorpå man kan beskytte sin kanin, forklarer hun.

Vaccination er nemlig muligt med god dækning.

- Får kaniner vaccinen og bliver syg med kaningulsot, så kan de blive syge, men de vil overleve det, så man kan forebygge sygdommen, forklarer Karin Vestergaard.

Vaccination anbefales generelt til alle kaniner ifølge dyrlægen, men især til dem, der deltager i kaninhop, dyrskuer, udstillinger eller andre aktiviteter med høj risiko for smitte. 


Direktør jubler: Bruger 30 millioner på ny indgang

Foto: Fårup Sommerland/Pressefoto

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det bliver en stor forandring, gæsterne kommer til at møde, når forlystelsesparken igen slår dørene op.

I 1975 åbnede Fårup Sommerland, som i år derfor kan fejre 50-års jubilæum.

Siden dengang er der sket store forandringer i forlystelsesparken, og i jubilæumsåret sker endnu en omfattende ændring af parken.

Denne gang er det indgangspartiet, som har fået en ordentlig tur - en makeover til hele 30 millioner, som torsdag blev markeret med et rejsegilde.

- Det er en stor dag i Fårup Sommerland, hvor vi kan markere rejsegildet på et helt nyt og komplet forvandlet indgangsområde, som vores gæster vil møde som det første, når de besøger Fårup i den nye sæson. Vi er nu så langt i processen, at man for alvor kan fornemme projektets omfang, siger Niels Jørgen Jensen, direktør i Fårup Sommerland, i en pressemeddelelse.

I indgangen bliver der nye områder med butikker, café, eget ismejeri, et større udendørs torv, ny informationsbygning, trækvognudlejning og opgraderede toilet- og handicapfaciliteter.

Hele området bliver nu 2000 kvadratmeter stort, hvor der kommer op mod 700.000 gæster igennem hvert år.

Fårup Sommerland indleder sin sæson 14. april.

Foto: Fårup Sommerland/Pressefoto
Foto: Fårup Sommerland/Pressefoto
Foto: Fårup Sommerland/Pressefoto

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Daniel Lehmann har en klar vision for sin nye bar i Gaden. For det er tid til en forandring i Aalborgs festmekka.

Det er ikke en let opgave, at forandre kulturen i en gade.

Specielt ikke 'Gaden.'

Men det er netop, hvad Daniel Lehmann har sat sig for. Og hans nye bar Hops i Jomfru Ane Gade, er et skridt på vejen. Håber han.

- En gang var Gaden mere end et feststed for de helt unge. Men over tid, er det, hvad den er blevet til, og det er ærgerligt. For så lever den kun fredag og lørdag nat. Jeg vil gerne hæve standarden og gøre Gaden til et sted for et bredere publikum, siger Daniel Lehmann.

Han har flere steder i Gaden og kender de 150 meter indgående gennem mange år. Derfor ved han også, at drømmen om at trække et mere modent publikum i Gaden, ikke er lige til.

- Det er noget, vi har prøvet og snakket om i noget tid. Det er ikke slået igennem endnu, og forandringen kommer ikke til at ske hverken i morgen eller næste måned. Der skal et langt sejt træk til, siger Daniel Lehmann.

Alligevel er han mere fortrøstningsfuld, end han har været længe. For han fornemmer, at mange af Gadens aktører, nu deler den samme ambition.

- Jeg tror og håber på, at vi nu kan løfte i flok, og sammen lykkes med at gøre Jomfru Ane Gade til et sted, som flere kan se sig selv i.

En kæmpe investering

I mere end en måned har Daniel Lehmann knoklet på højtryk for at gøre Hops klar til åbningen fredag. En proces, der ikke er blevet gjort hverken nemmere eller billigere af, at han har store visioner for barens udseende. Gode sæder, pæne lamper, rigtigt træværk.

Men selvom det har været en kostelig affære, tror han på, at det er investeringen værd.

- Jeg kunne sagtens have valgt den billige løsning. Problemet med det er, at det hurtigt kommer til at se slidt ud, og det appellerer ikke til de mere voksne gæster. De vil gerne have nogle ordentlige rammer, og det forstår jeg godt. Det vil jeg også selv, siger han.

Og når han kigger på, hvorfor Jomfru Ane Gade er gået fra at være fuld af liv til at ligge død størstedelen af ugen, er rammerne netop en del af forklaringen. Derfor har det også været et meget bevidst valg, at bruge ekstra krudt på den del. En anden del er koncepterne.

- På et tidspunkt rykkede der nogle steder ind med koncepter, som i høj grad er målrettet de unge og som trak dem til. Det er fint, de unge må hjertens gerne være her. Men det har spredt sig mere og mere, og der har ikke været en modvægt.

Den modvægt ser han nu. Både med sit eget sted og med flere af de nye steder, som popper op.

- Med stedet her prøver jeg at lave et koncept, der hele vejen igennem er interessant for de lidt mere voksne gæster. Det er i alt fra indretningen til valget af bartendere til musikken og servicen. Hvis de unge vil feste med er det fint, men det er ikke dem, jeg aktivt prøver at ramme, siger Daniel Lehmann.

Kampen om kunderne

Samlet set håber Daniel Lehmann, at Gaden kan og vil forandre sig til glæde og gavn for både beværtninger og gæster. Men udviklingen er heller ikke uden bekymringer.

For som det er nu, kæmper de fleste af stederne i den lille gade om de samme gæster. En situation, som ikke er holdbar. Men ved at gøre Gaden mere divers, stiger mængden af konkurrenter også. For så er det pludselig steder i hele byen, de er oppe imod.

- Det er en kæmpe bekymring. Men jeg tror på, at der er gæster nok til det hele. Til både byens vinbarer og cocktails hos os. For det er forskellige fester, vi tilbyder, siger han.


Foto: Pressefoto

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Om et års tid står en række forhandlere af Ford og Hyundai ikke længere med forhandleraftaler.

Det kommer efter, at Nic. Christiansen Gruppen har opsagt aftalerne i store dele af landet.

Førhen har forhandlerne været fordelt på mange forskellige hænder, men i det nordjyske bliver det nu den familieejede virksomhed Brdr. Hosbond, der kommer til at stå med forhandleraftalerne, skriver nordjyderne i en pressemeddelelse.

- Vi kan bekræfte, at vi har indgået en aftale med importøren, som betyder, at vi fremover får ansvaret for forhandlingen af for Ford og Hyundai i Nordjylland.

- På nuværende tidspunkt kan vi ikke være mere konkrete om hvad der kommer til at ske, end at partnerskabet indebærer en væsentlig udvidelse af vores nuværende forretningsområde, siger driftsdirektør Mikkel Hosbond i pressemeddelelsen.

Færre forretninger

I dag har Brdr. Hosbond Ford-forretninger i Aalborg, Hjørring, Brønderslev og Frederikshavn, og det er en forventning fra direktøren, at den nye aftale betyder, at der skal ansættes nye medarbejdere i virksomheden.

- Men ellers har vi lige nu fokus rettet mod processen med at afdække de bedste samarbejdsmuligheder til forhandlernetværket, med henblik på at få etableret det optimale setup for både Ford og Hyundai i Nordjylland. Selv om der samlet set bliver færre udsalgssteder end der er i dag, så kan nordjyderne godt forvente, at både Ford og Hyundai bliver tilgængeligt i hele regionen, siger han.

Af pressemeddelelsen fremgår det også, at grunden til, man laver nyt forhandlersetup, er, at man vil fremtidssikre forhandlernetværket, og at det skal ses som rettidig omhu, da branchen er under en stor transformation.

Det forventes, at de nye aftaler træder i kraft fra januar 2026.