Jonna stod alene med sin livløse mand i et kvarter, før der kom hjælp og hjertestarter
I 2018 fik Anders Østenkær et hjertestop i sit sommerhus i Løkken. Næsten et kvarter skulle der gå, før en hjerteløber kom frem med den livredende hjertestarter.
En nat for 5 år siden stoppede Anders Østenkærs hjerte pludselig med at slå. Ved siden af ham lå hans hustru, Jonna Østenkær, og kunne høre en underlig lyd fra sin mand.
- Jeg vågner og er ikke et sekund i tvivl om, at der er noget, der er helt galt. Så jeg rusker sådan lidt i ham og kan både se og høre, at der slet ikke er noget liv, siger Jonna Østenkær.
For Anders Østenkær gik der flere dage før, han igen vågnede op. Og på det tidspunkt havde han ingen hukommelse af, det han havde været igennem.
- Jeg opdager ingenting, jeg sov bare igennem det. Jeg vågner en to-tre dage senere på sygehuset og er temmelig forvirret over, hvad der er sket, forklarer han.
Ventede et kvarter
Jonna Østenkær tog opgaven i egen hånd og begyndte at give hjertemassage til sin mand. I det lille soveværelse i sommerhuset var der ingen mulighed for at trække ham ned af sengen, så hjertemassagen måtte foregå på en alt for blød madras.
På trods af udfordringerne fortsætter Jonna med hjertemassagen i 12-13 minutter, før der kommer en hjerteløber med en hjertestarter.
Netop fordi deres sommerhus lå så langt ude i klitterne, havde det taget ekstra tid at hente og bringe en hjertestarter fra Løkken by.
- Jeg vidste på grund af et førstehjælpskursus, at man ikke kan gøre noget forkert, så jeg gik bare i gang. Så da jeg får alarmcentralen i røret, siger jeg bare: ”jeg ved godt, hvad jeg skal, så jeg går bare i gang”. Og det gjorde jeg, fortæller Jonna Østenkær.
Forskningsprojekt giver flere hjertestartere
I et nyt forskningsprojekt under navnet NordStart, kommer der i Nordjylland snart 280 nye hjertestartere.
Her har forskere fra Canada og Danmark udviklet en såkaldt computeralgoritme, der skal vælge, hvor de mange nye hjertestartere skal placeres. Og det skal gøres mere systematisk og strategisk end tidligere.
I dag sidder de nemlig alt for ofte i de større nordjyske byer.
Det er den nordjyske fond Melsen Fonden, der har doneret et tocifret millionbeløb til Hjerteforeningen. Men pengene er altså øremærket forskningsprojektet.
I 2018 da Anders Østenkær bliver ramt, går der næsten et kvarter, før en hjerteløber ankommer med en hjertestarter. Værdifuld tid, når man er blevet ramt af hjertestop.
Hvert år rammes cirka 5000 danskere af hjertestop uden for hospital, hvilket svarer til omkring 13 hver eneste dag.
Jeg vågner og er ikke et sekund i tvivl om, at der er noget, der er helt galt.
Jonna Østenkær
Måtte lægge livet om
Anders Østenkær havde haft sin egen forretning gennem 36 år, men kunne efter hjertestoppet ikke længere klare at arbejde 50 timer om ugen.
Derfor solgte han butikken cirka et år efter episoden.
Til daglig frygter parret ikke for et nyt hjertestop, for efter episoden fik Anders indopereret end ICD Pacemaker, der giver stød til hjertet, hvis det bliver nødvendigt.
- Jeg lever et rimeligt normalt liv i dag. Jeg bliver lidt hurtigere træt, men jeg cykler en hel del, spiller floorball og svømmer, fortæller Anders Østenkær, der har investeret i en El-cykel, som han kalder sin bedste investering.
Efter ulykken sørgede parret for, at der kom en hjertestarter til deres sommerhusområde, for som Jonna siger:
- Jeg tror ikke, jeg kunne have fået gang i ham, uanset hvor meget jeg kæmpede, der skulle en hjertestarter til.