280 hjertestartere på vej til Nordjylland - smart teknologi placerer dem rigtigt
Foto: Region Nordjylland
Med hjælp fra et tocifret millionbeløb bliver flere hjertestartere nu drysset ud over det nordjyske landkort. De placeres efter en særlig algoritme.
Der skal flere hjertestartere til de tyndt befolkede dele af landsdelen.
Det er det klare mål for det nye forskningsprojekt NordStart, som med en milliondonation fra Melsen Fonden til Hjerteforeningen er blevet muliggjort.
De 280 hjertestartere sættes op med omtanke - forskerne i projektet skal udvikle en avanceret computeralgoritme, de vil bruge til at udvælge opsætningsstederne.
Det sker for at sikre, at de placeres, hvor de kan gøre allermest gavn, og ikke som i dag efter, hvor der er taget et lokalt initiativ til det, eller hvor der bor flere mennesker.
Udover det vil alle nordjyder under projektet få tilbudt et 30 minutters gratis introkursus i genoplivning.
- Vi håber og tror på, at projektet kan blive en vaskeægte gamechanger, når det kommer til måden, man sætter hjertestartere op. Ikke bare i Nordjylland. Ikke bare i Danmark. Men i hele verden, siger Anne Kaltoft, administrerende direktør i Hjerteforeningen.
Antallet af døgntilgængelige hjertestartere ligger på 1730 i Nordjylland, og de er typisk placeret i højtbefolkede områder. Men det er ifølge forskerne langt fra optimalt, fordi det ikke altid er her, folk har den største risiko for at få hjertestop.
Kan gøre stor gavn
Data til forskningsprojektet bliver indsamlet fra Region Nordjylland. Og her håber regionsrådsformand Mads Duedahl, at resultaterne kan bruges til at rådgive borgere, der skal sætte hjertestartere op.
- Vi har i Nordjylland allerede virkelig mange ildsjæle og lokale, som sørger for at opsætte og vedligeholde hjertestartere, ligesom der også er mange frivillige i Region Nordjylland, der besidder førstehjælpskompetencer og vedligeholder dem. Det skal vi fortsat have, men det her projekt er et spændende tiltag, som, vi håber, redder nordjyske liv, siger Mads Duedahl.
Det er et internationalt forskerteam fra Canada og Danmark, der skal udvikle algoritmen til placeringen af hjertestarterne, og erfaringerne, de gør sig, kan også gøre gavn udenfor landsdelen.
- Jeg håber, det giver værdi for forskere i hele verden, slutter Mads Duedahl.
Fakta
Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag ca. 13 procent
I 79 procent af tilfældene med hjertestop uden for hospital giver tilstedeværende personer livreddende førstehjælp, før professionel hjælp ankommer.
Hvis ingen træder til med genoplivning, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 17.
Hvis et vidne træder til med hjertemassage, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 8.
Hvis personer med hjertestop modtager genoplivning med brug af hjertestarter, inden ambulancen ankommer, overlever godt 1 ud af 3.
Hurtig reaktion ved et hjertestop er afgørende. Ifølge Det Europæiske Råd for Genoplivning kan sandsynligheden for at overleve være helt op til 70 procent, hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter inden for tre til fem minutter.
De fleste personer får varige skader eller dør, hvis ikke de får hjælp inden for cirka 10 minutter. Efter seks minutter kan hjernen begynde at tage skade, og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med cirka 10 procent.
Kilde: Hjerteforeningen