Bor du i Danmarks bedste by? Nu kan der ansøges om at blive Årets Landsby
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Landsbyen Trekroner ved Brovst vandt prisen som Årets Landsby i 2016. Nu skal årets landsby igen kåres.
Der findes mange skønne, mindre byer i Nordjylland, og nu kan en af dem vinde titlen om at blive Årets Landsby 2022.
Flere nordjyske landsbyer har allerede prøvet det. Gjøl, Trekroner, himmerlandske Hvilsom og Vestervig i Thy er tidligere blevet kåret som årets landsbyer.
Nu er chancen der igen for de nordjyske landsbyer, for indtil 14. juni kan landsbyer på op til 1500 indbyggere søge om at blive Årets Landsby 2022.
I år er temaet ”En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden”, og det betyder, at der lægges vægt på fællesskabet samt de aktiviteter, der er gennemført – særligt i coronatiden, hvor mange ellers var i risiko for at blive ensomme.
- Landsbyer har helt særlige muligheder for – og evner til – at tage hånd om hinanden, uanset om man har boet i landsbyen i 100 år eller lige er kommet hertil, måske endda som flygtning, siger Helene Simoni Thorup, der er formand for bedømmelseskomitéen.
Krav for at blive Årets Landsby
- Landsbyen skal have under 1500 indbyggere
- Ansøgningen skal indeholde en beskrivelse af de aktiviteter, der er gennemført, som passer med årets tema:
”En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden” - Aktiviteterne skal gerne have haft en konkret effekt. Det kan være øget tilflytning, ny erhvervsudvikling eller nye fællesskabsformer.
- Der bliver lagt vægt på originalitet i landsbyens initiativer og idéer
- Derudover er det også et plus, hvis landsbyens initiativer kan anvendes i nye sammenhænge
- Ansøgningen skal sendes til landsby@landdistrikterne.dk senest 14. juni klokken 12
Kilde: Landdistrikternes Fællesråd
Fællesskabet er i fokus
I år er det fællesskab og landsbyens fælles aktiviteter, der er valgt som omdrejningspunkt, og det er ikke tilfældigt.
Tendensen i samfundet er nemlig, at flere og flere mistrives og bliver ensomme, og her håber bedømmelseskomitéen på at høre om konkrete initiativer fra landsbyerne, der modarbejder tendensen.
- Det kunne være spændende at se eksempler på, hvad landsbyerne kan og gør, for jeg tror, at der er noget vigtigt at lære for hele vores samfund, hvis vi kunne blive bedre til at tage hånd om hinanden, siger formand for bedømmelseskomitéen, Helene Simoni Thorup.
Vinderfest og pengepræmie
Årets Landsby har været kåret siden 1995, og det er landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Landdistrikternes Fællesråd, Forenet Kredit og foreningen bag Nykredit og Totalkredit, der står bag uddelingen.
Sidste år var den nordjyske by Skovsgård i Jammerbugt Kommune tæt på at løbe med prisen, da den kom i finalen sammen med to andre byer. I sidste ende blev det dog den østjyske by Stjær, der kunne kalde sig Årets Landsby.
Det er ikke blot æren, der er på spil. Vinderlandsbyen får overrakt 50.000 kroner, mens 2. og 3. pladsen hver får 25.000 kroner. Derudover er der også en kåringsfest for vinderlandsbyen.
Du kan læse mere om ansøgningskravene samt udformningen af ansøgningen her.