Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Glæde i Løvvangen over krav om fleksibel udlejning

Foto: TV2 Nord

Kaare Dybvad har tidligere været i Aalborg og Nørresundby for at se på, hvordan den såkaldte Aalborg-model har holdt boligområder ude af Ghetto-listen.

To boligområder i Aalborg Kommune er med i nyt regeringsudspil, der skal hindre, at områderne udvikler sig til parallelsamfund.

I to almene boligområder i Aalborg og Nørresundby skal kommunen ikke kunne anvise nye beboere, der er på overførselsoverenskomst, har en dom eller ikke er europæiske statsborgere. Det foreslog regeringen onsdag i et nyt udspil.

Målet er, at områderne "ikke udvikler sig til morgendagens parallelsamfund," hedder det i udspillet.

De to områder, der i givet fald omfattes, og hvor der efter regeringens opfattelse er brug for en særlig forebyggende indsats, er Grønlandskvarteret i Aalborg og Løvvangsområdet i Nørresundby.

- Vi har i alt for mange år lukket øjnene for den udvikling, der var undervejs, og først handlet, når integrationsproblemerne blev for store. Nu vil vi sørge for, at vi ikke én gang til stikker hovedet i busken, mens nye parallelsamfund vokser frem, skriver indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) i en pressemeddelelse.

Regeringens udspil skal nu drøftes med de øvrige partier.

Opfylder flere kriterier

De to boligområder i Aalborg Kommune opfylder tre ud af fem kriterier, regeringen har opstillet for at havne på listen (en liste, der ikke skal forveksles med den såkaldte ghettoliste):

  • Begge steder er mere end 30 pct. af beboerne uden for arbejdsmarkedet - i Grønlandskvarteret er det 34,1 pct., i Løvvangen 38,3 pct.

  • Og begge steder har flere end 30 pct. af beboerne en ikke-vestlig baggrund. Det gælder i Grønlandskvarteret 35,5 pct. af de godt 2400 indbyggere, mens det i Løvvangen er 45,0 pct. af de ca. 1800 indbyggere, der ikke har vestlig baggrund.

  • Derudover "rammes" Løvvangs-området af, at 1,65 pct. af beboerne har en dom, mens det i Grønlandskvarteret er en lavere gennemsnitlig bruttoindkomst, der er med til at sikre området en plads på listen.

Fleksibel udlejning

Boligområderne på listen skal ifølge udspillet have såkaldt "fleksibel udlejning". Udtrykket dækker over, at man afviser nye beboere, der har ikke-vestlig baggrund, en dom eller er på overførselsindkomst.

En del af Løvvangs-området består af almene boliger, som Sundby-Hvorup Boligselskab lejer ud. Og boligselskabets formand, Hans Bøyen Christensen, er glad for regeringens udspil.

- Vi har allerede i snart fire år haft fleksibel udlejning i Løvvangen af præcis dé grunde, regeringsudspillet nævner. Det har endnu ikke ændret en masse, men vi tror på metoden, og derfor er det helt fint med os, hvis man nu forlanger fleksibel udlejning, så vi kan fortsætte med ordningen, siger Hans Bøyen Christensen.

Han pointerer, at de, der afvises, hvis de søger lejlighed i Løvvangen, kan få tag over hovedet - men blot i andre af selskabets afdelinger.

I Region Nordjylland er i alt tre områder med på listen. Udover de to i Aalborg Kommune er det Havrevej i Thisted Kommune. Sidstnævnte opfylder alle regeringens fem kriterier.


Ordfører beklager udskældt afgift: 'Det har været uhensigtsmæssigt'

Foto: Billede: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix/ Grafik: TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Politiske modstandere kalder CO2-afgiften på brændstof til fiskeriet for en katastrofe, mens regeringen barsler med snarling løsning.

- Jeg skal være den første til at beklage.

Det minder om en ren tilståelsessag.

Socialdemokratiets fiskeriordfører Bjarne Laustsen erkender, at landets fiskere er havnet i en uheldig situation, efter det fra årsskiftet nu koster dem 2,26 kroner per liter diesel i afgift.

- Det er da ganske uhensigtsmæssigt, og jeg skal være den første til at beklage. Efter aftalen om den grønne skattereform, er brændstofpriserne steget, og så kommer afgiften oveni. Det gør rigtig ondt på nogen af fiskerne, og derfor er risikoen også, at danske fiskere søger udenlandske havne, siger fiskeriordføreren.        

'Ting tager tid'

Ifølge Bjarne Laustsen var det meningen, at aftalen om CO2-afgiften skulle følges op af en fiskeriaftale, der gav fiskerne mulighed for at få tilbagebetalt nogle af afgiftspengene, som de så kunne bruge på at omstille til et grønnere fiskeri. Men den aftale er endnu ikke blevet til noget.

- Ting tager tid, og regeringen har først skullet formulere en hel fiskeripakke – ovenpå Brexit, ovenpå Fiskerikommissionens rapport, men jeg tror, man meget snart spiller noget ud, siger Bjarne Laustsen.

CO2-afgiften er blevet kritiseret af ikke bare fiskerne selv, men også blandt andet nordjyske havne og følgeerhverv, der frygter, at afgiften kan få store konsekvenser for fremtidens fiskeri i Danmark.

Tanker i Sverige

TV2 Nord har for nylig fortalt, hvordan fiskere fra Skagen allerede har fundet måder at omgå afgiften ved i stedet at tanke i Sverige.

Det er helt hen i hegnet, fordi jeg kan ikke se, hvad det skal hjælpe. Vi hjælper ikke miljøet. Vi belaster det bare mere, når vi sejler rundt for at omgås reglerne, sagde Lars Mose tirsdag.

Samtidig har FF Skagen, der både forarbejder fisk og sælger dieselolie til fiskere oplevet en mærkbar nedgang i efterspørgslen efter brændstof.

Blandt andet derfor er Danmarksdemokraternes fiskeriordfører Kristian Bøgsted også klar i mælet og beskriver CO2afgiften som en katastrofe.

- Der er ikke et alternativ. Det her er bare at ødelægge konkurrenceevnen for dansk fiskeri. De skal også bidrage (til den grønne omstilling, red.), men det skal ikke være på den her måde, hvor de får ulige konkurrencevilkår uden at have et alternativ, siger Kristian Bøgsted.

Bjarne Laustsen kan ikke sige, hvornår regeringen er klar med et aftaleudspil, men indikerer, at det er op over.


Som nyuddannet tog Frederik en chance, der ændrede alt

Foto: Mogens Jørgensen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Frederik gik pludselig fra at være nyuddannet til at være en altafgørende medarbejder.

27-årige Frederik Thingbak fra Sæby havde netop fået sin kandidat i spansk som virksomhedskommunikation (cand. merc. ling.), da Vendsyssel FF pludselig offentliggjorde, at klubben fik nye ejere.

Fodboldklubbens nye ejere bestod blandt andre af den colombianske rapper Blessd, og derfor var Frederik Thingbak hurtig til at banke på døren ind til fodboldklubben.

For udover sin uddannelse, så havde han også blandt andet været rejsearrangør af rejser i Colombia. Og så er han faktisk født i Colombias hovedstad Bogotá 8. april 1997.

Hans biologiske mor kaldte ham 'Jos Ismael', men hun kunne ikke forsørge ham, så kun tre måneder gammel blev drengen adopteret af Marianne og Flemming Thingbak fra Sæby, som gav ham navnet Frederik Thingbak.

I dag er han derfor netop ansat i fodboldklubben som såkaldt Global Marketing Coordinator, og det er noget af et ansvar, den 27-årige allerede - og meget pludseligt - har fået. 

- Der er rigtig mange ting, der skal koordineres. Det er blandt andet hvad de skal have at spise, vacciner, simkort, så de kan ringe hjem, og så skal der også koordineres noget med pressen derovre, forklarer Frederik Thingbak.

Står for alt kommunikation og koordinering

Koordineringen omhandler Vendsyssel FF's kommende træningslejr, som de tager hul på 25. Januar og 14 dage frem i den colombianske by Medellin. Her skal Vendsyssel FF træne på storklubben Atlético Nationals anlæg uden for millionbyen.

Derfor har han næsten daglig kontakt til folkene i klubben for at planlægge og ikke mindst sørge for at alle detaljerne er på plads, mens han også fungerer som tolk.

- Jeg tror, der venter mere, end vi lige går og forestiller os. Jeg tror på, at der vil være kæmpe opbakning, og en masse mennesker, der gerne vil tale med vores spillere, tale med Blessd og lære os bedre at kende, konstaterer Frederik Thingbak.

Frederik Thingbak glæder sig desuden til igen at komme tilbage til hans andet hjemland, som han har rejst til flere gange.

Han rejste blandt andet tilbage for at lede efter sin biologiske familie, hvilket faktisk lykkedes i 2020, hvor han blev genforenet med sin biologiske mor og storesøster, som han stadig holder kontakten til.

Men for nu er Frederik Thingbak i Vrå og ved at lægge sidste hånd på turen til Colombia, hvor han blandt andet glæder sig til at møde rapperen Blessd, der fylder 25 år to dage efter, Vendsyssel FF er ankomme. Han håber nemlig at møde ejeren til en kæmpe fest.


Nathalie har været syg med særlig kræftform i 14 år og har fået 186 behandlinger

Foto: Nathalie Rouqette

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

For Nathalie Rouquette er der ingen tvivl om, at hendes forløb også har været hårdt for familien.

Nathalie Rouquette har et helt særligt liv, men af anderledes årsager, end du og jeg måske har.

Det startede i 2011, da hun ventede sin datter, Nikita. Her oplevede hun flere gener, som lægerne dengang mente var forbundet med hendes graviditet. Men det var det ikke.

- Fem måneder efter fødslen gik jeg så til min egen læge, som konstaterer, at jeg har brystkræft, og at jeg har haft det, imens jeg var gravid, fortæller den i dag 50-årige mor til tre.

Tre måneder som rask

Efter et længere behandlingsforløb, som både inkluderede kemoterapi og en operation, hvor Nathalie Rouquette fik fjernet sit ene brys, blev hun endelig erklæret rask i december 2013.

- Tre måneder senere opdager jeg forandringer i min hud, hvor brystet havde været, og her kunne lægerne så fortælle mig, at det var kommet tilbage, fortæller Nathalie Rouquette.

Foto: Nathalie Rouqette

Det viste sig at være brystkræften, der stadig havde et tag i hende, og det overraskede hende, fordi hun jo lige havde fået det ene bryst fjernet.

- Jeg havde aldrig hørt om, at det fandtes, så jeg blev meget forbavset, siger hun.

Brystkræft i huden

Meldingen fra lægerne blev efterfølgende, at brystkræften i huden var kronisk, og at hun godt kunne se ind i en fremtid med mange behandlinger.

- Jeg tænkte, at jeg jo klarede den første gang, så det skal jeg nok igen. Lægerne kan ikke holde mig rask, men indtil videre har de kunnet holde det på afstand, forklarer Nathalie Rouquette.

I år er hun på 186 behandlinger med den såkaldte 'Perjeta' kur og har været syg med kræft i 14 år.

- Jeg har rigtig meget at kæmpe for, og så er jeg heldig med mit sind. Så jeg lader det ikke slå mig ud.

Familien er det vigtigste

For Nathalie Rouquette er der ingen tvivl om, at hendes forløb også har været hårdt for familien, men de er efterhånden blevet vant til det alle sammen.

- To af mine unger har aldrig kendt til andet, end at 'mor skal til lægen'. Det har nok været sværest for min ældste, der var 13 år gammel, da vi fik beskeden, fortæller hun.

Foto: Nathalie Rouqette

Selvom hendes hverdag er meget anderledes fra mange andres, så har Nathalie det heldigvis godt, og hun lever et liv, hvor alt hendes fokus er på hendes mand og deres børn.

- Man ved aldrig, hvad morgendagen bringer, afslutter Nathalie Rouquette.


Claus blev snydt: - Det er træls, men det er jo, fordi man er lidt naiv

Foto: Privatfoto

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Han bryder sig ikke om at stikke sig selv, og så tog han chancen på nettet.

Claus Christensen fra Bedsted i Thy har haft sukkersyge i fem år, men han hader de daglige nålestik, der skal måle hans blodsukkerniveau. 

Men så dukkede der et interessant tilbud op på Facebook. 

En blodsukkermåler til 300 kroner, der bare skulle sættes på enden af fingere - nærmest som var det en tøjklemme. 

- Det ville gøre det så meget nemmere for mig, siger 68-årige Claus Christensen. 

Men det viste sig, at 'tøjklemmen' slet ikke kunne måle blodsukkerniveauet. Den kunne i bedste fald lave usikre målinger på puls og iltniveau, fortæller han.  

- Det er da træls, men det er jo, fordi man er lidt naiv. Det ville jo have været rart, for jeg bliver lidt øm i fingeren af at stikke mig selv. 

Diabetesforening advarer

Claus Christensen købte produktet af mærket Bikenda, og han er tilsyneladende ikke den eneste, der blevet snydt af producenten.

På Trustpilot fremgår det, at flere købe har været utilfredse med deres køb. "Det er det rene fup", lyder det blandt andet i en af anmeldelserne

Nu er Diabetesforeningen ude at advare diabetikere om at købe glukosemåleinstrumenter af dette mærke.

Ifølge foreningen misbruger Bikenda også deres røde logo i forskellige annoncer. 

- Diabetesforeningen har ikke noget med Bikenda at gøre og kan ikke stå inde for produktet, de tilbyder, og de har ikke fået godkendelse til at benytte vores logo til deres markedsføring. Det er misbrug af vores logo og den tillid, som ligger i vores navn, skriver de i et opslag på Facebook.

Foto: Privatfoto

På Claus Christensens ubrugelige blodsukkermåler fremgår der ikke et logo af Diabetesforeningen. Han mindes heller ikke at have set det på Facebook-annoncen, hvor han blev fristet.

Men én ting er sikkert: Han fortryder sit køb.

Men burde du ikke have undersøgt sagerne lidt bedre?

- Jo, helt sikkert. Jeg burde have undersøgt, om det var rigtigt. Men når man sidder i situationen, tænker man jo, at det går nok.

- Det hele ser jo meget tilforladeligt ud, men nu må jeg fortsætte med nålene, afslutter han. 

TV MIDTVEST ville gerne have lavet et interview med Bikenda. Men det har ikke været muligt at finde kontaktoplysninger på firmaet. 


Se de vilde billeder: Kæmpe vindmøllevinger bliver losset

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

I slutningen af december landede tre enorme vindmøllekomponenter på havnen i Hanstholm. Nu befinder et sæt kolossale vindmøllevinger sig samme sted.

Et sæt enorme vindmøllevinger er i øjeblikket ved at blive losset på havnen i Hanstholm. Det viser en video, TV MIDTVEST har modtaget en video, hvor man kan se vingerne på havnen. 

Vindmølleproducenten Siemens Garmesa har over en periode fået transporteret store komponenter til testcenteret i Østerild. 

Tilbage i december bliver tre komponenter til en enorm vindmølle transporteret fra Siemens Garmesa's fabrik i Brande til Hvide Sande, hvorfra de blev sejlet til Hanstholm. Herefter blev de kørt videre til testcenteret. 

Transporten tiltrak sig dengang stor opmærksomhed, og TV MIDTVEST var med hele fra Brande til Østerild. Du kan genopleve transporten gennem både video og tekst ved at gennemgå vores liveblog. 

Siemens Garmesa har ikke ønsket at oplyse, hvilken vindmølle delene skal bruges til.