Gravenshoved-ofre hyrer topadvokat: - Vi er halvvejs i mål
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Mads Pramming skal føre sagen for Gravenshoved-ofrene.
Gravenshoved-ofrene har hyret Mads Pramming, som skal være advokat for de tidligere kostskoleelever.
Opdateret klokken 21:58: Ikke alle tidligere kostskoleelever har valgt Mads Pramming som advokat. Omkring 30 af Gravenshoved-ofrene har valgt Kirsten Moesgaard som advokat.
Gravenshoved-ofrene har hyret topadvokat Mads Pramming som deres advokat. Mads Pramming har tidligere håndteret lignende sager - blandt andet sagen om Godhavnsdrengene og de grønlandske eksperimentbørn.
- De har en smaddergod sag, og det er skræmmende, hvad de har oplevet. Så selvfølgelig vil jeg meget gerne hjælpe dem, og jeg er meget optimistisk, siger Mads Pramming.
Et spørgsmål tilbage
9. januar kom en advokatundersøgelse af Gravenshoved-sagen. Undersøgelsen fastslog, at ofrenes forklaringer om overgreb i flere årtier på kostskolen som værende troværdige.
Den delkonklusion er med til, at Mads Pramming ser optimistisk på sagen.
- Normalt skal vi kunne bevise, hvad der er sket, og at det, der er sket, er så alvorligt, som ofrene siger. Det er vi i mål med fra starten af, så der er kun et spørgsmål tilbage, og det er, om kommunen burde have stoppet det her og vidste, hvordan børnene havde det på stedet, siger Mads Pramming.
- Den rapport forklarer ikke det spørgsmål. Den konstaterer at der ikke er kommet nogen advarsel til kommunen, men deres opgave er at holde øje og sørge for, at sådan noget ikke kan foregå. Når det har stået på så længe, og man ikke kan bevise, man har ført tilsyn over så mange år, så har jeg en kraftig formodning om, at vi har en god sag, siger advokaten.
Rejser stort krav
Mads Pramming skal nu i gang med at udarbejde et krav til Aalborg Kommune.
- Jeg synes, man kan konkludere, at kommunen har krænket de tidligere elevers menneskerettigheder med tvangsfodring, vold, seksuelle overgreb og indespærring.
- Hvis staten eller kommunen krænker menneskerettigheder, er der en standardinstans, der siger, at hver person skal have 300.000 kroner, og det er dét, vi skal i gang med at redegøre for og rejse krav for, siger Mads Pramming.
Tidligere har Mads Pramming ført sager, hvor instansen om krænkede menneskerettigheder er kommet i brug - blandt andet i sagen om Godhavnsdrengene.
- Jeg er mere optimistisk, end jeg har været i andre sager, hvor der har været flere problemer i spil. Sådan som det ser ud, så er vi allerede halvvejs i mål, siger han.
Et par uger inden krav fremsættes
Når Mads Pramming rejser sit krav om godtgørelse på 300.000 til hver person, kan Aalborg Kommune vælge at acceptere kravet, eller de kan vælge at gå rettens vej.
I både sagen om Godhavnsdrengene og om de grønlandske børn accepterede staten at betale godtgørelsen.
- Det er en kommunal sag, om de vil betale eller gå rettens vej. Men jeg håber, Aalborg Kommune vil betale. Det er det eneste rigtige, siger Mads Pramming.
Ifølge advokaten rejser han kravet om godtgørelse overfor kommunen indenfor et par uger.