Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alexander mistede barndomsven til cancer – nu har han samlet over 200.000 kroner ind til Børnecancerfonden

Alexander Møller Nielsen fra Elling ved Frederikshavn er finalist nummer 1 til Årets Nordjyde. Han er nomineret for at samle over 200.000 kroner ind til Børnecancerfonden.

Hvert år rammes omkring 200 børn af cancer. Og cancer hos børn viser sig ofte som anderledes og mere aggressive typer af cancer, end dem man ser hos voksne.

Et af de børn, der oplevede at blive ramt af cancer, hed Frederik – efter halvandet års kamp mod sygdommen mistede han livet.

Men mindet om Frederik lever videre, når hans gode ven Alexander Møller Nielsen fra Elling nu arrangerer det velgørende motionsløb Danmark for Børnecancerfonden. Her deltager mennesker fra hele landet – og også udlandet – ved at løbe for det gode formål.

Alexander Møller Nielsen går til dagligt på HTX på EUC Nord i Frederikshavn. I fritiden dyrker han masser af sport - og hans drøm er at blive læge. Foto: Daniel Mikkelsen

Corona sendte løbet til nye højder

Da Alexander første gang arrangerede det velgørende løb, deltog 150 løbere – og overskuddet på 15.000 kroner gik direkte til Børnecancerfonden. Da succesen skulle gentages, var corona-pandemien dog kommet i vejen, og Alexander måtte nytænke begivenheden.

Derfor blev Danmark for Børnecancerfonden til et fællesskab på afstand. Løbere fra hele landet endte med at deltage – men løb i deres eget lokalområde. Det blev en gigantisk succes, og resultatet af Danmark for Børnecancerfonden endte på lige over 91.000 kroner. I sommeren 2021 blev endnu et løb arrangeret med corona-restriktionerne som uønsket medspiller – og igen blev det til en bragende succes med over 113.000 kroner indsamlet til det gode formål.

Jeg synes det er svært, når folk siger ”tak for det, du gør”. Det er egentlig ikke noget, jeg har brug for en tak for.

Alexander Møller Nielsen

Har ikke brug for anerkendelse

Når Alexander Møller Nielsen ikke arrangerer Danmark for Børnecancerfonden, er han helt almindelig HTX-elev på EUC Nord i Frederikshavn. Hverdagen går med skole, sport og fritidsjob – og så er Alexanders drøm at blive læge.

For at få tid til det frivillige arbejde med Danmark for Børnecancerfonden må nætterne af og til også tages i brug, men det offer gør Alexander gerne. Han kalder det naturligt for ham at tage opgaven på sig – og føler på ingen måde, det er noget, han skal have en tak for.

- Jeg synes det er svært, når folk siger ”tak for det, du gør”. Jeg har lidt den opfattelse af mig selv, at det er noget jeg gerne vil gøre, det her. Og det er egentlig ikke noget, jeg har brug for en tak for.

Danmark for Børnecancerfonden samlede i 2020 knap 92.000 kroner ind. I juni i år samlede Alexanders initiativ 113.000 kroner ind. Foto: Daniel Mikkelsen

- Fedt at nogen gør en indsats

Men en indsats som Alexanders kræver altså en tak – om han så vil have den eller ej. Det synes Katrine Lunnemann fra Frederikshavn. Det var hende, der indstillede Alexander Møller Nielsen til titlen som Årets Nordjyde, og hun var med, da TV2 Nords Morten Pedholt sammen med fotograf Daniel Mikkelsen overraskede Alexander under en fysiktime på EUC Nord.

- Det du gør for Børnecancerfonden, synes jeg er mega sejt – og jeg ved, at Frederiks familie er sindssygt stolte af dig, fortalte Katrine Lunnemann, der mødte Frederik midt i klassen – hvorefter lokalet fyldtes med klapsalver.

- Vi ved jo ikke, om vi kommer til at stå i en situation, hvor vores børn bliver alvorligt syge – og så er det altså bare super fedt, at der er nogen, der gør en indsats for at hjælpe andre – selvom de ikke selv er der endnu, hvor de har børn, de skal beskytte, forklarer Katrine Lunnemann om hvorfor, hun indstillede Alexander til prisen.

Katrine Lunnemann har fulgt Alexanders arbejde med Danmark for Børnecancerfonden på de sociale medier. Og så har hun indstillet ham til Årets Nordjyde. Foto: Daniel Mikkelsen

- Han er en stjerne

Og de tre dommere til Årets Nordjyde rystede da heller ikke på hånden, da de ud af feltet på mere end 100 nordjyder udvalgte Alexander som en af de fem finalister.

- Det med at gå ind og tage ansvar på helt uselvisk vis og tænke ud over den situation, han selv har været i, at få sat så store koncepter, som han har gjort, som har bidraget så meget til Børnecancerfonden – det siger jo alt. Han er jo en stjerne, lyder det blandt andet fra Peter Møller Madsen, der er festivalleder for Nibe Festival og den ene af de tre dommere.

Jeg kender også selv til det der med, at man bruger noget tragisk i ens liv til at kunne løfte enormt - og det har han gjort.

Lasse Heidelbach, dommer, Årets Nordjyde

Ifølge skuespiller Lone Rødbroe, der er endnu en tredjedel af dommertrioen, er Alexanders indsats en klar inspirationskilde:

- Hvis man er ung og måske har oplevet det samme som Alexander – og så ser på Alexander, så tænker man: Hvis han kan, så kan det også være, jeg kan.

Den sidste dommer i den kompetente trio er Lasse Heidelbach, der har stiftet patientforeningen ”Organdonation – Ja tak” – blandt andet fordi hans egen datter som ganske lille havde brug for en organtransplantation.

- Så jeg kender også selv til det der med, at man bruger noget tragisk i ens liv til at kunne løfte enormt - og det har han gjort. Det er helt specielt. Og det er fedt at se, han bruger sin energi på den måde til at komme videre og gøre noget godt for andre, lyder det fra Lasse Heidelbach.

Katrine Lunnemann fik lov til at være med til at overraske Alexander med nyheden om hans nominering - og overrakte ham den flotte buket. Foto: Daniel Mikkelsen

Løbere fra Sæby, Odense og Singapore

Alexanders barndomsven Frederik tabte kampen mod cancer efter halvandet år, og siden begyndte Alexander at undersøge, hvordan kræft påvirker børn og unge i Danmark – og hvordan man kan hjælpe dem igennem deres sygdomsforløb.

- Jeg vidste jo godt, at kræft findes, men jeg havde slet ikke den viden, som jeg har nu om, hvor mange børn der hvert år får kræft, og hvem der gør noget for dem. Jeg vidste godt, der var noget der hed Børnecancerfonden, men jeg vidste ikke, det var noget man kunne støtte på den måde, fortæller Alexander.

Alexander Møller Nielsen har lavet alt arbejdet med Danmark for Børnecancerfonden fra sit værelse i Elling, hvor han bor med sin mor og hendes mand. Foto: Daniel Mikkelsen

Siden kom han så i gang med at arrangere Danmark for Børnecancerfonden, og da coronaen ramte og gjorde løbet til den virtuelle succes, det blev, kunne Alexander følge med i, hvordan folk fra hele landet – og sågar også verden, støttede op om den gode sag.

- Det var fantastisk at se den her respons, der kom på sociale medier, hvor folk lagde op, at nu havde de været ude og løbe til fordel for Børnecancerfonden og så bruger det hashtag, vi havde. Man kunne følge med i, at der var en, der havde været ude og løbe i Sæby og en i Aalborg. Og så var der en, der havde været ude og løbe i Odense og en i Singapore. Det var hele vejen rundt, fortæller Alexander Møller Nielsen, der har lavet alt arbejdet med at arrangere løbene hjemme fra sit værelse i Elling.

Nu er han så nomineret som en af fem finalister til titlen som Årets Nordjyde – en nominering, der overvældede den unge mand:

- Det er fuldstændig sindssygt, og jeg har haft så svært ved at sætte tanker om, at noget jeg kan gøre - sidde herhjemme med, som jeg føler er naturligt at gøre, og som er noget, jeg hygger mig med - kan have så stor en påvirkning på andre folk, at de mener, jeg er den rette til så stor en ære, som det her. Det var så svært at forstå, at jeg lige havde brug for at sidde og græde i 10 minutter.

De øvrige nominerede til titlen som Årets Nordjyde kan du møde ved at klikke herunder.


AaB-talismand blev "udsultet", mener ekspert

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

AaBs offensive es var helt ude af kampen. - Så må man switche.

Der er to alternativer til uafgjort, siger Morten Bruun ofte.

I dag måtte AaB derfor være glade for det ene point, der var tættest på at blive konverteret til nul af de to duellanter søndag eftermiddag, AaB og Viborg.

Så meget køber AaB's anfører, Mathias Jørgensen også ind på.

- Jeg er rimelig godt tilfreds med det point vi får lavet i dag. Det er ikke vores bedste kamp. Når vi har sådan en dag på kontoret, er det godt at komme herfra med et point, siger han og roser samtidig modstanderholdet Viborg.

Da de to hold mødtes tidligere på sæsonen, vandt AaB 3-2 i Viborg, hvor selvsamme Jørgensen scorede et af sæsonens mål. Dengang var det begge hold, der var farlige kampen igennem.

- Jeg er jo også afhængig af mine holdkammerater

Denne søndag i november var trafikken på hovedvej 13 mellem Aalborg og Viborg noget mere envejs.

Især blev talismanden Jørgensen holdt mere eller mindre væk.

- En spiller som Mathias Jørgensen blev jo nærmest udsultet, skrev Morten Bruun, TV 2 Sports ekspert i sin karaktergivning.

- Der er ingen tvivl om at i dag er jeg slet ikke lige så meget på bolden som jeg gerne vil. Jeg er jo også afhængig af mine holdkammerater, så det går ud over ens egen indsats, at vi ikke har bolden så meget. Så er man nødt til at switche oppe i hovedet. At tage arbejdshandskerne på og prøve at tage så mange defensive meter som muligt, erkender angriberen efter nullerten.

Aalborgs Vincent Müller leverer en vild redning på Viborgs Ibrahim Saids skud og hjælper holdet med at holde sig inde i kampen. Video: Damjan Kovac-Zrakic

Frustrationerne var tydelige i første halvleg, hvor Menno van Dam gestikulerede højlydt over Viborgs jerngreb. Det blev da også bedre i anden halvleg, mener Mathias Jørgensen.

- Vi snakkede om at vi var bedre på bolden end det vi viste i første halvleg og det syntes jeg også vi går ud og viser i dele af anden halvleg.

AaB-topscoreren kunne dog ikke føje flere mål til statistikken søndag, og når man ikke selv leverer i den ene ende, må rosen nødvendigvis sendes ned i den anden. I hvert fald uddeler anføreren store roser til sin målmand, Vincent Müller og resten af AaB-defensiven, der blandt andet leverede en gigantisk feberredning i starten af anden halvleg.

- Det var dejligt, siger anføreren om det alternativ til uafgjort, der blev sikret.


Fra druk og hor til småkager og sang: Sådan har julen ændret sig gennem årene

Hjemmelavet snaps er stadig et hit til julefesten.

Engang var julen og juleaften en vild og våd fest for tjenestefolk.

At "Trille Julekage" er en leg fra 1700-tallet, da det gik vildt for sig blandt tjenestefolkene på gårdene.

En pige og en fyr lagde sig oven på hinanden på et bord, mens de andre i selskabet æltede dem. Det blev kaldt julelege og involverede masser af alkohol og erotik. Skiftende danske konger fik nok, og med tiden blev julelegene forbudt.

Ind kom 1800-tallet og de traditionerne, vi kender i dag.

- Man rydder op i nogle af de gamle ting, som måske var mere vilde, end den måde, vi gør det på i dag, og så bliver familien også lidt mere central i den måde, vi fejrer julen på, forklarer Elisabeth Barfod Carlsen, der er leder af museet Herregården Hessel ved Hvalpsund.

Anderledes julemarked

Om præcis en uge er det første december. En måned fuld af traditioner. De fleste af dem stammer fra 1800-tallet. Det fejrede de i weekenden med julemarked på Herregården Hessel.

- Vi synes, vi som museum har en forpligtelse til at vise, hvorfor vi gør de her ting, og det kan vi gøre ved at vise, at det skete i 18 hundredetallet. Vi synger sange, vi spiser småkager, og vi spiser grisemad. Alle sådan nogle ting, som er vigtige i forhold til at huske, hvorfor vi fejrer jul, fortæller Elisabeth Barfod Carlsen.

Kom med på julemarked og hør om traditionerne, der i den grad skiftede karakter.

Den bagte småkage kom i i midten af 1800-tallet, da vi begyndte at få de første ovne. Juletræet holdt sit indtog fra Tyskland i starten af 1800-tallet, og en sang som "Højt fra træets grønne top" kom i 1847.

- Det betyder rigtig meget, og nogle af vores sange handler om, hvordan familien fejrer jul sammen. Julen bliver noget, man rigtig gerne vil være sammen om, siger Elisabeth Barfod Carlsen.

På Herregården Hessel blev der i weekenden holdt julemarked med traditionerne fra 1800-tallet.

Stop for de vilde julefester

Det lykkedes altså at få stoppet de vilde julefester dengang i 1800-tallet, hvor nationalisme og Grundtvig var i førersæddet.

- Det var ikke nogen kristen måde at holde jul på, påpeger Elisabeth Barfod Carlsen.

Men helt ærligt. I stedet for fest med druk og hor, så holder vi hinanden i hænderne, mens vi danser rundt om et juletræ, og spiser små tørre kager?

- Det kan godt være, det var lidt bedre før, men det var også mere syndigt, så det har man haft travlt med - i hvert fald fra kirkens side - at få forbudt, forklarer Elisabeth Barfod Carlsen.

Museumslederen fortæller, at i dag har de mange julefrokoster op til juletid taget over, hvor julelegene slap. Så i virkeligheden er vi så privilegerede, at vi på selve juleaften kan hylde vores traditioner fra 1800-tallet, og i alle weekenderne op til kan dyrke de uartige julelege fra Christian den 4. tid, selv om kongen faktisk selv forsøgte at komme dem til livs med et forbud i 1629.

I øvrigt hvis du godt kan lide gløgg? Den varme, søde drik blev serveret for første gang på Sydtyske slotte i 1400-tallet. Vil du gerne vide endnu mere om de gamle, syndige julelege, så kan du læse mere her på Vindenskab.dk's hjemmeside.


Biler i frontalt sammenstød: To kvinder kørt på hospitalet

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

De er begge til behandling, men det er ikke livstruende ifølge vagtchefen.

Nordjyllands Politi kørte klokken 17.13 til et alvorligt færdselsuheld, som skete på Hjørringvej mellem Serritslev og Årup.

TV2 Nord kunne som de første fortælle om uheldet, og på daværende tidspunkt oplyste vagtchef ved Nordjyllands Politi Karsten Højrup, at det var to biler, som var kørt frontalt sammen, og at en kvinde var fastklemt.

Klokken 18.30 oplyser vagtchefen, at det var en 88-årig kvinde og en kvinde, som man endnu ikke kender alderen på, der var involveret i ulykken.

De to kvinder er kørt til tjek på sygehuset. De var begge vågne og ved bevidsthed ifølge vagtchefen, men deres tilskadekomst er foreløbig ukendt.

- De er begge til behandling, men det er dog ikke livstruende, oplyser vagtchefen.

Ifølge vagtchefen er det formegentlig den 88-årig kvinde, der af endnu uvisse årsager var kørt over i den modsatte vejbane. Her forsøgte den anden kvinde at undvige, men de to endte med at køre sammen.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Under middel til AaB-spillerne: En gjorde det dog lidt bedre end de andre

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Morten Bruun uddeler karakterer efter kampen mellem AaB og Viborg FF. S

Karakterer

AaB

Vincent Müller: 7

Kasper Jørgensen: 6

Lars Kramer: 6

Bjarne Pudel: 5

Andreas Bruus: 3

Mylan Jiménez: 5

Kasper Davidsen: 5

Andres Jasson: 5

Mathias Jørgensen: 3

Oliver Ross: 4

John Iredale: 2

Indskiftere:

Sebastian Otoa: 5

Mads Bomholt: 5

Diego Caballo: UB

Jubril Adedeji: UB

Kelvin John: UB

Viborg FF

Oscar Hedvall: 5

Jean-Manuel Mbom: 5

Daniel Anyembe: 6

Ivan Näsberg: 6

Oliver Bundgaard: 7

Thomas Jørgensen: 6

Magnus Westergaard: 5

Jeppe Grønning: 5

Isak Steiner Jensen: 4

Renato Junior: 4

Ibrahim Said: 7

Indskiftere

Anosike Ementa: 4

Justin Lonwijk: 4

Charly Nouck: UB

Jakob Vester: UB

Sofus Berger: UB

AaB

Efter en times spil skulle AaB prise sig lykkelige for stillingen 0-0, men i den sidste halve time var hjemmeholdet ikke for alvor i problemer. Til gengæld blev AaB aldrig farlige selv, og helt generelt har holdet enorme problemer med at skabe chancer mod et etableret forsvar. En spiller som Mathias Jørgensen blev jo nærmest udsultet. Ny flot kamp af målmand Vincent Müller.

Viborg FF

Muligheden for top-6 fortoner sig. 0-0 var to tabte point for Viborg, der i en time fremstod som klart det bedste hold. Men da kræfterne slap op hos Thomas Jørgensen og Ibrahim Said var Viborg færdige med at være farlige. Hvis indskiftningerne skulle ses som et forsøg på at sætte ekstra skub i tingene, så lykkedes det ikke for alvor. Forsvaret ser virkelig stabilt ud.

Kampens spiller: Ibrahim Said, Viborg (7)

Ibrahim Said. Det var godt set af Jakob Poulsen at satse på Ibrahim Said, for den lille dribler var kampen igennem den, der var tættest ved at bryde dødvandet i Aalborg. Han var udfordrende og selvsikker i sit spil og millimeter fra at blive matchvinder med sit spark på indersiden af stolpen efter et elegant sololøb.


Ingen forløsning i AaB's sidste hjemmekamp i Superligaen

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I årets sidste kampe møder AaB Brøndby på udebane.

Der var lagt op til det helt store, da AaB tog imod Viborg FF hjemme i årets sidste hjemmekamp i Superligaen. Dog fik AaB og de mange tilskuere ikke den forløsning, man havde håbet på.

Det var nemlig gæsterne, der dominerede nærmest hele kampen, og både mål og de store chancer udeblev.

Det var først i de døende minutter, at gæsterne kom frem til store chancer, og var tæt på at tage sejren til sidst.

Heldigvis for AaB manglede både held og den sidste kvalitet, og derfor kunne AaB tage det ene point, da slutfløjtet lød, og kampen endte 0-0.

Hør, hvad målmand Vincent Muller havde at sige om kampen i dag herunder:

En AaB-sejr ville ellers bringe klubben tættere på netop Viborg FF, der inden kampen lå lige over aalborgenserne i tabellen med fire points forskel.

I stedet måtte nordjyderne nøjes med endnu en uafgjort kamp i bagagen - den femte af de seneste seks Superligakampe.

I årets sidste Superligakamp møder AaB Brøndby på udebane.

Hør, hvad anfører Mathias Jørgensen havde at sige efter søndagens kamp: