Vrede over Store Bededag: Holder fri i protest
I Aalborg er det ikke alle, der fredag møder ind på arbejde.
En lang række håndværkere i Nordjylland holder fredagen fri for at markere deres utilfredshed med afskaffelsen af Store Bededag.
Klokken 12.00 går de i stedet gennem Aalborg i protest.
Murersvend Emil Olsen bygger lige nu boliger i Aalborg Øst. På fredag har han og hans kolleger i murersjakket taget sig en selvbetalt fridag på dagen, hvor de indtil sidste år havde en betalt fridag på Store Bededag.
- Vi er utilfredse med, at politikerne blander sig i vores arbejdsforhold. Dem plejer vi at aftale med arbejdsgiverne. Det er et brud på den danske model, siger Emil Olsen, som også er formand for Murersvendenes Brancheklub Nordjylland.
DET BETYDER AFSKAFFELSEN AF STORE BEDEDAG
Med afskaffelsen af Store Bededag til en helt almindelig arbejdsdag med løn betalt af arbejdsgiveren.
Månedslønnede vil som kompensation for den afskaffede helligdag modtage et løntillæg svarende til 0,45 procent af årslønnen. Men for timelønnede vil det nuværende helligdagstillæg på Store Bededag bortfalde.
Store Bededag har førhen været en helligdag, som altid falder fjerde fredag efter påske. Den blev indført i 1686 og afskaffet som fridag igen i 2023.
Ikke med vores frihed
Det var regeringen og Det Radikale Venstre, som sidste år blev enige om at afskaffe Store Bededag. Det giver ekstra tre milliarder kroner i statskassen. Penge, som politikerne blandt andet vil bruge på landets sikkerhed i en tid med krig i Europa.
- Vi vil ikke betale deres drømme om noget ude i den store verden med vores fritid. Der er en tendens til, at politikerne bare vil have os til at arbejde mere og mere. Man fjerner fridage og hæver pensionsalderen, og vi vil gerne markere, at det er vi ikke interesserede i at være med i, siger Emil Olsen på stilladset i Aalborg Øst.
Fridagen i protest på fredag markeres både i Aalborg og i København. I Aalborg bakkes arrangementet op af Murersvendenes Brancheklub Nordjylland, Nordjyske Tagdækkere, Betonklub Nord og Snedkernes og tømrernes Brancheklub Aalborg.
- Det kan godt være, at vi ikke kan få fridagen tilbage. Men det er vigtigt, at vi markerer os, så politikerne forstår, at de ikke skal blande sig i vores arbejdsforhold. Det er arbejdsmarkedets parter, som her i landet bliver enige om det, siger Emil Olsen.