Startede kendt bryghus: - Vi havde ikke en skid forstand på at lave øl
Da Søgaards Bryghus slog dørene op, var det uden nogen særlig erfaring. 20 år senere er bryggeriet et af Nordjyllands mest veletablerede.
En sirene lyder i det fjerne, og den kommer tættere og tættere på.
De to øl-eksperter fra tv-serien 'Humlen ved Nordjylland' ved straks, hvad der er på vej.
- Det er Søgaard!, udbryder Anders Kissmeyer og Carsten Berthelsen i munden på hinanden, mens en gammel brandbil triller ind på pladsen, hvor de sidder.
På deres øl-rejse rundt i det nordjyske er de to eksperter nemlig kommet til Aalborg, hvor de nu skal smage på varerne fra Søgaards Bryghus.
Og bryggeriet har investeret i en gammel brandbil, der i dag fungerer som et gigantisk, rullende fadølsanlæg med hele 20 haner til forskellige typer fadøl.
Se fjerde afsnit af serien ”Humlen ved Nordjylland”. Artiklen fortsætter under videoen.
Måtte prøve sig frem
Søgaards Bryghus blev startet op som et familiedrevet bryghus og spisested midt i Aalborg for godt 20 år siden.
- Da vi startede i 2004, havde vi jo ikke i en skid forstand på at lave øl. Vi havde mere forstand på at drikke dem, fortæller Klaus Søgaard, der er administrerende direktør for Søgaards Bryghus.
Direktøren husker, at der vist kun fandtes Thisted Bryghus på det nordjyske øl-marked dengang.
Familien Søgaard drømte om at kunne kombinere restaurant og mad med bryggeri og øl.
- Så startede vi op med store bøffer, steakhouse og vores egen slagter, mindes Klaus Søgaard.
Siden er der kommet et nyt øl-mærke, gin og whisky til. Og en masse forskellige typer øl, selvfølgelig. I dag brygger Søgaards Bryghus cirka 150.000 liter øl om året.
Øl-pioner i Nordjylland
Vært for programmet 'Humlen ved Nordjylland” Anders Mundelin kalder bryghuset for en nordjysk pioner i det, der bliver kaldt den danske ølrevolution.
Det er betegnelsen for perioden efter 2003, hvor landskabet for øl i Danmark ændrede sig markant.
Før revolutionen var der kun en håndfuld store bryggerier i landet og et meget begrænset udvalg af nye øl.
I dag ser det markant anderledes ud. Nu er der over 200 bryggerier i Danmark, som tilsammen udgiver flere end 1500 nye danske typer øl hvert år.
Efter besøget på Søgaards Bryghus bliver øl-eksperterne taget med videre til øen Egholm, hvor de smager på varerne fra øens lokale bryggeri.
Det og meget mere kan du se i afsnit 4 af 'Humlen ved Nordjylland' på tv2nord.dk/play eller TV 2 Play.