Unik fødestue er åbnet på Aalborg Universitetshospital
Trods en hyggelig og beroligende indretning er den nyeste fødestue på Aalborg Universitetshospital ikke en, som kommende forældre ønsker at stifte bekendtskab med.
Hyggelige fysiske rammer om en trist begivenhed.
Sådan kan man nok bedst opsummere den nyeste fødestue på Aalborg Universitetshospital. Stuen er indrettet med bløde møbler, duftende blomster, beroligende naturlyde og musik fra et diskret højttaleranlæg. På væggen sørger en projektor for billeder fra den nordjyske natur og tæpperne på stuen er dekoreret med billeder af planter fra den nordjyske natur.
- Min første, umiddelbare reaktion var, at jeg blev bevæget. Bevæget over, at der er nogle, som har gjort sig så umage, fortæller Henriette Ernst fra Skørping.
Hun tilhører den helt særlige gruppe af forældre, som stue 12 på fødeafdelingen i Aalborg er tiltænkt:
Forældre, hvis barn ikke kommer til verden i live.
Sammen med sin mand, Mikael, blev Henriette Ernst i marts sidste år forælder til en dødfødt dreng. Han blev navngivet Frej og lever i dag kun i sine forældres erindring. De erfaringer, som Mikael og Henriette dengang gjorde sig i forbindelse med deres søns fødsel, er noget af det, som har haft indflydelse på indretningen af den nye fødestue – i øvrigt den selvsamme stue, hvor Frej blev født.
- For eksempel er der nu et sofaarrangement, fortæller Henriette Ernst og uddyber:
- Det er noget af det, vi har talt om. For da vores familie og nogle venner var ude for at se Frej, havde vi en oplevelse af, at der ikke rigtig ’var rum til det.’ Og det er der nu.
Fra idé til virkelighed
I de seneste måneder er stue 12 blevet bygget helt om fra at være en traditionel og sterilt udseende fødestue til nu at være noget helt unikt. Bag projektet står en kunstnergruppe, en arkitekt, en naturfotograf og en musiker.
Et projekt – og en type af fødestuer – som Sandra Bang-Schnack håber, der kommer flere af. Hun er chefjordemoder på Aalborg Universitetshospital og har været dybt involveret i projektet med at skabe den nye fødestue for forældre til dødfødte børn.
- De fysiske rammer kan være med til at dæmpe, berolige, give varme, give håb og måske gøre sit til, at det kan være en smule meningsfuldt. Også selvom det er så meningsløst, som det overhovedet kan være, fortæller hun.
Udover det arbejde, som de professionelle håndværkere har lagt i den nye fødestue, har flere også frivilligt givet en hånd med. En af afdelingens jordemødre har syet gardinerne, og en pensioneret sløjdlærer har bygget den trækasse, som stuens beholdning af gummihandsker opbevares i. Hele vejen gennem projektet har det nemlig været en kongstanke at camouflere fødestuens hospitalsudstyr i videst mulige omfang.
Den nye fødestue blev officielt indviet i dag og er støttet af Region Nordjylland og Spar Nord Fonden med henholdsvis 280.000 kroner og 350.000 kroner. Den er indtil videre en af de første af sin slags i Danmark.
Herunder giver Mikael og Henriette Ernst deres mening til kende om den nye fødestue: