Uddannelse: UCN-projekt skal redde mødre og spædbørn i Vietnam og Cambodja
Foto: Foto: UCN
Jordemoderuddannelsen på UCN i Aalborg er med i internationalt projekt med universiteter i Vietnam og Cambodja. Målet er at reducere mødre- og børnedødeligheden i de to lande.
Jordemoderuddannelsen i Aalborg er med i projekt, der skal øge uddannelsesniveauet og reducere dødeligheden blandt fødende kvinder og spædbørn.
UCN’s jordemoderuddannelse i Aalborg står i spidsen for et nyt internationalt projekt i Vietnam og Cambodja, som skal øge uddannelsesniveauet hos jordemødre og sygeplejersker og bidrage til at reducere mødre- og børnedødeligheden i de to lande.
Trods markant fremgang er det stadig et stort problem i begge lande, og nu skal de have hjælp helt fra Nordjylland.
Projektet kommer ikke bare til at betyde noget for mødrene og spædbørnene i Vietnam og Cambodja. Vores studerende lærer også noget, og der kommer perspektiv på deres uddannelse, om hvordan man kan være jordemoder i andre lande,
Marie Hald Thisted, projektmedarbejder og adjunkt på jordemoderuddannelsen på UCN
Projektet hedder SafeMa og er et EU-støttet initiativ, som UCN udvikler i samarbejde med universiteter i Grækenland, Vietnam og Cambodja samt den græske virksomhed Readlab.
- Projektet kommer ikke bare til at betyde noget for mødrene og spædbørnene i Vietnam og Cambodja. Vores studerende lærer også noget, og der kommer perspektiv på deres uddannelse, om hvordan man kan være jordemoder i andre lande. Og de studerende bliver langt mere reflektive i forhold deres eget erhverv, og jo bedre jordemødre bliver de, forklarer Marie Hald Thisted, projektmedarbejder og adjunkt på jordemoderuddannelsen på UCN.
Delegation fra Vietnam og Cambodja til Aalborg
Projektet skal konkret munde ud i otte kursusmoduler, som UCN’s jordemoderuddannelse skal udarbejde, og som skal udbydes på fem forskellige universiteter i Vietnam og Cambodja. I næste uge kommer en delegation fra Vietnam og Cambodja på besøg på UCN i Aalborg i forbindelse med International Days for at arbejde videre med aktiviteterne i projektet.
I Cambodja og Vietnam har man i årevis arbejdet på at reducere mødredødeligheden og øge sundheden via en række forskellige indsatser. Og det har givet pote. I Cambodja er det lykkedes at reducere antallet af kvinder, der dør under fødsel, markant - fra 900 tilfælde pr. 100.000 fødsler i 1994 til 170 tilfælde i dag. Endnu bedre ser det ud i Vietnam.
Til sammenligning er mødredødeligheden i Danmark den laveste i verden med kun 1-2 dødstilfælde pr. 100.000 fødsler i disse år.