Tordner mod massive besparelser: - Der begynder at komme en knude i maven
Nok er nok, mener tillidsrepræsentanterne.
- Hvem ønsker at gå hjem fra job med evig dårlig samvittighed? Ingen! Desværre forudser vi, at det bliver fremtiden.
Så klar er i spyttet er FOA, tre tillidsfolk og en sektoransvarlig på Aalborg Universitetshospital i et læserbrev. De har fået nok af besparelser.
Jan Trangeled er portør og fællestillidsrepræsentant og er en af personerne bag skrivet. Han har været portør i 15 år på Aalborg Universitetshospital, og han mærker tydeligt, at der skal løbes hurtigere og hurtigere.
- Det er megahårdt. Jeg er meget bekymret. Man frygter at lave flere fejl, fordi man simpelten har så travlt. Derudover er arbejdsmiljøet virkelig også under pres. Tonen er ganske enkelt blevet hårdere, siger han.
Større sygefravær
Jan Trangeled er på ingen måde ude på at hænge andre faggrupper ud, men han har oplevet, at der er bliver sagt ting som, "hvorfor fanden er du her først nu? Kan du ikke se, vi har travlt"?, når der har været ekstra travlt på hospitalsgangene.
Ifølge Jan Trangeled er det desuden ikke usædvanligt, at han får tre beskeder om dagen, hvor han bliver spurgt, om han kan dække ind for en sygemelding.
I oktober sidste år lå det gennemsnitlige antal sygedage for de ansatte på Aalborg Universitetshospital på 14,48 dage, når man kiggede 12 måneder tilbage.
Den erfarne portør mener kun, at det er gået én vej med sygefraværet, og det er opad. Derfor mener han, ligesom de øvrige i læserbrevet, at politikerne må på banen og sende flere penge til sundhedsvæsenet.
Stor besparelse
Hospitalsdirektøren erkender, at det er en svær økonomisk situation. For få måneder siden skulle der spares 100 millioner på Aalborg Universitetshospital, og nu skal livremmen så atter spændes ind for at få sygehusets økonomi i balance.
- 100 millioner kroner er da rigtig mange penge, også selvom vi har et stort budget. Så på den måde er det da en alvorlig situation, lød det torsdag fra Jens Ole Skov.
For at nå besparelsen er flere tiltag sat i værk. Fremover stopper brugen af eksterne dyre vikarer, og der indføres et kvalificeret ansættelsesstop. Desuden frafalder ekstrabetalingen for at møde ind på en fridag.
Når Jan Trangeled tænker tilbage på sine første år som portør, mindes han, at patienterne skulle vente i kortere tid. Nu oplever han i stedet, at der opstår flaskehalse, fordi de forskellige faggrupper skal vente på hinanden. Tillige er han ofte tynget af dårlig samvittighed.
Når snakken falder på, om han ser sig selv fortsætte som portør mange år ud i fremtiden, så er svaret ikke helt entydigt.
- Jeg vil håbe, jeg kan fortsætte. Det er verdens bedste job. Man gør en forskel for mennesker i deres livs kriser. Men jeg kan godt mærke, at der begynder at komme en knude i maven, og det er efterhånden meget hårdt at være i.