Tobias døjer med vinterdepression - særlig indsats skal øge trivslen på arbejdspladsen
For anlægsgartneren Tobias Skadbak betyder Danmarks Mentale Sundhedsdag lidt ekstra, da han døjer med vinterdepression.
Mandag var det Danmarks Mentale Sundhedsdag, og landet rundt holder mere end 1000 virksomheder derfor workshops om medarbejdernes mentale helbred. Én af de virksomheder er Buus Anlægsgartner fra Storvorde.
Danskernes mentale sundhed har længe været under pres.
En ny undersøgelse fra Voxmeter viser nu, at 36,5 procent af danske ansatte har følt sig stresset eller psykisk dårlig på arbejdspladsen i løbet af det sidste år.
Derfor kommer Danmarks Mentale Sundhedsdag da også nærmest som sendt fra himlen. Det er nemlig mandag den 10. oktober.
Ved Lundby Krat syd for Aalborg har Buus Anlægsgartner sendt 14 medarbejdere på workshop om deres psykiske helbred. Blandt andre anlægsgartner Tobias Skadbak.
- Jeg tror, det er rigtig sundt for os medarbejdere, men også virksomheden, at der er nogle, der bliver gjort mere opmærksomme på mental sundhed, siger han.
Bedre indblik i medarbejdernes trivsel
Antallet af personer, der har følt sig stresset eller har haft det dårligt er faldet en smule siden sidste år, men det er stadig mere end hver tredje, der er ramt.
Derfor har Velliv Foreningen igangsat et nyt initiativ, hvor virksomheder kan søge om støtte til at fremme den mentale sundhed i arbejdslivet. Det tilbud søgte Buus Anlægsgartner - og fik det.
- Det er helt oplagt, at vi er med i det her initiativ, for vi ønsker at arbejde med det hele menneske, så vi sikrer nogle både dygtige og engagerede medarbejdere, siger afdelingschef i Buus Anlægsgartner i Aalborg, Dennis Worum.
Efter corona opdagede mange danske virksomheder, at mistrivslen blandt medarbejderne var faldet. Det gjaldt også for Buus Anlægsgartner.
- Vi døjede med et stigende sygefravær efter corona, og derfor håber vi i dag at få et dybere indblik i, hvordan vores medarbejdere egentlig går og har det, siger Dennis Worum.
Dagen betyder meget
Inden dagens workshop er medarbejderne ude på opgave, og det samme er Tobias Skadbak.
For ham betyder Danmarks Mentale Sundhedsdag lidt ekstra, da han døjer med vinterdepression. Han ved derfor, hvor vigtigt det er, at der bliver sat fokus på ansattes mentale trivsel.
- De har været virkelig gode på arbejdet. Jeg skal bare komme og sige, hvis det er svært en dag, så skal de nok hjælpe med at finde en løsning, og det sætter jeg pris på, siger Tobias Skadbak.
Udover nogle dialogøvelser skulle de ansatte også fortælle lidt om deres ve og vel i et anonymt spørgeskema, og det satte nogle tanker i gang. Tobias Skadbak er da heller ikke i tvivl om, at workshoppen kommer dem til gavn på et tidspunkt.
- Jeg er ikke sikker på, at det kommer til at give særlig meget i dag, men på lang sigt kommer det til at betyde rigtig meget, at vi har afholdt den her workshop, siger han og fortsætter:
- Lige pludselig kommer man til at tænke tilbage, og så kan man bruge noget af det, vi har lært i dag.