Tvillinger sælger møbler sammen: Startede med at pudse vinduer

Foto: Niels Yuri Iltchenko Rasmussen / TV2 Nord

- Det der er dejligt ved at være selvstændig er, at man bestemmer selv.

Det er blevet meget populært at blive iværksætter - især hvis man er under 30 år.

I 2010 var 15 procent af de nye iværksættere mellem 18 og 29 år, mens tallet i 2020 lå på 21 procent. Det viser tal fra Dansk Erhverv.

Blandt de unge iværksættere er tvillingebrødrene Nicolai og Christian Østergaard, der i 2016 startede deres webshop Bo Bo Home, hvor de sælger møbler og interiør. Begge er medindehavere af forretningen i dag.

- Muligheden opstod, mens vi var i gang med at studere. Vi overtog et lille, fysisk møbeloutlet, som nu er en ren online webshop, fortæller Nicolai Østergaard.

Dengang var tvillingerne 23 år, og siden da er det gået strygende for forretningen, der har over 30.000 varer, som bliver leveret til kunder i Danmark, Sverige, Færøerne og Norge.

Se indslaget om tvillinge-iværksætterne herunder.

En lang rejse

Drømmen om at være iværksættere sad længe i kroppen hos tvillingerne - også før de startede deres webshop.

- Da vi var omkring 14 år, kunne vi ikke længere arbejde, hvor vi havde været. Men vi havde pudset vinduer derhjemme, og så rykkede vi annoncer ind i et annonceblad. Så pudsede vi vinduer for folk, fortæller Nicolai Østergaard.

Brødrene var begge i gang med at studere til markedsføringsøkonom, da de startede webshoppen, og fik hjælp i starten af deres far og hans bror. Begge havde erfaring fra møbelbranchen.

Men selvom rejsen de seneste otte år for det meste har været god, har der de sidste par år været nogle mere trælse oplevelser.

- Vi har desværre været nødt til skære ned på vores medarbejdere. Det havde vi ikke prøvet før, men det er også noget, man lærer af, forklarer Christian Østergaard.

Heldigvis for brødrene opvejer de gode oplevelser de dårlige, og det er også vigtigt for deres fremtid i branchen.

- Vi arbejder ud fra, at så længe vi synes vores arbejde er sjovt, og vi har det sjovt, så kan vi i bund og grund arbejde, indtil vi skal pensioneres. For den dag det ikke er sjovt, så skal man måske finde noget andet at lave, siger Christian Østergaard.


Kunstig intelligens skal hjælpe med biodiversitetskrisen

Foto: Ecology

Insekterne i Nationalpark Thy skal huske at sætte håret inden de flyver hjemmefra.

I hvert fald hvis de vil se godt ud på et billede.

Et teknologisk forskningsprojekt i biodiversitet er nemlig i gang i nationalparken - og der bliver brugt kunstig intelligens.

- Vi har jo en interesse i at hjælpe noget forskning på vej, som kan være til gavn for naturen, fortæller Niels Lind Larsen, som er kommunikationsmedarbejder ved Nationalpark Thy.

BeeSee er navnet på løsningen, og bag den står virksomheden Tecology, som tager teknologisk innovation i brug i naturen.

Teknologien har et stærkt potentiale ifølge Niels Lind Larsen.

- Vi vil for det første kunne lave mere præcise optællinger af insekter. Men også billigere. Både en effektivisering og præcisering.

En simpel, men avanceret teknologi

Selvom teknologien umiddelbart kan lyde kompliceret, så kan den forklares ret simpelt.

Måske har du selv haft en klisterfælde derhjemme, hvor fluer og andre insekter lander på en klistret flade og sætter sig fast.

Den nye teknologi er en form for moderne klisterfælder, hvor insekterne lander på for eksempel en gul flade med blomster-billeder på. En påmonteret kamera kigger da ved hjælp af kunstig intelligens hvert sekund om, et insekt er på besøg, og hvis det er tilfældet, tages der et billede af det. Al den data bliver indsamlet til senere klassifikation.

- Det bliver ligesom fanget i et billedet, i stedet for at blive fanget i klister, forklarer stifter af Tecology, Hjalte Mads R. Mann.

Denne metode til overvågning af biodiversiteten er en del anderledes end de mere traditionelle måder at optælle insekter på, hvor man for eksempel indfanger dem med net.

Hjalte Mads R. Mann et stifter af Tecology. Teknologien skal være med til at effektivisere og præcisere optælling af insekter. Foto: Ecology

Insekterne på billederne vil efterfølgende blive klassificeret af en anden kunstig intelligens-model, som har nogle af 20 insektgrupper i sin database.

Insektarter er i tilbagegang

Projektet har nu været i gang i en måneds tid, men det er ikke slut.

- Om et par uger piller vi dem ned, analyserer data og evaluerer på projektet, fortæller stifteren.

Og det giver god mening at bruge teknologien til at overvåge naturen.

- Vi vil for det første kunne lave mere præcise optællinger af insekter. Men også billigere. Både en effektivisering og præcisering. Insekterne er nogle af de mindste bestanddele i vores økosystem, men nogle af de vigtigste. Derfor kan denne teknologi være rigtig vigtig for fremtidig naturforvaltning, supplerer Niels Lind Larsen, der er kommunikationsmedarbejder hos Tecology.


Svindler ældre for tusinde kroner: Nu kommer politi med opfordring igen

Ældre bliver fortsat svindlet og franarret penge. Et fænomen, som politiet gentagne gange advarer imod.

Kontaktbedrageri eller banksvindel, kær kriminalitet har mange navne. Men nu er der kommet nyt frem i de to sager, der fik Nordjyllands Politi til at komme med en opfordring til borgerne tirsdag.

Begge sager fandt sted i Vesthimmerland Kommune.

Den første anmeldelse kom tirsdag formiddag klokken 11.30. Et ægtepar, en kvinde på 74 og en mand på 80 år, fra Løgstør, blev ringet op af en mand, der udgav sig for at være fra deres bank.

Han fortalte dem, at der var nogen, der var i gang med stjæle fra dem.

Herefter blev der sendt en anden person til deres adresse. Her fik manden udleveret både kontanter og ægteparrets dankort, som han hver hævede 10.000 kroner på.

Og det er stort set det samme, som det en 82-årig kvinde blev udsat for tirsdag formiddag i Overlade.

Politiassistent ved Himmerland Politi, Jesper Fredsgaard, fortæller, at det er det samme signalement i begge sager.

Signalment

  • Mand

  • Dansk af udseende

  • Dansktalende

  • 25-30 år gammel

  • Spinkel af bygning

  • Omkring 180 cm høj

  • Mørkblondt mellemlangt hår

  • Iført beigefarvet kasket med skyggen bagud og brunt habitsæt

Sagerne er ved at blive efterforsket, og politiet er i gang med at undersøge om der er videoovervågning i området.

Læg på, hvis du er det mindste i tvivl

Hvis man har set manden ud fra signalementet, kan man kontakte Himmerlands Politi på 1-1-4.

Jesper Fredsgaard kommer på baggrund af sagerne med en klar opfordring.

- Den generelle opfordring er, at man skal være årvågen, og man må gerne sige nej, og lægge røret på, hvis man er det mindste i tvivl. lyder det fra ham.

Han opfordrer også pårørende til at tage en snak med deres familiemedlemmer, hvis de tænker, at de været udsat for den slags svindel.


Hun har været nabo til rockerborg i 24 år: - Det er fint at få dem ud

Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

Naboer til rockerborg har i det store hele ikke været utrygge, men det er fint at få dem ud af de bynære områder, lyder det.

Siden år 2000 har Hells Angels haft klublokaler på Østergade i Nørresundby.

Og i alle årene har Helle Asmussen været nabo til rockerborgen - i hvert fald i professionel forstand. Hun startede nemlig med at arbejde i børnehaven Ane Dam i 1999.

- Vi har ikke mærket noget særligt til det. Når det bliver sommer og forår, så tager man motorcyklerne ud og gør dem klar, og der har vi hørt lydene fra dem, og vi har fornemmet, at de har været der, men faktisk ikke særlig meget, siger hun.

Men naboskabet kan snart være slut. For i går annoncerede Aalborg Kommune, at de har udstedt et et såkaldt samlingsstedsforbud mod klubben, der betyder, at klubbens rockere ikke må opholde sig i lokalerne.

Det er blandt andet sket med henvisning til den generelle tryghed i området. Men der har ikke været megen utryghed at spore hos børnehaven.

- I starten var vi nysgerrige på, hvordan det ville blive, og vi overvejede også; jamen, skal vi gå forbi, eller skal vi gå udenom? Men det valgte vi at lade være med, og vi har ikke haft nogle vanskeligheder eller problemer ud af det. Da de havde været her et stykke tid, kom de og spurgte, om de måtte få lov til at lave et hegn, fordi det hegn, der var der i forvejen, var meget lavt. Der røg nogle gange gange en sten over, og så kom de en tre stykker og spurgte, om de måtte få lov til det. Der vil jeg da nok sige, vi sank ekstra en gang, men mere har vi ikke mærket til det, siger Helle Bugge.

Men det er længe siden, at der har været nogen, der brugte klubhuset. Klublokalerne i Nørresundby har nemlig været lukkede i et godt et år, siden Nordjyllands Politi i september 2023 nedlagde et forbud mod at opholde sig i klublokalerne med henvisning til den verserende bandekonflikt.

Baggrund for samlingsstedsforbuddet

Efter Planklagenævnet i juni 2024 gav Odense Kommune lov til at lukke Hells Angels klubhus i Odense, har Aalborg Kommune arbejdet på at få Hells Angels klubhus i Nørresundby lukket. Frem mod samlingsstedsforbuddet trådte i kraft, har det påtænkte forbud mod at anvende ejendommen som samlingssted for Hells Angles, været i partshøring hos ejeren af ejendommen. Der indkom ingen bemærkninger i høringsperioden.

Konflikt skaber utryghed

Selvom klubhuset og dets indbyggere i sig selv ikke har givet anledning til bekymringer hos Helle Bugge, er det noget andet med bandekonflikten.

- Jeg ved jo, at der er en gang i noget krig. Og hvis der er en ufred mellem deres gruppe og nogle andre grupper, så er det ikke altid behageligt, for man kan selvfølgelig godt komme til at tænke, om der kommer til at ske et eller andet, eller om der er nogen, der går til angreb på Hells Angels, og det på den måde kan gå ud over os. Jeg synes, det er fint at få dem ud af det bynære område, siger hun.

Samlingsstedsforbuddet er lavet efter Odenseansk forbillede. Planklagenævnet gav nemlig i juni 2024 Odense Kommune lov til at lukke Hells Angels klubhus i Odense, og lige siden har Aalborg Kommune arbejdet på, at lave et lignenede.

Klublokalerne i Nørresundby har været lukkede i et godt et år, siden Nordjyllands Politi i september 2023 nedlagde et forbud mod at opholde sig i klublokalerne med henvisning til den verserende bandekonflikt.

Se hele indslaget her.

Siden er opholdsforbuddet blevet forlænget hver 14. dag, og nu følger Aalborg Kommune altså op med et samlingsstedsforbud.

- Det er ikke nogen, man skal lege med

Men det er ikke alle Sundbynitter, der mener det er en god ide, at forbyde Hells Angels klubmedlemmer i at bruge lokalerne.

- Jeg har ikke været generet. Rockerne skal være, som de har lyst. Jeg føler mig ikke utryg overhovedet. Rockerne skal være her, hvis det er det de vil, siger Rene Gregersen.

Lasse Frimand (S) vil gøre forbuddet permanent.

Og selvom Leo Jørgensen efter 76 år i området ikke har mærket det store til Hells Angels, kan han godt forstå folks bekymringer.

- Jeg kan godt forstå, at man kan være bekymret, men jeg kan ikke genkende det. De har jo slåsset et par gange ude på gaden dernede, og det går jo vildt for sig, når de slåsser. Jeg kan ikke sige noget negativt om dem, men det er ikke nogen, man skal lege med.

Forbuddet blev udsendt 23. september og gælder tre måneder frem.


Politisk armlægning: Alle partier er stadig ved forhandlingsbordet

Budgetforhandlingerne i Aalborg Kommune byråd er lige nu i fuld gang. Og der er stadig chance for at nå til enighed i aften.

Alle partier i byrådet sidder ved forhandlingsbordet endnu, og det er noget, der glæder borgmester Lasse Frimand Jensen (S).

- Jamen, jeg synes, det er gået godt. Altså, alle partier har fået lov til at fremlægge nogle konsekvensbeskrivelser. Det har jo hovedsageligt været besparelsesforslag, som de har kunnet præsentere, siger borgmesteren.

På hvilke områder er der uenighed?

- Det er jo altid prioriteringen af, hvor skal besparelserne ligge henne. Altså, skal de ramme velfærd, skal de ramme anlæg, eller hvor skal de ligge? Og det er der, vi er lige nu. Jeg har præsenteret et bud for, hvordan jeg tænker, at vores anlægsbudget kan lande, forklarer Lasse Frimand Jensen.


I Føtex blev direktør flere gange mindet om storkamp

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Det bliver en af de helt store aftener i Hjørring i dag, når Vendsyssel FF skal dele græs med Brøndby IF.

- Cirka 1200 tilskuere i udebaneafsnitte. Der bliver knald på.

Sådan lyder det begejstret fra Lars Glinvad, der er direktør for Vensyssel FF, før aftenens opgør mod Brøndby IF i Hjørring.

Det er langt fra hverdagskost, at der er solgt cirka 4200 billetter til en kamp i den nordjyske by, men direktøren håber på flere.

- Jeg håber på 4500.

Ifølge Lars Glinvad er stemningen omkring den store kamp tydelig at mærke i området.

- Nu var jeg i Føtex i går, og der var da tre, der spurgte mig i forhold til kampen. Det er noget, der fylde meget i folks bevidsthed og noget, der bliver snakket om i familien og på arbejdspladserne, siger han.

Brug for mange ekstra hænder

Aftenens opgør kræver ikke bare hurtige fødder på banen, men også gavmilde hænder på den anden side af kridtstregerne.

Normalt får den nordjyske klub hjælp af omkring 80 frivillige, men denne gang har de måttet alliere sig med små 40 ekstra.

- De er 11 inde på banen, og det er typisk dem, der bliver klappet af. Men vi skal lige kigge 180 grader omkring og se på de 120 andre. Jeg er lidt stolt over dem, der hjælper til i flere timer.

Sammen vil de gøre deres bedste for, at gæsterne får oplevelsen af, at der er styr på det, og en følelse af, at der bliver leveret professionel fodbold.

Overraskelser i startopstillingen

Uden at sige for meget røber direktøren lidt om, hvem der træder ind på banen i aften, når den nordjyske klub møder de blågule. For som han siger:

- Der er nok et par overraskelser i startopstillingen.

Ifølge Lars Glinvad kommer flere af de mindre erfarne spillere til at få sig en stor oplevelse i aften. Kampen spilles klokken 19.30.