Silkeborg IF jublede flest gange i aftenens kamp. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Silkeborg IF slår AaB og snupper tredjepladsen

AaB spillede sig mandag aften af tredjepladsen, da de tabte til Silkeborg IF i Superligaen.

AaB fik ørerne i maskinen i det midtjyske, da de blev smidt af den bronzegivende tredjeplads af et tændt Silkeborg-mandskab.

Nordjyderne tabte inden aftenens kamp senest til netop Silkeborg IF, så der var lagt op til revanche i aftenens direkte duel om tredjepladsen. Silkeborg var derimod inde i en god stime med sejre i de seneste fire kampe.

AaB's Rasmus Thelander nåede ikke at blive klar til aftenens kamp, og der var derfor for første gang blevet plads til islændingen Gudmundur Thorarinsson i startopstillingen efter hans skifte fra amerikanske New York City FC.

Det var en skuffet Louka Prip, Mogens Jørgensen mødte, efter aftenens opgør.

Kanonstart for værterne

Efter blot et enkelt minut bringer Silkeborg IF sig foran 1-0. Mark Brink sender bolden mod Lukas Engel, der resolut sparker Silkeborg i front. Målet tjekkes igennem for offside, men hjemmeholdet slipper med skrækken. 

AaB kæmper sig herefter stille og roligt tilbage i kampen, men efter 14 minutter er Anders Hagelskjær ved at sende bolden i eget net. Det ender dog med et hjørnespark til midtjyderne.

Kampen bølgede herefter frem og tilbage da Lukas Andersen efter 25 minutter løb mod baglinjen, hvor han sendte et indlæg ind i fødderne på Milan Makaric midt i feltet. Han stod med ryggen mod målet, men lagde bolden ud til AaB's topscorer Louka Prip, der slaskede bolden ind bag tidligere AaB-målmand, Nicolai Larsen. 1-1.

Glæden varede ikke længe, for efter 32 minutter kiksede målscorer Louka Prip en clearing i eget felt, og bolden røg direkte i fødderne på en helt fri Lukas Engel, der endnu en gang kunne sende bolden i mål og dermed bringe Silkeborg foran igen. 

Med knap et minut tilbage af første halvleg gjorde Louka Prip skaden god igen, da han tørt sendte bolden i mål til 2-2. Igen er det Milan Makaric, der assisterer, efter en bolderobring højt på banen af Iver Fossum. 

Træner Lars Friis taler ærligt om kampen her.

Sikker sejr

Silkeborg startede nærmest anden halvleg på samme måde som første. Fem minutter skulle der gå, før Nicolai Vallys kunne bringe Silkeborg foran for tredje gang i kampen. 

Silkeborg fortsatte herefter med at have overtaget på kampen, og Aab foretog en dobbeltudskiftning med mere end 30 minutter tilbage - der skulle ske noget. Milan Makaric og Kasper Kusk gik ud, Kasper Høgh og Oliver Ross kom ind. 

Efter 67 minutter hiver Malthe Højholt i Robert Gojanis trøje, og det medfører et gult kort fra aftenens dommer, Mads-Kristoffer Kristoffersen.

Kort efter bliver det endnu værre for nordjyderne. Tobias Salquist bringer Silkeborg foran med 2 mål efter et frispark højt på banen. 

AaB presser midtjyderne højt på banen til slut i kampen, men der kommer ikke mere ud af kampen. Silkeborg IF vinder 4-2 og har dermed slået AaB både ude og hjemme. 

AaB fortsætter de dårlige takter og bytter plads med Silkeborg IF i tabellen. Randers FC er kun to point efter AaB, så nordjyderne skal kæmpe i sæsonens sidste fire kampe for at holde sig i den sjove ende af mesterskabsslutspillet. 

Næste kamp for det nordjyske mandskab er på søndag, hvor ulvene fra midtjylland gæster Aalborg Portland Park. 


Kulturelle fællesskaber skal komme mistrivsel til livs

Kulturelle løsninger på de unges trivsel blev i dag diskuteret på Kulturmødet på Mors.

Panelet var stillet op til debat på Kulturmødet fredag middag. Blandt dem var Mads Gregorius Krag og Karen Grøn, der begge mener, at kulturen kan gøre en stor forskel for de unges mistrivsel.

- Kunsten er det her frirum, hvor jeg kan være, som jeg vil være, fortæller Mads Gregorius Krag, kulturskaber og bestyrelsesmedlem hos Ung Kult.

For Karen Grøn, der er direktør i Trapholt, handler kultur om meget mere end kunsten selv.

- Det spændende ved det kunstneriske felt er, at man arbejder med sin indre motivation. Dvs. jeg arbejder faktisk med, hvordan jeg motiverer og engagerer mig i noget andet uden for mig, forklarer Karen Grøn.

Se hele indslaget her:

Kulturens udfordring

Flere unge oplever dog, at det kan være svært at finde vej ind i kulturen.

- Nogle gange kan det være lidt skræmmende at gå ind i et fællesskab med det her, siger Mads Gregorius Krag.

Det er dog ikke den eneste barriere, som de unge kan møde. Ifølge Karen Grøn har de unges forældre også et ansvar, når det kommer til deres børns manglende brug af kulturtilbuddene.

- Der er måske også nogle forældre, der er lidt dovne og som ikke hjælper de unge med at holde fast, fortæller Karen Grøn.

Har man, ung som gammel, først fået benet indenfor i det kulturelle fællesskab er der for Karen Grøn dog ingen tvivl.

- Det fællesskab, man kan få, giver nogle, man kan undersøge verden sammen med.

Kulturmødet på Mors afholdes frem til lørdag den 24. august.


Smørrebrød er en generelt vinder i Nordjylland. Foto: Ólafur Steinar Gestsson, Scanpix

Test af smørrebrød: Særligt ét stykke stjal opmærksomheden

Der findes rigtig meget godt smørrebrød i Aalborg. Men ét sted skilte sig ud fra mængden.

Der findes et væld af smørrebrødsrestauranter i Aalborg. Men hvor får man egentlig det bedste stykke? Og hvor får man det bedste til prisen?

Det giver 'Den skallede kok' Carsten Olsen her sit bud på.

- Jeg er rigtig glad for smørrebrød, og jeg er nok kun blevet det mere med alderen, siger Carsten Olsen.

Da han for efterhånden en del år siden uddannede sig til kok, havde han store drømme om at prøve det nye og spændende indenfor gastronomien. Men som tiden er gået, sætter han mere og mere pris på det klassiske.

- Smørrebrød er noget, jeg både laver til mig selv derhjemme, og som jeg går ud og spiser. Men jeg kender faktisk ikke så mange af Aalborgs smørrebrødsrestauranter indgående, så det bliver spændende at se, hvad de har at byde på, siger kokken.

Når han smager, er der flere ting, han vil lægge mærke til. Fyldet på brødet skal selvfølgelig være velsmagende og ordentligt tilberedt, men faktisk betyder smørrebrødets bund også meget.

- Jeg bliver glad, hvis det er godt brød. Brød, der tilfører noget smag og bidrager med noget tekstur

Sådan tester vi:

TV2 Nord har udvalgt fem smørrebrødsrestauranter i byen, som varierer i pris og identitet. Det er altså ikke smørrebrød fra samtlige af byens smørrebrødsrestauranter, der bliver testet.

Smørrebrøddet er lavet to-go af hensyn til produktionen, og det er altså ikke alle restauranterne, der er "to-go"-steder.

Hver restaurant har frit fået lov til at vælge det stykke, de helst ville have os til at smage.

Et rigtig dejligt stykke

Sted: Hos Isidor Henius

Pris: Rødspætte 139 kroner

Første stop på turen er rødspættefileten med rejer fra Hos Isidor Henius.

- Det er et rigtig flot stykke smørrebrød. Jeg kan godt lide, at man har gjort noget ud af det visuelle. Det er pænt og indbydende, siger Carsten Olsen, inden han sætter tænderne i første bid.

- Det er lækkert. Fileten er lækker sprød, og jeg bider mærke i en dejlig smørsmag. Jeg er ret sikker på, at den er pandestegt, og det kan jeg godt lide.

Rejerne ovenpå Fisken vækker også begejstring. De smager nemlig præcis som dem, Carsten Olsen med stor velbehag har brugt sommeren på at spise på Bornholm.

Stykket er dagens dyreste, men skræmmer ikke den skallede kok.

- Jeg vil sige, at det her stykke er pengene værd - næsten uanset hvad det koster. 139 kroner vil jeg til hver en tid give. Det er dyre råvarer, og der er rigeligt af det.

Se den store smørrebrødstest her.

Spændende og imponerende billig

Sted: Leben

Pris: Grissebassen 55 kroner

"Vinder af bedst til prisen"

- Her bevæger vi os væk fra det klassiske. Men det er et pænt stykke. Jeg kan godt lide stilen, siger Carsten Olsen.

Grissebassen består primært af et stykke gris, der er blevet både brasieret, presset og paneret. Det får selskab af lidt grønt, en kompot og et stykke sprødt svær.

- Det smager sgu godt. Sammensætningen af smage er rigtig god, og jeg var faktisk meget spændt på at smage det her. en virkelig god oplevelse.

- Og det er imponerende, at de kan gøre det til den pris. Der er jo meget arbejde i sådan et stykke. Mange processer for at få grisen herhen. Det er flot.

Præcis som det skal være

Sted: Den Bette Kro

Pris: Kartoffelmad 89 kroner

Med kartoffelmaden er vi tilbage i det klassiske hjørne. Maden er toppet med rødløg og bacon og så en detalje, der klart falder i kokkens smag.

- Man har valgt at fritere kapers. Det synes jeg er lækkert, og et godt valg. Kapers er altid gode, men de er lidt ekstra gode, når man friterer dem, så får de lidt ekstra på den salte smag.

- Brødet er rigtig lækkert. Man kan smage det, der er nogle kerner og det bidrager med noget til hele oplevelsen. Det er dejligt, siger Carsten Olsen.

Smagsoplevelsen er på sin vis ikke overraskende i det her stykke, men det gør heller ikke spor.

-Der er jo præcis det, der skal være, og det er en mad, jeg til hver en tid vil spise igen.

Velsmagende og mere værd

Sted: Aktuel

Pris: Tatar 65 kroner

- Der ser sgu godt ud. Igen er vi væk fra det klassiske. Man har byttet æggeblommen ud med en creme og brugt syltede rødløg i stedet for frisk, siger Carsten Olsen og bemærker det frisk dryssede purløg på toppen af maden.

Hovedelementet er tataren, lagt på brød, som også får komplimenter med på vejen fra kokken.

- Selve tataren har en god smag. Jeg kan godt lide, at den er lidt grov i strukturen. Det er rigtig dejligt.

- Det er velsmagende og jeg synes faktisk, den er mere værd, end de tager for den

Dagens bedste stykke

Sted: Mortens Kro

Pris: Jomfruhummer 98 kroner

- Det er et helt vildt flot stykke smørrebrød, siger Carsten Olsen begejstret om det højt belagte stykke, som byder på flere forskellige slags cremer, salat, fennikel, jordbær og jomfruhummer.

- Det er virkelig godt. Der er rigtig mange forskellige smage, men det passer bare sammen og komplimenterer hinanden så flot, siger kokken.

Det var nok ikke en mad, han selv har ville have fundet på, erkender han, inden han tager en bid mere.

- Jeg er normalt ikke fortaler for det der med jordbær i mad - jordbær brugt i en salat for eksempel - men her passer de bare, og de har den perfekte sødme. Og skaldyr skal være tilberedt, præcis som det er her. Det er blødt og lækkert. En virkelig dejlig oplevelse.


Flere scener på Kulturmødet er lukket på grund af vind.

Fredag eftermiddag har Kulturmødet på Aars måtte lukke fem ud af 20 scener. Vindstødene blev simpelthen for kraftige.

- Det har vi gjort for at være på den sikre side. Det er sådan et livrem og seler koncept, vi har kørende her. Vi var forberedt på et scenarie, at der ville komme orkan, og det betyder, at vi lige nu har lukket for fem ud af 20 scener, siger direktør for Kulturmødet Caspar Ryttergaard.

TV2 Nord er selv til stede i Nykøbing, hvor Kulturmødet foregår. Der er stadig masser af mennesker til mødet, og der er fuld gang i alle de 15 tilbageværende åbne scener, selv om det rusker kraftigt i teltene.

- Vi skal sørge for, at publikum har en sikker og tryg oplevelse ved at være på Kulturmødet. Ligesom alle andre, så læser vi også vejrudsigter, og det gjorde vi i aftes. Allerede der begyndte vi at tage de første forholdsregler. Få gennemgået alle vores telte, alt det vi har, der ligger, forklarer Caspar Ryttergaard.

Kulturmødet har i alt 570 arrangementer i løbet af tre dage, og direktøren håber på, at de kan åbne de lukkede scener igen fredag aften eller senest lørdag morgen.

- Vi gør, hvad vi kan. Vi har et fantastisk hold af frivillige og en sikkerhedsafdeling, som tænker langt forud, så det kan vi kun være stolte af, siger Caspar Ryttergaard.


Niels Bak Veje håber, at nogen har set noget, som kan hjælpe politiet med at opklare dieseltyverierne på Mors. Foto: Niels Bak Veje, Privatfoto

Landmand udsat for hærværk lige midt i høsten: - De er altså lige lovligt frække

Flere steder i samme område har dieseltyvene været på spil i denne uge.

Niels Bak Veje har sjældent sin traktor stående ude på marken natten over. Men høstens højtid er over os, og med et upålidelige august-vejr er det med at slå til, når vejret er til at høste. 

Men nu risikerer han at skulle undvære en traktor midt i høsttiden.

For torsdag eftermiddag fik han et overraskende opkald fra naboen, som fik ham til at fortryde, at hans New Holland-traktor fik lov at stå ude på marken dén nat. 

- Min nabo havde fået stjålet diesel fra sin majetærsker. Så slog det mig, at jeg hellere måtte få traktoren ind, da det også skulle regne. Men da var det for sent, fortæller Niels Bak Veje. 

Tanken var tømt for diesel, og tyven havde boret hul i tanken.

Tyveri med træls timing

Selvom Niels Bak Veje ikke har har hverken videoovervågning eller andre spor at give til politiet, håber han, at et Facebookopslag i lokalområdet kan få eventuelle vidner til at kontakte politiet.

Han havde på ingen måde forberedt sig på, at tyveriet og hærværket kunne ske.

- Jeg har da hørt om tyverier af en dunk diesel fra gården, men jeg har aldrig hørt om, at tyve har boret hul i tanken. Og det er faktisk det værste, at tanken er ødelagt, for vi skal jo bruge traktoren til at høste, fortæller Niels Bak Veje. 

Han står midt i høsten af hvede, og når weekends regnvejr er ovre, skal han formentlig bruge traktoren til høst igen.

- Men nu hvor tanken er ødelagt, kan det være den skal skiftes ud. Den slags kan der være lang leveringstid på, og det er også mange penge, siger Niels Bak Veje.

Den blå New Holland stod på Niels Bak Vejes mark nær Erslev på Mors. Torsdag eftermiddag kunne den pludselig ikke køre. Foto: Niels Bak Veje, Privatfoto

Serietyverier i samme område

Landmanden bor i nærheden af Erslev på Mors, og han er ikke den eneste, som har døjet med lige præcis den type tyveri og hærværk på landbrugsmaskiner. 

Rundt omkring poppede flere fortællinger op hos andre landmænd på Mors, og i alt har politiet modtaget fire anmeldelser om dieseltyverier i Erslev, Karby og Frøslev. 

- Det her er ikke en gerningsmand, som lige mangler lidt diesel til sin egen bil, det handler formentlig om at lave en forretning ud af det, siger politikommissær Niels Kristensen fra lokalpolitiet i Thisted.

Derfor vil politiet også gerne høre fra personer, som skulle opleve at få tilbudt billig dieselolie, eller personer, som skulle have lagt mærke til noget mistænkeligt mellem tirsdag og torsdag i området.

Niels Bak Veje stod lige midt i høsten, da tyveriet skete. Foto: Niels Bak Veje, Privatfoto

Niels Bak Veje ærgrer sig over, at han lod traktoren stå ude om natten. Det er ellers ikke noget, han gør så ofte, fortæller han. 

Men selvom han nu vil til at køre traktoren hjem hver dag, så føler han sig stadig ikke helt garderet mod tyveri og hærværk. Tyveriet hos naboen i Erslev var foregået inde i en maskinhal. 

- De er altså lige lovligt frække, når de ligefrem bryder ind i maskinhuset, konstaterer Niels Bak Veje og tilføjer: 

- Men det med at lade traktoren stå ude om natten, det er i hvert fald slut nu. 

Har du oplysninger i sagen, kan du kontakte politiet på telefon 114. 


Ingen var interesseret i at stille op mod Kristian Tilsted.

Det bliver Kristian Tilsted, der skal forsøge at bevare borgmesterposten på Venstre-hænder, når der i efteråret 2025 skal afholdes kommunalvalg.

Han er nemlig partiets nye spidskandidat i Thisted Kommune. Det oplyser han overfor TV2 Nord.

- Gruppen har bakket op om mig, og flere i vores vælgerforeninger har også prikket mig på skulderen og tilkendegivet, at de gerne ville have, at jeg meldte mig. Så det har jeg gjort, og jeg er den eneste, så derfor er der blot nogle formalia, der skal overstås, og så er jeg valgt, siger Kristian Tilsted.

Udmeldingen kommer lidt over en uge efter, at den nuværende borgmester i Thisted Kommune, Niels Jørgen Pedersen (V), meddelte, at han ikke genopstiller ved næste kommunalvalg.

Det er en erfaren lokalpolitiker, som lever efter mantraet om, at tålmodighed lønner sig, der er Venstres nye spidskandidat i Thisted Kommune.

Kristian Tilsted har nemlig siddet i kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune i 10 år og er i dag medlem af Erhverv-, Klima-, Miljø- og Teknikudvalget.

- Jeg har aldrig haft travlt med at blive spidskandidat. Nu er der så kommet den her mulighed, og det forpligter, siger han.

Peger på største konkurrent

Kristian Tilsted har i sinde at videreføre en stor del af det arbejde, som Niels Jørgen Pedersen har stået i spidsen for.

- Jeg vil ikke ind at revolutionere den politik, vi har ført, men det bliver selvfølgelig ikke helt den samme linje som før. Én ting er dog sikkert. Vi vil noget andet end den socialistiske tilgang, og vi vil ikke skattestigninger. Det er ikke den vej, vi ønsker at gå, siger han.

Han bebuder selv, at Socialdemokratiet, hvis spidskandidat er den tidligere borgmester Ulla Vestergaard, er Venstres største konkurrent. Kristian Tilsted vurderer dog, at Venstre har gode muligheder for at bevare borgmesterposten.

Konkurrenten Ulla Vestergaard vandt sidste år et kampvalg i Socialdemokratiet. Her adskilte blot fem stemmer den tidligere borgmester og udfordreren Mette Kjærulff.

Kristian Tilsted blev for kort tid siden fritstillet fra det direktørjob, han havde i Netselskabet Elværk. Ifølge eget udsagn på grund af omstruktureringer.

Opstillingsmødet, hvor han vælges som Venstres spidskandidat, afholdes 2. september i Sjørring-hallen.