Satser millioner på kunstig intelligens: - Det er win-win-win
Foto: Aalborg Universitet
Aalborg Universitet investerer 55 millioner kroner i at blive førende inden for forskning i kunstig intelligens.
'Chat GPT' blev sidste år kåret til årets ord af Dansk Sprognævn, og det er efterhånden svært at pege på en branche, som ikke undersøger, hvilke muligheder kunstig intelligens - også kendt som AI - kan tilbyde.
Det er ikke gået Aalborg Universitets næse forbi, og derfor satser universitetet nu 55 millioner kroner på at blive førende inden for forskning i kunstig intelligens.
Det sker ved at oprette otte forskningsteams under navnet 'AI:X', fortæller universitetet i en pressemeddelelse.
- På Aalborg Universitet har vi i mange år forsket indenfor AI - men med de nye AI:X får vi mulighed for at skabe et AI-fyrtårn, som på sigt kommer til at gøre en stor forskel - både for virksomheder, samfundet og den enkelte borger, siger Per Michael Johansen, der er rektor på Aalborg Universitet.
De otte nye forskningsteams kommer hver til at bestå af to direktører også kaldet 'lab-directors', som skal komme fra hver sit institut. Den ene skal arbejde med udviklingen af AI, og den anden skal arbejde med brugen af AI.
Hver AI:X får desuden tilknyttet fire Ph.d.-studerende og en mentor.
Fakta
De otte AI:X kommer til hver at bestå af to lab-directors, fire Ph.d.-studerende og en mentor. Det bliver virtuelle labs, og Aalborg Universitet faciliterer samarbejdet.
Til foråret 2025 tager Aalborg Universitet initiativ til en slags 'dating', hvor forskerne kan møde kolleger fra andre institutter og finde ud af, hvilke felter, de gerne vil opdyrke.
Det er dekanerne på de enkelte fakulteter, der i sidste ende beslutter, hvem der skal være lab-directors.
Ph.d.-stillingerne til de første AI:X bliver slået op i foråret 2025.
Kilde: Aalborg Universitet
Samarbejde på tværs
Det betyder, at Aalborg Universitet kommer til at facilitere et samarbejde mellem to institutter, der normalt ikke ville arbejde sammen om AI - som for eksempel jura og matematik.
- Det er win-win-win, siger Thomas Bak, der er dekan på det Tekniske Fakultet for IT og Design og initiativtager til de nye forskningsteams.
- Ved at facilitere de her tværfaglige samarbejder skaber vi helt nye muligheder for videnskaben, vi booster forskernes karrierer, og så viser vi også, at AI er et af de områder, vi satser på her på Aalborg Universitet, siger han.
Det er ifølge Aalborg Universitet første gang et universitet i Danmark kaster sig ud i denne form for tværfaglig forskning indenfor AI, som skal bidrage med praktiske AI-baserede løsninger inden for alt fra sundhedssektoren til bæredygtighed.
De første fire AI:X skal åbne i 2025, og de næste fire åbner i 2026.