![](/img/asset/aW1hZ2VzLzIwMjUvMDIvMDYvMDMwMjI1LTAzMDIyNS11bmdlLWktYWFsYm9yZy1za2FsLW9nZS1zaWtrZXJoZWRlbi1pLW5hdHRlLWJyc3QyMjA2MS0xNzM4ODMyMDA5LmpwZWc/030225-030225-unge-i-aalborg-skal-oge-sikkerheden-i-natte-brst22061-1738832009.jpeg?fm=jpg&w=2268&h=3014&s=b6bd8924533a4c2c863fa2289806b876)
![](/img/asset/aW1hZ2VzLzIwMjUvMDIvMDYvMDMwMjI1LTAzMDIyNS11bmdlLWktYWFsYm9yZy1za2FsLW9nZS1zaWtrZXJoZWRlbi1pLW5hdHRlLWJyc3QyMjA2MS0xNzM4ODMyMDA5LmpwZWc/030225-030225-unge-i-aalborg-skal-oge-sikkerheden-i-natte-brst22061-1738832009.jpeg?fm=jpg&w=2268&h=3014&s=b6bd8924533a4c2c863fa2289806b876)
Tragiske dødsfald har skabt utryghed: QR-kode skal hjælpe unge sikkert hjem
Foto: Bruno Stagsted / TV2 Nord
'Brænder lortet på?', når du færdes i nattelivet, så kan et nyt koncept med selvsamme navn hjælpe dig.
- I de situationer, hvor man skal gå alene uden at have nogle venner eller en anden tryghed, så er det utrygt, siger Signe Harboe Bonderup, der går i 3.C på Aalborg Handelsgymnasium.
Kan du også nikke genkendende til den følelse? Så er det slet ikke så mærkeligt. For mange unge oplever nemlig at være utrygge, når de færdes i nattelivet.
- Man har jo nok et billede af, hvad det er for nogle typer, man ikke har lyst til at møde, og det er jo nok også dem, man helst vil undgå, når man går alene på de små gader inde i Aalborg, siger Emma Nørgaard Bentsen, der er en del af panelet bag konceptet 'Brænder lortet på?'.
Brænder lortet på?
Et særligt ungepanel bestående af gymnasieelever fra Aalborg Kommunes gymnasier er kommet med deres idéer og anbefalinger til, hvordan man kan øge sikkerheden og trygheden blandt unge. Gennem en QR-kode giver panelet deres bedste råd til, hvordan det kan føles tryggere at færdes i Aalborgs natteliv.
På hjemmesiden kan der findes oplysninger om, hvor man kan søge hjælp, hvis 'lortet brænder på' samt gode råd til, hvordan man kommer sikrest hjem fra sin bytur. Fordi det er, når en god aften i byen slutter, at utrygheden opstår, ifølge ungepanelet.
- Mens man er på klubben, er det ikke noget problem, men det er især, når det bliver senere ud på aftenen, at det begynder at blive mere utrygt, og så spidser det rigtig til, når man skal til at hjem, og man ikke er helt sikker på, hvornår ens mor er der, siger Emma Nørgaard Bentsen.
Jeg synes, at det er rart at være med til at gøre en forskel
Emma Nørgaard Bentsen
Ifølge initiativtagerne er utrygheden blandt unge blevet mere markant som følge af flere knivstikkerier i og omkring Jomfru Ane Gade samt Mia Skadhauge Stevns og Oliver Ibæk Lunds tragiske dødsfald i 2022.
- Man ved aldrig, hvad for nogle mennesker, man møder. Det kan være nogen, der er mega søde og vil hjælpe en, men det kan også være nogen, man ikke har lyst til at møde. Så det handler bare om, at når man går alene, så er man bare mere sårbar, siger Signe Harboe Bonderup.
Og det er netop derfor, at Aalborg Kommune i samarbejde med et ungepanel fra kommunens gymnasier har udviklet QR-koden og den dertilhørende hjemmeside.
Tryg ufornuft
Men hvad gør man så, når man står hel- eller halvfuld i Jomfru Ane Gade med et lukket øje og knapt nok kan stave sit eget navn?
Det spørger Signe Harboe Bonderup så fint om.
- Når du så står derinde i byen, er der jo nemme overskrifter på hjemmesiden, så du kan se, hvor er der Safe House og så videre, siger Julie Sejer Christensen, panelmedlem i 'Brænder lortet på'.
Og selvom informationerne er tiltænkt til byturen, er QR-koden også et forebyggende redskab.
- Det handler jo måske ikke så meget om, at man skal bruge den i øjeblikket, man står der, men at man har gjort sit forarbejde. Det er måske også en tryghed, at ens veninde har læst det, hvis man selv er blevet for fuld. Så vi alle sammen ved, hvordan vi kommer sikkert hjem, siger Emma Nørgaard Bentsen.
I løbet af to uger turnerer ungepanelet og repræsentanter fra Trygt Ungeliv, der faciliterer konceptet, rundt til 17 uddannelsesinstitutioner i kommunen. Gymnasieeleverne Emma Nørgaard Bentsen og Julie Sejer Christensen er to ud af otte elever, der forsøger at sprede budskabet.
- Jeg synes, at det er rart at være med til at gøre en forskel, og det er noget, vi kan se er relevant og noget, der giver mening både for os, men også mange andre, afslutter Emma Nørgaard Bentsen.