Partier vil ændre loven efter svindel med Frederikke Johnsens CPR-nummer
Foto: Ib William Christensen / TV2 Nord
I 2019 blev Frederikke Johnsens CPR-nummer misbrugt af en svindler, der i andres navne fik udskrevet flere end 6000 morfinpiller over syv år.
I tre år har Frederikke Johnsen - uden held - kæmpet for at få fjernet ordet 'morfinmisbrug' fra sin journal. Men nu støtter flere partier hende.
Står det til støttepartiet Enhedslisten og oppositionspartiet Venstre skal loven laves om.
Som det er i dag kan danskere ikke få fjernet information fra deres journaler, når det først er skrevet ind. Og det har de seneste tre år haft store konsekvenser for nordjyske Frederikke Johnsen.
I 2019 blev hendes og 40 andre personers CPR-numre misbrugt af en storsvindler, der har fået udskrevet flere end 6.000 morfinpiller i deres navne.
Lige siden har der i Frederikke Johnsens vagtlægejournal stået, at hun haft et morfinmisbrug. Men det er ikke rimeligt, lyder det fra to nordjyske folketingsmedlemmer.
- Det er fuldstændig urimeligt, at en borger skal lægges til last for at have været udsat for et identitetstyveri, siger Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund.
- Det er jo ikke hende, der er misbruger. Det her handler slet om hende, så selvfølgelig er det ikke rimeligt, siger Anne Honoré, medlem, Sundhedsudvalget, Venstre.
En risiko for patienter og læger
I tre år har Frederikke Johnsen, der til dagligt arbejder som lærer og bor i Aalborg, kæmpet for at få ændret lovgivningen. Hun vil have det fjernet fra sin vagtlægejournal, at hun har haft et morfinmisbrug.
Hun mener, at det er til stor fare for både hende og lægerne.
- Det øger deres risiko for at begå fejl. De har dårligere arbejdsvilkår, og for sådan en som mig er det virkelig kritisk for min patientsikkerhed, siger Frederikke Johnsen.
Fejl kan have store konsekvenser
I TV 2's dokumentar 'Pilledronningen' møder vi flere ofre som Frederikke Johnsen, der har været udsat for identitetstyveri.
Èn af de personer har under en operation for blindtarmsbetændelse fået en dobbeltdosis af morfin, fordi lægerne kunne se, at han var vant til at få det, hvilket han ikke var.
Ifølge en lektor i Sundhedsjura kan det have store konsekvenser for den enkelte, hvis der er fejl i journalen.
- I forhold til fremtidig behandling vil man i nogle situationer uforvarrende kunne komme til at tro, at de har fået berettiget ordinationer på afhængighedsdannende medicin, siger Kent Kristensen i TV 2-dokumentaren 'Pilledronningen'. Han er lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet.
Vil ændre loven
På baggrund af Frederikke Johnsens historie vil Venstre og Enhedslisten nu have sagen på sundhedsminister Magnus Heunickes (S) bord, så lovgivningen kan blive lavet om, og ordet 'morfinmisbrug' kan blive fjernet fra Frederikke Johnsens vagtlægejournal.
- I tilfælde som det her er det helt åbenlyst, at det burde man kunne slette, og ellers så i hvert fald minimum sikre, at det fremgår tydeligt af journalen, at det her er ikke noget, som hun selv har fået udskrevet, siger Peder Hvelplund.
Partierne kan ikke love, at loven bliver ændret, men de vil arbejde for det.
- Det giver ikke nogen mening, at der står noget i ens patientjournal, som handler om en helt anden end personen selv - det giver jo ikke mening, siger Anne Honoré.
TV 2's dokumentar 'Pilledronningen' kan ses på TV2/Play, og hele TV 2/Nords historie kan ses lige her: