Nu får gymnasieelever finansiel dannelse: Rektor vil have det på finansloven
I 3.U på Hasseris Gymnasium ser skemaet ikke helt ud, som det plejer, for nu står der finansiel dannelse på programmet.
Kan du finde ud af at tjekke, om der er fejl på din lønseddel? Og har du styr på skattereglerne og dit eget budget?
Dét skal fremtidens unge have.
Det mener de i hvert fald på Hasseris Gymnasium, der har sat budgetter, skat og løn på skoleskemaet i 3.G. Og de unge tager godt imod det nye fag finansiel dannelse.
- Jeg synes, det er lidt begrænset, hvor meget jeg ved om økonomi, for det er ikke noget, jeg går og snakker så meget om til dagligt. Så jeg synes, det er rigtig fedt, at det kommer på skemaet, siger Christine Holst Petersen.
- Jeg har ingen forstand på det overhovedet, så jeg er glad for, at vi får det undervisning her, påpeger Sebastian Bang.
Før første undervisningsgang har eleverne allerede gjort sig nogle tanker om, hvad de håber at lære.
- Mine forventninger er, at det har noget at gøre med de finansielle udfordringer, der kommer med at blive voksen, lyder det fra Sebastian Bang.
- Jeg har i hvert fald selv brug for at kunne finde ud af at disponere mine penge rigtigt, supplerer Christine Holst Petersen.
Skal på finansloven
Det er frivillige fra foreningen We Grow, der står for undervisningen i finansiel dannelse. Frivillig underviser Laila Christensen håber, at kunne give svarene på en lang række spørgsmål.
- Hvordan læser jeg en lønseddel? Hvad med vores skat? Hvad med forskudsopgørelse og årsopgørelse?
Undervisningen skal også få de unge til at styre udenom uansvarlige økonomiske beslutninger.
- Vi fortæller lidt om forbrugsvaner, og at man ikke skal tage de her kviklån.
- Det de især ikke rigtig har forståelse for, det er konsekvenserne for dem selv. Det er faktisk lige så vigtigt at få den ind, så de begynder at tage ansvar for deres eget liv, fortæller Laila Christensen.
Rektor på Hasseris Gymnasium Ole Droob er begejstret for, at hans elever nu har finansiel dannelse. Alligevel stiller han sig ikke tilfreds:
Han vil have undervisning i finansiel dannelse skal på finansloven.
- Det vil gøre, at vi ikke kun er nogle skoler, der er med i det her, men at det bliver alle gymnasier i Danmark. Så kan alle danske unge få noget ud af det her kursus, siger Ole Droob.
Flere banker i landet tilbyder et lignende tilbud, men det er vigtigt for rektor Ole Droob, at det er uvildig undervisning.
Efter første undervisningstime i finansiel dannelse er der et par ting, der har sat sig fast hos eleverne.
- Især noget om det med bikort, frikort og hovedkort. Det havde jeg for eksempel ikke nogen idé om, og det er helt klart noget, jeg skal hjem og tjekke op på, Christine Holst Petersen.
- Jeg tænker helt klart, at det med, at vi fik at vide, at der er fejl i 70 procent af alle lønsætter, er noget, man lige skal hjem og tjekke op på, supplerer Heidi Skaarup.
Se indslaget nedenfor: