Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nu får gymnasieelever finansiel dannelse: Rektor vil have det på finansloven

I 3.U på Hasseris Gymnasium ser skemaet ikke helt ud, som det plejer, for nu står der finansiel dannelse på programmet.

Kan du finde ud af at tjekke, om der er fejl på din lønseddel? Og har du styr på skattereglerne og dit eget budget? 

Dét skal fremtidens unge have. 

Det mener de i hvert fald på Hasseris Gymnasium, der har sat budgetter, skat og løn på skoleskemaet i 3.G. Og de unge tager godt imod det nye fag finansiel dannelse.

- Jeg synes, det er lidt begrænset, hvor meget jeg ved om økonomi, for det er ikke noget, jeg går og snakker så meget om til dagligt. Så jeg synes, det er rigtig fedt, at det kommer på skemaet, siger Christine Holst Petersen.

- Jeg har ingen forstand på det overhovedet, så jeg er glad for, at vi får det undervisning her, påpeger Sebastian Bang.

Før første undervisningsgang har eleverne allerede gjort sig nogle tanker om, hvad de håber at lære.

- Mine forventninger er, at det har noget at gøre med de finansielle udfordringer, der kommer med at blive voksen, lyder det fra Sebastian Bang.

- Jeg har i hvert fald selv brug for at kunne finde ud af at disponere mine penge rigtigt, supplerer Christine Holst Petersen.

Christine Holst Petersen fra 3.U synes, at det er fint at få finansiel dannelse på skoleskemaet.

Skal på finansloven

Det er frivillige fra foreningen We Grow, der står for undervisningen i finansiel dannelse. Frivillig underviser Laila Christensen håber, at kunne give svarene på en lang række spørgsmål.

- Hvordan læser jeg en lønseddel? Hvad med vores skat? Hvad med forskudsopgørelse og årsopgørelse? 

Undervisningen skal også få de unge til at styre udenom uansvarlige økonomiske beslutninger.

- Vi fortæller lidt om forbrugsvaner, og at man ikke skal tage de her kviklån. 

- Det de især ikke rigtig har forståelse for, det er konsekvenserne for dem selv. Det er faktisk lige så vigtigt at få den ind, så de begynder at tage ansvar for deres eget liv, fortæller Laila Christensen.

Laila Christensen er en af de frivillige fra We Grow, der tager ud til unge og forbereder dem til det økonomiske voksenliv.

Rektor på Hasseris Gymnasium Ole Droob er begejstret for, at hans elever nu har finansiel dannelse. Alligevel stiller han sig ikke tilfreds: 

Han vil have undervisning i finansiel dannelse skal på finansloven. 

- Det vil gøre, at vi ikke kun er nogle skoler, der er med i det her, men at det bliver alle gymnasier i Danmark. Så kan alle danske unge få noget ud af det her kursus, siger Ole Droob.

Flere banker i landet tilbyder et lignende tilbud, men det er vigtigt for rektor Ole Droob, at det er uvildig undervisning.

Efter første undervisningstime i finansiel dannelse er der et par ting, der har sat sig fast hos eleverne.

- Især noget om det med bikort, frikort og hovedkort. Det havde jeg for eksempel ikke nogen idé om, og det er helt klart noget, jeg skal hjem og tjekke op på, Christine Holst Petersen.

- Jeg tænker helt klart, at det med, at vi fik at vide, at der er fejl i 70 procent af alle lønsætter, er noget, man lige skal hjem og tjekke op på, supplerer Heidi Skaarup.

Se indslaget nedenfor:


Breaking

Vil have to mænd fængslet efter knivstikkeri

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

To mænd bliver torsdag fremstillet i grundlovsforhør efter knivstikkeri i Aalborg.

Nordjyllands Politi vil have to mænd på 20 og 22 år varetægtsfængslet efter et knivstikkeri på Davids Alle i Aalborg natten til torsdag.

Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

De to mænd er sigtet for at have stukket en 20-årig mand to gange med en kniv og frataget ham ejendele. 

Opdateres...


Havne står med tonstunge problemer - nu arbejdes der på løsning

En nordjysk politiker er gået ind i sagen om de mange skibsvrag, og det har sat gang i Miljøministeriet.

I lystbådehavne flere steder i Nordjylland - ja faktisk flere steder i landet - står man med et problem.

Der er nogen, der dumper deres både, og så er det op til foreninger eller kommuner at betale for at få dem bjerget.

I Egense har sejlklubben brugt 25.000 kroner på at bjerge en båd på 67 ton. Det er foreningen blevet nødt til, for de har ikke kunnet få fat på ejeren.

- Det er gæld og udgifter, der bliver pålagt uskyldige mennesker. Det er ikke rimeligt, at andre mennesker skal udsættes for at skulle rydde op efter en person, sagde Bettina Nielsen, bestyrelsesmedlem i Egens Lystbådehavn til TV2 Nord i oktober.

Lader det ikke gå i glemmebogen

Ifølge Foreningen af Lystbådehavne i Danmark er efterladte både et landsdækkende problem. Foreningen efterlyser et register for lystbåde. Men nu er der nyt til de frustrerede medlemmer i landets lystbådehavne.

Det nordjyske folketingsmedlem, Preben Bang Henriksen (V), har nemlig spurgt miljøministeren, hvis ansvar det er, at bjerge skibene.

Først og fremmest er det skibets ejer, slår ministeren fast.

Men staten kan kræve et skibsvrag fjernet, hvis det vurderes at være til fare for sejlads og fiskeri, eller til fare for kysten, eller hvis det udgør en ekstraordinær fare for havmiljøet. I så fald bliver det fjernet for ejerens regning.

"Jeg anerkender også, at det er en udfordring, når ejeren ikke kan findes og stilles til ansvar, og mit embedsværk er i skrivende stund ved at afsøge en langsigtet og generel løsning på problemet." Svarer miljøminister Magnus Heunicke (S) på spørgsmålet.

Det glæder det nordjyske folketingsmedlem.

- Jeg er tilfreds med, at vi nu har sat fokus på problemet. Bortset herfra må jeg desværre medgive, at ministeren ikke peger på en konkret løsning her og nu. Men klart er det, at jeg med ovennævnte citerede udtalelse har fået sat fokus på området, og selvfølgelig kommer til at følge op på ministeriets arbejde. Sagen skal ikke gå i glemmebogen - heller ikke ministeriets glemmebog, skriver han i en mail til TV2 Nord.


Krøyer-maleri på auktion - kan indbringe millioner

Foto: Bruun Rasmussen

Auktionshuset betegner maleriet som et mesterværk.

Det vil helt sikkert være en populær julegave for en kunstelsker, men du skal have de store sedler frem, hvis du vil sikre dig P.S. Krøyer-maleriet 'Fru Marie Krøyer i Haven paa Skagen', når det kommer på auktion i begyndelsen af december.

Auktionshuset Bruun Rasmussen, som får maleriet fra 1892 under hammeren, forventer, at salgsprisen ender på mellem fire og seks millioner kroner.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

- P.S. Krøyer eller Søren, som han blev kaldt, og Marie Krøyer havde et kompliceret forhold, præget af både glædesfyldte perioder, men senere også store udfordringer blandt andet på grund af hans maniske og depressive sind. Værket, som vi udbyder på auktion, repræsenterer en meget lykkelig tid i deres fælles liv, hvor kærligheden og kunsten blomstrede, fortæller Julie Arendse Voss, der er afdelingsleder for ældre kunst hos Bruun Rasmussen.

Optaget af lyset

Bruun Rasmussen betegner 'Fru Marie Krøyer i Haven paa Skagen' som et mesterværk. Ifølge Julie Arendse Voss er det udbudte værk et af Krøyers mest gennemførte impressionistiske værker.

- Det er hans optagethed af lyset og friluftsmaleriet og hans evne til at fange øjeblikket med små hurtige penselstrøg, der gør, at Krøyer ofte er blevet beskrevet som impressionist. Hans mange breve fra hans tid i Paris vidner om, hvor stor betydning den samtidige franske kunst og ikke mindst impressionismen fik for hans udvikling som maler, siger Julie Arendse Voss.

Maleriet sælges på Bruun Rasmussens liveauktion i Lyngby 2. december.

Foto: Bruun Rasmussen

En flot dag med både solskin og sne.

Det bliver endnu en dag i vinterens tegn med snebyger over Nordjylland. Men det bliver også muligt at se solen titte frem, så der er rig mulighed for at nyde den smule sne, der er i de lyse timer.

Solen står op ved 8-tiden og går ned lidt før klokken 16.00.

Temperaturerne ligger lavet og nogle steder i Nordjylland er det minus fem grader her til morgen. Derfor er det en god idé at passe på i trafikken. Vejdirektoratets kort viser også glatte veje i det meste af regionen.

I løbet af dagen vil temperaturen nå lidt over frysepunktet, men der vil fortsat være sne- og tøsnebyger.

Er du interesseret i en mere lokal vejrudsigt? Spørg vores robot Solvej.

Vejret tre timer frem
Vejret senere

Knivstikkeri: Offer lå og blødte kraftigt, da politiet ankom

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Al ledig politi blev sendt afsted til alarmen om et muligt knivstik i et lejlighedskompleks.

I nat hastede en masse mandskab fra Nordjyllands Politi til Davids Alle midt i Aalborg, da der kom en anmeldelse klokken 01.21 om et muligt knivstikkeri.

- Vi sender alt, hvad vi har derhen, og da vi kommer frem er der en ung mand i 20'erne, som ligger og bløder kraftigt. Der kommer en ambulance frem, som tager ham med, fortæller vagtchef ved Nordjyllands Politi, Thomas Ottesen.

Den unge mand er blevet stukket i underkroppen og på benene, og han er blevet opereret for sine skader og er uden for livsfare.

To mulige gerningsmænd har forladt stedet, og da politiet får en mistanke om, hvor de er i nærområdet, bliver de fanget. En af dem tager chancen og løber, men politiet får fat i ham. Det er også to unge mænd i 20'erne.

- Hvad der er foregået forud for knivstikkeriet ved vi simpelthen ikke endnu. Vi mangler at afhøre alle parterne, forklarer vagtchefen.

Der har for kort tid siden været andre knivstik, som var noget bandeopgør. Er det her også det?

- Vi kan ikke udelukke det, men vi ved det ikke. Lige nu er der mange hypoteser, siger Thomas Ottesen.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord