Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Naboer til skoleruin: Ja tak til nedrivning, men nej tak til nyt højt byggeri

Ann Kinly Klinge og beboerne på Karnersvej frygter, at det vil give store gener, hvis Aalborg Kommune giver lov til at bygge højere end 16 meter på en grund på Østre Allé. Foto: Jesper Christiansen

I over 10 år har den gamle Allé Skole på Østre Allé i Aalborg stået tom og forladt. Bygningerne på den centrale grund i Aalborg er i forfald og skal rives ned for at give plads til et nyt, højt boligbyggeri, som vil overskride den nuværende lokalplan med flere etager og give store gener, mener naboerne.

Smadrede døre og vinduer, graffiti på væggene og skader efter flere brande. Den 17.000 kvadratmeter gamle skole på Østre Allé i Aalborg står i dag som en spøgelsesruin.

- Den er bestemt ikke et kønt syn. Vi glæder os til, at der kommer til at ske byudvikling på den grund. Det har vi bestemt set frem til, siger Ann Kinly Klinge, som er talsperson for Beboergruppen Karnervej i Aalborg.

Skolen har stået tom i over 10 år. Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Ann Kinly Klinge bor selv på Karnersvej og er nærmest nabo til den forfaldne skole. Hun hilser planerne om et nyt byggeri velkommen, så længe det overholder den nuværende lokalplan og dermed ikke bygges højere end 16 meter svarende til fem etager.

- Alle altaner kommer til at pege den her vej på grund af trafikken. Det betyder, at indkigsgenerne er ret markante og vil give indkig direkte ned i haverne, siger Ann Kinly Klinge.

Ny lokalplan skal tillade højt byggeri

Aalborg Kommune solgte i 2003 Allé Skolen, som har fungeret både som folkeskole, handelsskole og kommunalt uddannelsescenter, til Boligselskabet Lykkebo, som vil bygge omkring 300 lejligheder på grunden. Et byggeri som vil kræve en ny lokalplan, da man ønsker at bygge højere end de 16 meter, der er den maksimalt tilladte højde i dag.

Aalborg Kommune solgte skolen til Lykkebo i 2003. Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

- Bygherrer har jo investeret dengang ud fra en helt nye lokalplan og ladet det forfalde. Jeg tænker ikke, at man skal belønnes for at lade det forfalde til gene for os, som har boet her i alle årene, siger Ann Kinly Klinge.

Det første projekt fra 2018 indeholdt udover planerne om de mange lejligheder også byggeri af et 16 etagers højt tårn med boliger på hjørnet af grunden og ikke langt fra haverne på Karnersvej.

Projektet blev ikke til noget, og Aalborg Kommune trak sidste år forslaget til en ny lokalplan tilbage. Men nu er en ny lokalplan på vej, som vil tillade højere byggeri end de nuværende 16 meter.

- Det skal jo også hænge sammen økonomisk for den udvikler, som har projektet. I øjeblikket ser vi jo ind i nogle voldsomt høje priser på byggematerialer, og det kan også være svært at skaffe håndværkere. Sådan et projekt skal jo hænge sammen, for ellers er der jo ingen, som ønsker at gå ind i det, siger Jan Nymark Thaysen (V), rådmand i By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune.

Den tomme skole bærer i dag præg af hærværk og brande, som har ramt den i årenes løb. Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Rådmand er positiv overfor højt byggeri

Aalborg Kommune har vedtaget, at man ønsker at by-fortætte i området omkring Østre Allé, også i området hvor den kollektive trafikforbindelse Plusbus kommer til at køre.

- For at få nogle kunder i butikken, må vi gerne bygge lidt højere og lidt mere massivt omkring den her akse. Man kan også sige, at det er et markant hjørne, som bygningen kommer til at ligge på, og fordi Sohngårdsholmsvej går op ad, så kommer den ikke til at syne så høj, siger Jan Nymark Thaysen.

Plusbus-linjen kommer til at køre i sit eget tracé og forbinde Aalborg Vestby med universitetet og det nye supersygehus i Aalborg Øst. Der er planlagt 23 stoppesteder langs den 11,1 kilometer lange rute. Bussen forventes at køre i 2023.

En ny lokalplan kan komme til afstemning politisk til efteråret. På Karnersvej frygter beboerne, at et byggeri på over 16 meter vil ødelægge harmonien i området og give betydelige gener.

- Det, tænker jeg, er urimeligt, for det er ikke de vilkår, som vi har købt vores grunde på af Aalborg Kommune, siger Ann Kinly Klinge. 


Hold på hat og vanter: Det bliver hamrende koldt i dag

Foto: Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Arkivfoto

Hvis du ikke allerede har fundet vinterjakken og halstørklædet frem, så er fredag morgen en rigtig god anledning til det.

For selvom solen kommer til at stå højt på himlen her i starten af dagen, så er får Nordjylland 'varmt kakao-vejr' udenfor.

- Der er temperaturer helt ned til minus otte grader med sne og isglatteveje rundt om i Nordjylland, lyder det fra Andreas Nyholm, meterolog og vært på TV 2 Vejret.

Se hele vejrudsigten her:

En bidende kold dag

Selvom det dog bliver en anelse varmere op ad dagen, så bliver vi altså omkring frysepunktet, og der kan komme sne flere steder efterhånden som vi når eftermiddagstimerne.

- Ud på aftenen vil der dog komme en opklaring, men også en tiltagende vind, fortæller Andreas nyholm.

Går du derfor glip af den varme kakao her til morgen, så er der stadig rig mulighed for at hygge med det i aften, hvor temperaturen igen går et godt stykke i minus.

Er du nysgerrig på, hvordan vejret bliver i dit område? Spørg Solvej Vindblæs!

Vejret tre timer frem
Vejret senere

Skal der bygges nyt i Birkelse? Lokalplan er sendt til høring

Arkivfoto

Kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune forsøger med den nye plan at anlægge to nye byggegrunde.

Tranumvej, Gl. Landevej og Bindeleddet i Birkelse. Imellem de tre velkendte veje i Birkelse ligger lokalplanområdet, der nu skal erstattes af den nye plan.

- Formålet er at opdatere plangrundlaget i området og give mulighed for nye byggegrunde ved Skolevangen, skriver Kommunalbestyrelsen i en pressemeddelelse.

Foto: Kommunalbestyrelsen, Jammerbugt Kommune

Der er angiveligt taget hensyn til, at områdets karakteristika bevares - og nu skal den altså så til høring i de næste otte uger.

Har du en holdning til den nye lokalplan? Du kan afgive dit høringssvar på kommunens hjemmeside.


Nordjyllands Politi advarer: Kør forsigtigt

Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Arkivfoto

Vinterkulden har for alvor lagt sig over det nordjyske landskab - og selvom det endnu ikke har givet anledning til uheld natten til i dag, så advarer politiet alligevel morgen trafikanterne.

- Der er blevet saltet i hele kredsen i løbet af natten. Kør forsigtigt i morgentrafikken, det kan stadig være glat, skriver Nordjyllands Politi på det sociale medie X.

Fredag morgen står temperaturen på -6 grader, så det handler også om at få både vanter, hue og halsedisser på, hvis du bevæger dig ud på cykel.

Uanset hvordan du skal til og fra i dag, skal du ifølge Vejdirektoratet også passe på.

- Det betyder risiko for sne- og isglatte veje i hele landet, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre og kør efter forholdene, skriver de på deres hjemmeside.

Er du nysgerrig på vejret? Spørg Solvej Vindblæs, hvordan det står til ved dig.

Vejret tre timer frem
Vejret senere

Byen vil lukke sig selv - og lære andre at gøre det samme

Lille by vil være model for, hvordan et mindre bysamfund kan tilpasses en fremtid med færre indbyggere.

For nylig fik Foreningen Snedsteds Revitalisering opbakning til at arbejde videre med sit projekt ”Revitalisering af Snedsted 2030”.

Det skete på et borgermøde, der samlede cirka 200 af de 1119 indbyggere, som bor i Snedsted ifølge den seneste opgørelse fra 2024.

Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Fremskrivning af indbyggertallet viser, at det i de kommende år kun går en vej. Der bliver færre indbyggere og dermed stadig flere tomme boliger især i Snedsteds gamle bymidte.

Projekt ”Revitalisering af Snedsted 2030”, vil, blandt andet med økonomisk støtte fra Thisted Kommune, vise muligheder for at gennemføre en planlagt afvikling af den del af byen, som der ikke er brug for i en fremtid med stadig færre indbyggere. Hvordan afsløres til august 2025, når projektet i samarbejde med Arkitektskolen i Aarhus præsenterer seks modeller til udformningen af fremtidens Snedsted, som en velfungerende by for færre indbyggere end i dag.

I lighed med Snedsted har mange andre mindre byer brug for gentænke deres rolle og funktion i fremtiden, siger Karl Erik Jensen, formand for Foreningen Snedsteds Revitalisering.

- Når vi næste år præsenterer de seks modeller til Snedsteds fremtidige udvikling, vil vi som del af det samlede projekt lave en national konference med fokus på at kaste lys over en udvikling med fraflytning, stagnation og tilbagegang, som udfordrer 500 til 600 andre landsbysamfund i nu 29 kommuner i Danmark, siger han i pressemeddelelsen.

Foto: Snedsted Forening

Konferencens skal blandt andet forsøge at finde en fælles forståelse af den affolkning, der systematisk og vedvarende sker i de 29 kommuner og omfanget af den. Både i de kommende årtier og frem mod århundredskiftet.

- De 29 kommuners fælles udfordring skal løftes op til et nationalt ansvar, der fordrer en særlig national bevågenhed og indsats, siger Karl Erik Jensen.

Han håber, at konferencen kan formulere et udspil til regering og folketing om, hvorfor de 29 kommuner og de mere en 500 berørte landsbyer må kræve en langt bredere og mere nuanceret tilgang til den befolkningsmæssige tilbagegang.

- Men det er også vigtigt at drøfte modeller for en finansiering, der gør det muligt for landsbyerne i samarbejde med deres kommuner igen at kunne tage et proaktivt medansvar for en løbende tilpasning til den forventede og voksende tilbagegang, der vil ske over de næste 10, 20, 50 og måske 100 år, siger Karl Erik Jensen.

Viceborgmester, formand for Erhverv-, Klima-, Miljø- og Teknikudvalget i Thisted Kommune, Jens Kr. Yde (K), mener, at både projekt ”Revitalisering af Snedsted 2030” og den planlagte konference kan sætte tiltrængt fokus på en problemstilling, som omfatter andre kommuner end Thisted.

- Det kan være en øjenåbner. Thisted Kommune har støttet projektet med 100.000 kroner, og vi har fået pay-back for pengene. Projektet er en ny måde at tænke udvikling i små bysamfund. Det udtrykker en erkendelse af, at udvikling i nogle bysamfund ikke er vækst, men et spørgsmål om at se realistisk på tingene og tilpasse byen til en fremtid med færre indbyggere og stå sammen om at gøre det, siger Jens Kr. Yde., der får deltagelse af både borgmestre, kommunalpolitikere og repræsentanter for kommunale forvaltninger i de 29 kommuner.

En mulig dato for konferencen er onsdag 20. august 2025.

- Så kan vores gæster fra de øvrige kommuner fortsætte til Kulturmødet i Nykøbing 21. til 23. august, når de nu alligevel er på egnen, siger Karl Erik Jensen.

Han tilføjer, at det er oplagt at Foreningen Snedsted Revitalisering og Thisted Kommune får en fælles stand på Kulturmødet, hvor der er anledning til at drøfte den tiltagende affolkning af områder i Danmark.


Nordjyske faglærere hyldet med prestigefyldt pris

Foto: TechCollege Aalborg

De to faglærere har vundet prisen for deres arbejde med en helt ny målgruppe på Techcollege i Aalborg.

Torsdag aften vandt faglærerne Christian Røhl og Ole Wiehl fra Aalborg Techcollege byggeriets faglærerpris.

Det er netop blevet offentliggjort til Building Awards på The Plant i København.

Det er de to faglæreres arbejde med en helt ny målgruppe i Techcollege-sammenhæng, nemlig de unge, der går i ottende og niende klasse, og som tager en såkaldt EUD 8/9, der gør, at de er blevet indstillet til prisen.

"Initiativet omkring EUD 8/9 er et nyudviklet initiativ, som er skabt i samspil mellem Aalborg Kommune og Techcollege, og Ole og Christian er i den grad lykkes med at skabe et alternativt skoleforløb, der kombinerer praksisfaglig skolegang og værkstedsundervisning på nye måder. Faglærer-teamet har arbejdet målrettet og haft modet til at ”gå på tværs” og sammensætte værkstedsundervisningen på helt nye måder," lyder det i de to læreres indstilling.

Byggeriets faglærerpris

Byggeriets Faglærerpris uddeles i et samarbejde mellem Uddannelsesforbundet og Boligfonden Kuben.

En dygtig lærer kan skabe begejstring for faget, tænde gnisten i elevernes øjne og i sidste ende sikre eksamensbeviset. Alligevel er faglærerne ofte en overset gruppe i samfundet.

Derfor hylder Boligfonden Kuben og Uddannelsesforbundet den inspirerende byggefaglærer/lærerteam fra en erhvervsskole, som på exceptionel og usædvanlig vis motiverer, bakker op om og løfter de unge til at blive dygtige håndværkere. Prisen er siden 2022 blevet uddelt til byggeriets store prisfest Building Awards.

EUD 8/9 er et tilbud til skoletrætte elever, der kan bytte en del af den klassiske tavleundervisning i folkeskolen ud med tre dage med almindelige skolefag og to dage i værkstederne. Formålet med både den faglige og den praktiske undervisning er med henblik på at afslutte 9. klasse eksamen.

I et opslag på LinkedIn skriver Techcollege, at prisen er en anerkendelse og et skulderklap, der viser, at de to faglærere har ramt rigtigt i forhold til indsatsen med EUD 8/9.

Det er ikke første gang, at hæderen går til Aalborg Tech College. I 2021 vandt teamet bag grundforløb 1 på Techcollege Aalborg samme pris for deres nyskabende undervisning, evne til at fastholde eleverne og skabe gode relationer på tværs af fag.