Maria er en af kun to: Nu skal flere være Boss Ladies
Kvinde i et mandefag. Tirsdag fik de kvindelige elever på TECHCollege i Aalborg muligheden for at blive en del af et helt særligt fællesskab.
- Det er sjældent, der er så mange kvinder på en gang, der går herind.
Sådan lyder det fra Maria Vendel, som er startet på grundforløb 2 som tømrer på TECHCollege i Aalborg. Et sted hvor kvinderne er i stærkt undertal.
Men mandag kunne hun og en større gruppe kvinder på erhvervsskolerne i Aalborg samles for første gang.
Projektet Boss Ladies var nemlig på besøg.
I 14 dage besøger de 10 erhvervsskoler i landet for at skabe et stærkt fællesskab og for at støtte de kvindelige elever på de mandsdominerede fag.
- Det er vigtigt for os at komme ud og byde dem velkommen til fagene og branchen og støtte dem i deres uddannelsesvalg. Men også at give dem et fællesskab på tværs af fagene, hvor de kan møde andre kvinder fra andre fagretninger, fortæller Trine Rasmussen, som er projektudvikler i Boss Ladies.
Færre kvinder i branchen
På Maria Vendels forløb er hun en af kun to kvinder. For hende giver projektet både vejledning fremover, men skaber også nogle nye kontakter, som hun kan læne sig op ad.
- Det kan betyde, at jeg har muligheden for at lære nogle andre kvindelige håndværkere at kende, og jeg kan få hjælp og vejledning til at få en læreplads.
En undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder i 2020 viser, at kvinder på erhvervsuddannelser har 74 procent øget risiko for at droppe ud sammenlignet med deres mandlige medstuderende.
- De er stadigvæk et mindretal, og derfor kan det også være helt vildt svært at være en kvinde i det her fag. Både på skolen, hvor man måske er den eneste, men også når man kommer ud på byggepladserne, hvor der stadig er en meget kønsdomineret kultur, konstaterer Karina Overgaard Holm, som er konstitueret uddannelseschef for tømrer- og mureruddannelsen på TECHCollege i Aalborg.
Man skal være gjort af det rette stof for at hamle op med mandehørmen i de mandsdominerede fag, men her kan kvinder som Maria Vendel sagtens følge med.
- Man skal lige finde nogen og snakke med og komme ind på drengene. Det kan godt være lidt svært i starten, men lige så snart man er kommet ind på hinanden, så kører det bare, siger hun.
Alligevel påpeger Karina Overgaard Holm, at der er kommet flere kvinder til håndværkerfagene over de seneste år.
Indtil videre har projektet Boss Ladies da også givet pote.
For i 2022 blev der lavet 194 flere uddannelsesaftaler for kvindelige elever på træfagenes byggeuddannelse end i 2021, hvor projektet startede.
- Vi er virkelig glade for, at Boss Ladies på deres roadtrip har slået turen heromkring. Og vi har gjort, hvad vi kunne for at få dem til det, fordi vi rigtig gerne vil være med til at sætte rammerne omkring det her med fællesskabet, lyder det fra Karina Overgaard Holm:
- Vi forsøger at gøre det lokalt her på skolen, men det, som Boss Ladies også kan, er at hive det op på nationalt niveau.
En del af noget større
I to timer kunne de kvindelige elever på TECHCollege dele sine erfaringer, som især bar præg af at blive undermineret af mandlige kollegaer.
Men derudover kom Boss Ladies for at invitere kvinderne indenfor i det særlige fællesskab som ambassadør. Et fællesskab som allerede består af 350 kvindelige lærlinge og svende.
- Når man er Boss Ladies-ambassadør, er man en del af et fællesskab for kvindelige håndværkere. Man er også en del af den forandring, hvor man gerne vil vise de her fag for endnu flere kvinder og mænd i landet, så man kan få et større optag på uddannelserne og sikre trivsel og fastholdelse blandt dem, der går der, forklarer Trine Rasmussen.
Et fællesskab, som Maria Vendel rigtig gerne vil være en del af.
- De kan give mig noget information om, hvordan det er at være kvinde i et mandefag. Og hvis man skulle gå hen og blive gravid, så kan man få noget information om, hvordan man skal forholde sig til de forskellige ting.
Til januar skal Maria Vendel i lære, men allerede nu har hun drømmen i hus.
- Jeg kunne godt tænke mig at starte mit eget, når jeg er færdig.