Mareridt med skimmelsvamp: Ikke ualmindeligt, der er bøvl med forsikringen, siger ekspert
Familien troede, de havde købt et sundt 70'er hus, som tilstandsrapporten gav udtryk for. Men det var fuld af skimmelsvamp.
Familie troede, de havde købt drømmehuset, men det viste sig at være fyldt med skimmelsvamp. Nu har de problemer med deres ejerskifteforsikring, og det er ikke ualmindeligt.
Når huskøbere har sat underskriften på en købsaftale, oplever de ofte problemer med deres ejerskifteforsikring.
Det fortæller ekspert i huseftersyn og forsikring hos Bolius, Tine Sode.
- Altså, desværre er det ret almindeligt, at folk har problemer med deres ejerskifteforsikring. Og især når det gælder skimmelsvamp. Vi har sådan en brevkasse hos Bolius, og rigtig mange af de spørgsmål vi får der, det er om netop ejerskifteforsikring og om skimmelsvamp.
I går kunne TV2 Nord fortælle om en sag, hvor en familie har købt et hus, der viste sig at være inficeret med skimmelsvamp. Kort efter, de flyttede ind, begyndte Mie Lindskov og hendes lille datter at udvise symptomer.
De troede, at den udvidede ejerskifteforsikring, de havde købt, helt sikkert ville dække problemerne med skimmelsvamp i huset. Men det blev starten på et tovtrækkeri, der endte med, at forsikringsselskabet Frida afviste familiens krav.
Derfor har de anket Fridas afgørelse om ikke at dække problemerne med skimmelsvamp i deres hus.
- Vi kan ikke blive ved med at leve sådan her, siger Mie Lindskou og kigger rundt i den lille skurvogn, som familien har boet til leje i de seneste 10 måneder.
- Vi har heller ikke råd. Hvem har egentlig råd til at købe et hus for så at have ekstra udgifter på 8000-9000 kroner om måneden til ekstra husleje?
Det er altid en god idé at have sin egen rådgiver med
Tine Sode, ekspert i huseftersyn og forsikring, Bolius
Derfor er de nu selv gået i gang med at renovere huset, mens de venter på svar på deres anke.
Tine Sode har svært ved at vurdere den konkrete sag, fordi hun ikke selv har været ude at kigge på huset. Men det er altid en god ide, at anke forsikringsselskabernes afgørelser, hvis man ikke mener, den er korrekt.
- Det er altid en god idé at anke ejerskifteforsikringsafgørelser. Nogle gange kan man komme igennem. Jeg ved ikke, om de kan komme igennem med hele deres krav. Men det ville da være fint, hvis der var nogen, der kiggede på sagen igen, siger hun.
Ifølge hende, vil der være sager, hvor forsikringsselskabet med rette, kan afvise et krav om skimmelsvamp i et hus.
- Man kan have købt et gammelt hus, som har kuldebroer blandt andet, og så vil der komme skimmelsvamp, og det dækker ejerskifteforsikringen. Men man kan også have købt et gammelt hus, hvor der måske ikke er funderet. Og så kommer der skimmelsvamp. Og i det ene tilfælde vil forsikringen dække, og i det andet vil forsikringen ikke dække, siger Tine Sode.
Hun vurderer, at familien har en chance for at vinde.
- Ja, de har en potentiel chance for at vinde. Nu har de jo allerede selv haft et eksternt rådgiverfirma ude at kigge på forholdene. Og den rapport, den ser jo faktisk også ganske fornuftig ud. Men det ville da være fint, hvis der var nogle friske øjne, der kom til at kigge på sagen.
Men der er nogle ting, man som huskøber kan gøre for at gardere sig mod problemer med ejerskifteforsikringen. For det første skal man forventningsafstemme.
- Man tror, man har købt en ejerskifteforsikring, som dækker skader på huset. Skimmelsvamp er sådan set ikke et skade på huset, for den gør ikke noget skade på huset, men det skader jo de mennesker, der bor der. Så allerede der, så kommer der til at være et problem med den her forventningsafstemning.
Hun råder til, at man tager sin egen rådgiver med ud og kigger på huset, inden man sætter sin underskrift på en købsaftale.
- Det er altid en god idé at have sin egen rådgiver med ude, fordi der er forhold i et hus, som ikke nødvendigvis bliver nævnt i en tilstandsrapport, fordi det er helt normalt for hus af den type.
For når man er ny huskøber kan der være ting, man ikke synes er væsentlige.
- Der kan være ting, som man måske ikke umiddelbart synes er væsentlige, men som den her rådgiver, som man selv får med ud, måske finder væsentlige. For eksempel hvis nu man køber et hus med en kælder, så er der stort set altid skimmelsvamp i kælderen, og det er helt normalt.
- Men det er jo meget rart at få sin egen rådgiver til at fortælle en det, så man ikke går rundt og tror, man har købt et hus uden skimmelsvamp, for eksempel.