Ivan fik et sammenbrud, da hans fugle blev aflivet: - Det er slet ikke sjovt
Foreningen er dog klar på at starte forfra, når det en gang er muligt.
- Jeg har haft et enkelt sammenbrud heroppe, og kan mærke det lidt igen nu.
Ordene kommer fra Ivan Ravn Jensen, der er kasser i kolonihaveforeningen Fjerkrækolonien, som ligger i Aalborg, da TV2 Nord møder ham.
Torsdag blev omkring 2000 fugle nemlig aflivet, efter man havde fundet den meget smitsomme og dødelige Newcastle Disease blandt 40 duer i foreningen.
En hård dag
Da TV2 Nord møder Ivan Ravn Jensen og formand for foreningen, Michael Windelborg Simonsen, mangler halvdelen af Ivans fugle stadig at blive aflivet.
- Det er slet ikke sjovt, da det er mange års samarbejde, som stopper nu, og hvor vi må starte forfra, forklarer han.
Han ejede blandt andet små zebrafinker, store parakitter og lidt høns, som han havde avlet på siden 2012.
- Vi har jo nok ikke det samme forhold til fuglene, som folk med sin hund og kat derhjemme, men for mig er det mange års arbejde med at få de rigtige farver fundet frem, mens vi også ved, at resten af året vil koste sammenholdet herude, hvor vi ikke har dyr, forklarer Ivan Ravn Jensen, der bakkes op af formanden.
- Det betyder rigtig meget og især det sammenhold, vi har herude og vores arbejde omkring fuglene, hvor man får en masse gode råd og fif fra mange folk. Jeg kan også mærke at alle står sammen, selvom det er en hård dag i dag, konstaterer Michael Windelborg Simonsen.
Se hele inslaget herunder:
Vil starte op igen
De to fugleentusiaster vil derfor også starte op igen, når det er muligt, selvom torsdagens aflivninger har kostet dem mange års arbejde.
- Det skal vi, og det er heldigvis også det, vi hører herinde, at alle er klar på at skal igang igen. Fødevarestyrelsen kontakter os i næste uge angående et møde, hvor vi finder ud af det videre forløb. Altså hvornår vi kan starte op igen, fortæller Michael Windelborg Simonsen, der bakkes op af Ivan Ravn Jensen.
- Der er jo ikke nogle herunde, der er skyld i det, så derfor er der ikke nogen, der er sure på nogle herude, og vi er allesammen klar på at starte op igen, konstaterer han.
Men hvor lange udsigterne er til at kunne få fugle igen kan variere, og resten af 2023 kan måske blive uden fugle for kolonihaven.
- Vi forventer, at blive færdig med aflivning i dag (torsdag, red.), og så vil der i morgen tidlig blive foretaget en indledende rengøring og desinfektion, hvorefter der går en egentlig rengøring af området i gang, som kan variere alt efter området, forklarer Karsten Aagaard, der er sektionsleder ved VeterinærNord i Herning.
- Det kan strække sig over en måned eller tre, men det er simpelthen en løbende vurdering af, hvornår vi er færdige. Når det er på plads, vil der blive lavet en vurdering af, om man kan have fugle igen, hvor man sætter nogle få ind og ser, om det går. Hvis det går, er der sådan set frit slag for at få fugle igen, pointerer han.