Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Her er de to nye bander i Nordjylland: Så farlige er de

Natten til søndag blev en 19-årig mand skudt i benet ved Circle K på Hadsundvej, mens der torsdag var et sammenstød mellem de to bander på Skalborg Bakke ved Indkildevej i Skalborg. Foto: Per Frank Paulsen

Politiet omtaler nu GT-gruppen og A12 som egentlige bander.

Knivstik, skyderi og tæsk med slagvåben har fyldt i Aalborg i de seneste uger.

To grupperinger har haft flere voldelige sammenstød i det offentlige rum – efter både strid om narkohandel og hævn for tidligere overfald.

De har begge udviklet sig i en retning, der gør, at Nordjyllands Politi siden mandag nu vælger at omtale grupperingerne som deciderede bander.

Det fortæller vicepolitiinspektør Niels Kronborg, der følger banderne tæt.

- Grænsen mellem dét at være en gruppering og en bande kan være meget snæver. Når vi omtaler nogle som en ”bande”, er det typisk, fordi de er blevet mere organiserede, fortæller han.

- En bande vil typisk have en mere eller mindre formel leder og lederstruktur – for eksempel har rockerklubberne en præsident og andre roller, siger Niels Kronborg.

- Dog har bander som GT, A12 og LTF alligevel ikke helt den samme organiseringsgrad som de mere etablerede bander, lyder det.

Udover en mere fast struktur har bander også ofte et navn og symboler, de dekorerer sig med, oplyser vicepolitiinspektøren.

Opgør i Aalborg, de to bander mistænkes for at stå bag:

  • 27. januar 2023: To mænd stukket i ballen på Tove Ditlevsens Vej

  • 2. marts 2023: 24-årig stukket i brystet i gågaden Algade

  • 25. august 2023: Mand beskudt med maskinpistol ved Hovedbiblioteket under Aalborg Regatta

  • 10. januar 2024: 21-årig overfaldet på Beatesmindevej i Gug

  • 21. januar 2024: 34-årig stukket med kniv i Aalborg Vestby

  • 9. februar 2024: To skud affyret i Lyøgade

  • 3. august 2024: 30-årig stukket i ballen på Viktoriagade i Nørresundby

  • 11. august 2024: 19-årig skudt i benet ved Circle K på Hadsundvej

    Kilde: tv2nord.dk

Voldsparate og farlige

Antallet af overfald og sammenstød mellem de to forholdsvis nye, nordjyske bander er steget gennem de seneste år.

Og de bliver desværre dygtigere til deres ”håndværk”, lyder det fra vicepolitikommissær Niels Kronborg.

- Det er svært at vurdere, hvor ”professionelle”, de er, men der er ingen tvivl om, at de hele tiden udvikler nye måder at gøre tingene på. Og så fylder de meget en by som Aalborg, fordi de er udadreagerende og begår vold og overfald i det offentlige rum, siger Kronborg.

De stikker i lår og baller for at skade hinanden, men ikke for at slå ihjel

Niels Kronborg, vicepolitikommissær, Nordjyllands Politi

En adfærd, man ikke ser hos de mere etablerede bander som Bandidos, Hells Angels, AK81 og Comanches, der har eksisteret betydeligt længere.

- De lever mere stille og gør ikke meget væsen af sig på åben gade. De laver også småkriminalitet og har tråde ind i prostitutionsmiljøet, men de har ikke deres opgør i det offentlige rum, siger vicepolitikommissæren.

Utilpassede unge

De to nye bander i Aalborgområdet minder en del om hinanden, oplyser Niels Kronborg.

- De består af unge mænd, som er utilpassede i samfundet, og som laver småkriminalitet. De handler med narko på gadeplan og begår anden kriminalitet som berigelse, indbrud og smårøverier, fortæller han.

Og så har de voldsparatheden til fælles.

- De overfalder hinanden med vold, som både kan foregå med slagvåben som baseballbat og totenschlæger og med knive eller pistoler. De stikker i lår og baller for at skade hinanden, men ikke for at slå ihjel, lyder politiets vurdering.

Opgørene finder sted på baggrund af konflikter i narkohandlen i Aalborg eller som hævn for tidligere overfald.

Hemmeligt antal medlemmer

Hovedparten af medlemmerne i GT er unge i alderen 15-25 år med somalisk baggrund, mens andre stammer fra Mellemøsten eller andre etniciteter.

- De kommer alle fra Grønlands Torv, og mange af dem har kendt hinanden fra barnsben. De har personlige relationer, der går langt tilbage, og nogle er også i familie med hinanden, har Niels Kronborg tidligere fortalt.

De består af unge mænd, som er utilpassede i samfundet

Niels Kronborg, vicepolitikommissær, Nordjyllands Politi

GT har fyldt i gadebilledet i Aalborg gennem de seneste tre-fem år, er politiets vurdering.

Bandens dødsfjender i A12 har endnu flere forskellige etniske baggrunde – de fleste dog en anden end dansk.

- A12 ser vi mere som et forsøg på, at andre kriminelle uden om GT slutter sig sammen og er en modpol til GT, der forsøger sig at sætte sig på det hele, fortæller Kronborg.

Præcis hvor mange medlemmer, Nordjyllands Politi regner med de to bander har, ønsker Niels Kronborg ikke at oplyse.

Sætter lederne i fængsel

Indtil videre er opgørene primært gået ud over bandernes egne medlemmer.

Men fordi der bliver skudt på åben gade, er Nordjyllands Politi meget opsat på at holde opgørene på et absolut minimum. Og det er der en effektiv måde at gøre op.

- Vi går målrettet efter dem, vi ved, er toneangivende. For hvis man tager lederne ud af ligningen og sætter dem i fængsel, bliver der begået færre overfald, og vi har mere ro i en periode. Og når de bliver løsladt, ja så ”blomstrer” det op igen, fortæller Niels Kronborg.

De udvikler hele tiden udvikler nye måder at gøre tingene på

Niels Kronborg, vicepolitikommissær, Nordjyllands Politi

Vicepolitikommissæren tør ikke spå om, hvor ”store” de to bander kan blive i fremtiden.

- Men vi tager det meget alvorligt at holde øje med deres færden og arbejder samtidig hårdt på at forsøge at forebygge, at de har held med at hverve nye medlemmer, siger Niels Kronborg.

Tirsdag afholdt Nordjyllands Politi et møde med Aalborg Kommune for at koordinere netop denne indsats – i kølvandet på de seneste ugers voldsepisoder.


Foto: Mogens Jørgensen / TV2 Nord

Selvom man er pensioneret, kan man stadig. Det beviste Aalborg KFUM's Old Boys mandag aften, da de mødte KB.

Aalborg KFUM's Old Boys hold genvandt her for kort tid siden det Danske Old Boys mesterskab, da de slog KB fra København på en frossen kunstgræsbane i Aalborg med hele 4-1 efter at have ført 3-0 ved pausen.

Næste 600 frysende tilskuere så, at de gamle, mange af den tidligere AaB-spillere, afgjorde kampen allerede efter de første 35 minutter.

To mål af Lasse Strandberg og et mål af Simon Enevoldsen - og så var den kamp afgjort. I anden halvleg kom Kasper Risgaard på banen, og han havde inden kampen lovet at komme ind i anden halvleg og score, og det gjorde han så.

KB's enlige mål blev scoret af den tidligere AaB-bomber Jeppe Curth, der i sine ni sæsoner for AaB scorede intet mindre end 65 mål i sine 285 kampe.

Efter kampen kunne anføre Thomas Augustinussen løfte pokalen, og det blev også en lufttur til holdets træner.

Flere af Aalborg KFUM's spillere har i deres tid i AaB været med til at vinde danske mesterskab i Superligaen., Dengang fejrede man det med en tur i åben bus gennem byen, men Kasper Risgaard fik hurtigt lagt en dæmper på tingene, for 'vi skal jo op på arbejde i morgen, så kun en enkelte øl kan det blive til', lød det efter kampen. 

Sådan så det ud, da det stjernespækkede hold vandt Old Boys-mesterskabet.

Konsekvenserne kan blive alvorlige, hvis læseniveauet fortsat falder, mener ekspert.

- Det kan være kedeligt at læse en bog. Men man skal udvide sin horisont og læse noget forskelligt, for så skal man nok finde noget man kan lide.

Sådan lyder det fra Emma Holdensgaard Eriksen, som går i 8.B på Hjørring Private Realskole, hvor læsning fylder meget.

For ligesom størstedelen af de Hjørring Kommune, har Hjørring Private Realskole oplevet et fald i deres gennemsnitskarakterer i deres afgangsprøve i dansk. Dog noget lavere, end kommunens fald på 11,7 procent.

Og hendes klassekammerat Laura Maria Hyldgaard har selv mærket, hvordan den yderligere fokus på læsning har hjulpet hende.

- Til min første læseprøve læste jeg knapt nok, og der fik jeg fire. Nu får jeg så 10 eller 12, bare ved at have læst.

Se indslaget om unges læseevner herunder.

Alvorlige konsekvenser

Viceskoleleder på Hjørring Private Realskole, Henrik Frand-Madsen, har også bidt mærke i det faldende læseniveau, og har også en ide om hvorfor.

- Det skyldes nok de sociale medier. De bruger meget tid på telefonen og computeren, og de er meget mere flygtige når de læser, end de var for 5-10-20 år siden, lyder det fra Henrik Frand-Madsen.

Simon Skov Fougt, der er lektor for Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet, kan godt nikke genkendende til Henrik Frand-Madsens udlæg. Han tilføjer, at lærernes strejke i 2013 samt nedlæggelsen af skolebibliotekaruddannelsen også spiller en rolle.

Det faldende læseniveau kan ifølge lektoren også have alvorlige, samfundsmæssige konsekvenser, skulle det gå hen og fortsætte.

- I de mest alvorlige klinger, så ser jeg det som en trussel mod vores demokrati, fordi eleverne ikke har redskaberne til at læse de samme tekster som tidligere. Derfor mener jeg, at den kildekritik, der er vigtig i et demokratisk samfund, forsvinder, forklarer han.


Renoveret for millioner: 600 år gammel havn er nu rustet til fremtidens vilde vejr

Foto: Mariagerfjord Kommune (Pressefoto)

Projektet har taget et år og har kostet 29 millioner kroner.

Kajen er blandt andet blevet hævet 30 centimeter, og er dermed bedre beskyttet mod stormflod.

- Jeg synes, det er fantastisk. Det smukke område her, og jeg bader her hver morgen, så vi har jo fuldt hele projektet.

Sådan siger Birthe Lund fra Mariager, der hver morgen bader ved havnefronten i Mariager.

Den 600 år gamle havn har nemlig fået en gevaldig overhaling, og det markerede de i byen mandag, hvor der var inviteret til gløgg, æbleskiver og festivitas.

Der er flere generationer til at finansiere klimasikringen

Jens Rønbjerg Jeppesen, projektleder

Håbet er, at man med den nye havn kan sige farvel til risikoen for oversvømmelser.

- Den kommer til at betyde, at man nu får en havn, der bliver dels fremtidssikret i forhold til noget klima med oversvømmelser og vand, men forhåbentlig også en havn, hvor der kan blive noget sammenhængskraft med byens foreninger og det liv, der er nede på havnen i forvejen, siger Henrik Sloth, der er formand for kommunens Teknik- og Miljøudvalg.

Se hele indslaget her.

Flere generationer skal finansiere

Arbejdet med at fremtidssikre havnen har taget et år og kostet 29 millioner kroner, men det mener Henrik Slot er en god investering.

- Det er det, fordi jeg synes, at en del af DNA'et i Mariager er, at man har en havn, hvor der dels kan være noget lystbåde, men også med noget liv på havnen, og hvor kongeskibet kan ligge til, når det kommer forbi på besøg. Så det er vigtigt, at vi sikrer vores havn, og det koster nogle penge, og så må vi bruge de penge på det.

Mariager har været købstad i 600 år, men så mange år havde den gamle havnefront trods alt ikke på bagen, men den trængte gevaldigt til en overhaling.

- Det, der var galt, det var jo, at det gamle bolværk var ved at skride sammen, så der var nogle gange, så dannes der nogle kæmpe huller lige på indersiden af det, siger Finn Ramsgaard fra Mariager.

Molen er hævet med 30 centimeter fra 1,40 til 1,70 meter, og der kan bygges yderligere ovenpå, når der bliver brug for det i fremtiden.

- Det er for at spare lidt på penge hen ad vejen, og så for at det måske ikke er kommunens borgere, der skal betale den endelige klimasikring, som vil være omkring 2,5 meter om 100 år. Så kan man jo dele den op i etaper, så der er flere generationer til at finansiere klimasikringen, siger Jens Rønbjerg Jeppesen, der er projektleder.


Er du den heldige? Her er dagens vinder af to kilo juleslik (091224)

Hver aften efter 19.30-nyhederne trækker TV2 Nord en vinder af to kilo juleslik fra AllSweets i Aalborg Storcenter.

Er du en vaskeægte slikmund?

Så skal du være med i TV2 Nord's julekonkurrence, hvor vi hver dag fra den 20. november til den 20. december trækker lod om to kilo slik fra 'Allsweets' i Aalborg Storcenter.

For at være med i konkurrencen skal du kigge forbi juleskoven på TV2 Nord i Aabybro, hænge julepynt på træerne og putte et brev i julemandens postkasse med dit navn og kontaktinformationer.

Hver aften efter 19.30-nyhederne trækker vi en vinder. Læs mere her.

Og vinderen af mandagens udtrækning, kan du se i videoen herunder:


Er det en rotte eller mus? Nu er det nyt om viral gnaver

En video af en gnaver i en tøjbutiks udstillingsvindue i Thisted er gået fuldstændig viralt. Det store spørgsmål er nu, hvad det egentlig er for et dyr, der har været på besøg?

106.000.

Så mange mennesker har siden onsdag slået vejen forbi tøjbutikken Didriks Facebookside.

Men hvor man måske kunne tro, det er kunder, der leder efter den der bløde pakke til svigermor, så er det en helt anden ting, der har fået de mange besøgende til at klikke sig ind på deres side: nemlig en gnaver, der må siges at være noget af en internetsensation.

- Altså, det er bare en gnaver, der spiser julestjerner, siger Charlotte Didriksen, der er medindehaver af tøjbutikken.

Den lille gnaver blev onsdag filmet i tøjbutikkens udstillingsvindue, og i et forsøg på at lægge låg på historien, smed de to indehavere videoen op på Facebook, men det fik altså den helt modsatte effekt.

Og det har affødt en livlig diskussion på sociale medier om hvorvidt, det er en mus eller en rotte, der har kastet sin kærlighed over udstillingsvinduet i tøjbutikken i Thisted.

Kommunen kom først

Mandag kan indehaver Charlotte Didriksen fortælle, at det altså er en rotte, der blev fanget på videoen.

- Kommunen var forbi og sætte fælder op og en privat skadedyrsbekæmper fra Djursland tilbød at komme forbi og fjerne dyret. Kvit og frit ville han komme og bevise, at det her altså var en rotte, fortæller medindehaveren.

Se hele indslaget her.

Men inden det kom så langt, slog den kommunale rottefænger til.

- Det er fantastisk. Rottefængeren har fanget den, og nu er den bragt væk og ud ad døren. Nu skal vi gøre rent og rydde op, siger Charlotte Didriks.

Her bærer rottefængeren Danmarks nok mest berømte rotte ud af tøjbutikken.

Men hvad tænker de i butikken om, at den opmærksomhed de har høstet de seneste par dage højst sandsynligt forsvinder med den nu afdøde rotte?

- Det er okay, at vi ikke har mere musse- og rottedrama her i butikken. Det er så fint, slutter Charlotte Didriks.