Her er de to nye bander i Nordjylland: Så farlige er de
Natten til søndag blev en 19-årig mand skudt i benet ved Circle K på Hadsundvej, mens der torsdag var et sammenstød mellem de to bander på Skalborg Bakke ved Indkildevej i Skalborg. Foto: Per Frank Paulsen
Politiet omtaler nu GT-gruppen og A12 som egentlige bander.
Knivstik, skyderi og tæsk med slagvåben har fyldt i Aalborg i de seneste uger.
To grupperinger har haft flere voldelige sammenstød i det offentlige rum – efter både strid om narkohandel og hævn for tidligere overfald.
De har begge udviklet sig i en retning, der gør, at Nordjyllands Politi siden mandag nu vælger at omtale grupperingerne som deciderede bander.
Det fortæller vicepolitiinspektør Niels Kronborg, der følger banderne tæt.
- Grænsen mellem dét at være en gruppering og en bande kan være meget snæver. Når vi omtaler nogle som en ”bande”, er det typisk, fordi de er blevet mere organiserede, fortæller han.
- En bande vil typisk have en mere eller mindre formel leder og lederstruktur – for eksempel har rockerklubberne en præsident og andre roller, siger Niels Kronborg.
- Dog har bander som GT, A12 og LTF alligevel ikke helt den samme organiseringsgrad som de mere etablerede bander, lyder det.
Udover en mere fast struktur har bander også ofte et navn og symboler, de dekorerer sig med, oplyser vicepolitiinspektøren.
Opgør i Aalborg, de to bander mistænkes for at stå bag:
27. januar 2023: To mænd stukket i ballen på Tove Ditlevsens Vej
2. marts 2023: 24-årig stukket i brystet i gågaden Algade
25. august 2023: Mand beskudt med maskinpistol ved Hovedbiblioteket under Aalborg Regatta
10. januar 2024: 21-årig overfaldet på Beatesmindevej i Gug
21. januar 2024: 34-årig stukket med kniv i Aalborg Vestby
9. februar 2024: To skud affyret i Lyøgade
3. august 2024: 30-årig stukket i ballen på Viktoriagade i Nørresundby
11. august 2024: 19-årig skudt i benet ved Circle K på Hadsundvej
Kilde: tv2nord.dk
Voldsparate og farlige
Antallet af overfald og sammenstød mellem de to forholdsvis nye, nordjyske bander er steget gennem de seneste år.
Og de bliver desværre dygtigere til deres ”håndværk”, lyder det fra vicepolitikommissær Niels Kronborg.
- Det er svært at vurdere, hvor ”professionelle”, de er, men der er ingen tvivl om, at de hele tiden udvikler nye måder at gøre tingene på. Og så fylder de meget en by som Aalborg, fordi de er udadreagerende og begår vold og overfald i det offentlige rum, siger Kronborg.
De stikker i lår og baller for at skade hinanden, men ikke for at slå ihjel
Niels Kronborg, vicepolitikommissær, Nordjyllands Politi
En adfærd, man ikke ser hos de mere etablerede bander som Bandidos, Hells Angels, AK81 og Comanches, der har eksisteret betydeligt længere.
- De lever mere stille og gør ikke meget væsen af sig på åben gade. De laver også småkriminalitet og har tråde ind i prostitutionsmiljøet, men de har ikke deres opgør i det offentlige rum, siger vicepolitikommissæren.
Utilpassede unge
De to nye bander i Aalborgområdet minder en del om hinanden, oplyser Niels Kronborg.
- De består af unge mænd, som er utilpassede i samfundet, og som laver småkriminalitet. De handler med narko på gadeplan og begår anden kriminalitet som berigelse, indbrud og smårøverier, fortæller han.
Og så har de voldsparatheden til fælles.
- De overfalder hinanden med vold, som både kan foregå med slagvåben som baseballbat og totenschlæger og med knive eller pistoler. De stikker i lår og baller for at skade hinanden, men ikke for at slå ihjel, lyder politiets vurdering.
Opgørene finder sted på baggrund af konflikter i narkohandlen i Aalborg eller som hævn for tidligere overfald.
Hemmeligt antal medlemmer
Hovedparten af medlemmerne i GT er unge i alderen 15-25 år med somalisk baggrund, mens andre stammer fra Mellemøsten eller andre etniciteter.
- De kommer alle fra Grønlands Torv, og mange af dem har kendt hinanden fra barnsben. De har personlige relationer, der går langt tilbage, og nogle er også i familie med hinanden, har Niels Kronborg tidligere fortalt.
De består af unge mænd, som er utilpassede i samfundet
Niels Kronborg, vicepolitikommissær, Nordjyllands Politi
GT har fyldt i gadebilledet i Aalborg gennem de seneste tre-fem år, er politiets vurdering.
Bandens dødsfjender i A12 har endnu flere forskellige etniske baggrunde – de fleste dog en anden end dansk.
- A12 ser vi mere som et forsøg på, at andre kriminelle uden om GT slutter sig sammen og er en modpol til GT, der forsøger sig at sætte sig på det hele, fortæller Kronborg.
Præcis hvor mange medlemmer, Nordjyllands Politi regner med de to bander har, ønsker Niels Kronborg ikke at oplyse.
Sætter lederne i fængsel
Indtil videre er opgørene primært gået ud over bandernes egne medlemmer.
Men fordi der bliver skudt på åben gade, er Nordjyllands Politi meget opsat på at holde opgørene på et absolut minimum. Og det er der en effektiv måde at gøre op.
- Vi går målrettet efter dem, vi ved, er toneangivende. For hvis man tager lederne ud af ligningen og sætter dem i fængsel, bliver der begået færre overfald, og vi har mere ro i en periode. Og når de bliver løsladt, ja så ”blomstrer” det op igen, fortæller Niels Kronborg.
De udvikler hele tiden udvikler nye måder at gøre tingene på
Niels Kronborg, vicepolitikommissær, Nordjyllands Politi
Vicepolitikommissæren tør ikke spå om, hvor ”store” de to bander kan blive i fremtiden.
- Men vi tager det meget alvorligt at holde øje med deres færden og arbejder samtidig hårdt på at forsøge at forebygge, at de har held med at hverve nye medlemmer, siger Niels Kronborg.
Tirsdag afholdt Nordjyllands Politi et møde med Aalborg Kommune for at koordinere netop denne indsats – i kølvandet på de seneste ugers voldsepisoder.