Gustav øver sig i at være læge i en krigszone: - Ønsket om at hjælpe andre fylder
Gustav Hock Normann har sammen med sine lægekolleger i nogle dage skiftet den hvide kittel ud med militæruniformen. Foto: Katja Schlaikier
Et nyt samarbejde mellem Aalborg Universitet og Trænregimentet skal sikre danskernes helbred i tilfælde af krig.
- Selv om det ikke er virkelighed, så er der stadig en, der råber dig ind i hovedet, at de har ondt. Så man kan jo ikke undgå at føle sig presset.
Lægestuderende på 10. semester Gustav Hock Normann har for en stund skiftet Aalborg Universitetshospital ud med Trænregimentet i Aalborg.
Han har valgt at tage imod et frivilligt praktikophold, der skal sikre, at flere læger får de rette kompetencer, hvis de på et tidspunkt skal agere i en krigszone.
Hvis vi skulle komme i en alvorlig situation, som krig og andre katastrofer, er vi nødt til at være i stand til at behandle tilskadekomne soldater og civilbefolkning
Lars Hvilsted Rasmussen, dekan, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
- Det er fedt at få muligheden for at prøve noget helt andet end at være på hospitalet. Det er en meget anden vej at gå, siger han - dog uden at vide med sikkerhed, om han vil takke ja til at blive udsendt.
- Det er noget, jeg overvejer, men jeg har ikke helt besluttet, hvad jeg vil, lyder det.
Praktikopholdet er det første af sin slags og et samarbejde mellem Aalborg Trænregiment og Aalborg Universitet, der uddanner læger. Målet er, at de medicinstuderende fremover frivilligt kan tilvælge et sådan praktikophold.
Under opholdet lærer de kommende læger at tage vare på sig selv og opføre sig sikkert i en krigszone. De kommer ikke til at arbejde med syge mennesker, som de normalt gør på hospitalet.
VIDEO: Se, hvordan lægerne træner til krigszoner:
Forbereder sig på krig
Tilbuddet om at blive klædt på til krig kommer efter Ruslands invasion af Ukraine. Den betyder, at Danmark står foran et nyt trusselsbillede.
- Havde du spurgt mig om trusselsbilledet for fem år siden, så talte vi Afghanistan og Irak. Nu er det Rusland. Så vi forbereder os på den krig, vi ikke ved, kommer, og til det har vi brug for læger, som kan arbejde i en krigszone, siger Susanne Lund, der er oberst ved Trænregimentet.
Praktikopholdet er derfor også sat i værk ud fra et ønske om at være på forkant med et eventuelt fremtidigt behov for lægehjælp i Forsvaret.
- Selv om det ikke er virkelighed, så kan den her træning godt forberede de studerende på, hvad der kan vente, siger obersten.
Se andet end 'hvid' verden
Samarbejdet er uhyre vigtigt for at sikre læger, der kan navigere i den nye virkelighed, Danmark står over for. Alene sikkerhedssituationen har ændret sig markant både herhjemme og i hele Europa, lyder det fra Aalborg Universitet.
- Forsvaret har brug for læger, og der har vi studerende, der kan byde ind, siger Jeppe Emmersen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og understreger:
- Det er vigtigt, at vores studerende kommer ud fra den hvide verden og får liv til at prøve at komme ud og prøve noget andet.
Dekanen for fakultetet understreger vigtigheden:
- Hvis vi skulle komme i en alvorlig situation, som krig og andre katastrofer, er vi nødt til at være i stand til at behandle tilskadekomne soldater og civilbefolkning, siger Lars Hvilsted Rasmussen.
Lægestuderende på 10. semester Gustav Hock Normann overvejer fortsat, om han har lyst til at prøve kræfter med den "virkelige verden", når der står krigszone på menuen.
- Når jeg tænker på, det kan være virkelighed, så tænker jeg da på min familie. Men det, der også fylder for mig, er ønsket om at hjælpe.
VIDEO: Følg Trænregimentets nye leder, oberst Susanne Kiholm Lund, på sin første arbejdsdag: