Frygt for valget får S-borgmestre til at takke af, vurderer politisk redaktør

Foto: Linda Suhr / Frederikshavn Kommune

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Når kameraet er slukket, vedkender partitoppen, at Socialdemokratiet har et problem, siger TV 2s politiske redaktør.

Siden seneste kommunalvalg har 10 socialdemokratiske borgmestre, som har trukket sig fra deres post i utide, eller som har meddelt, at de ikke ønsker at genopstille.

Både i Frederikshavn og i Aalborg har populære stemmeslugere i form af Thomas Kastrup Larsen og Birgit S. Hansen besluttet sig for, at de ikke er at finde på stemmesedlen, når vælgerne skal stemme til kommunalvalget i november.

Senest har mangeårige Samsø-borgmester Marcel Meijer besluttet sig for ikke at genopstille.

At tallet er så højt – og at listen samtidig rummer flere profiler som Thomas Gylddal, Birgit S. Hansen og Jacob Bundgaard – bør ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, bekymre hos Socialdemokratiet.

Det er nemlig et udtryk for, at det kan være et svært valgår, der venter for partiet forude.

- Socialdemokratiet frygter det kommunalvalg, der venter, og en ret eksplicit erkendelse af det var, da Mette Frederiksen traf den opsigtsvækkende beslutning at lave en udskiftning i København, siger Hans Redder til TV 2.

Forudser svært valg

Det er da også udsigten til et svært valg, der danner baggrund for Marcel Meijers beslutning om ikke at genopstille efter tolv år på posten på Samsø.

- Jeg ser chancen for at blive genvalgt som meget lille. Så er det bedre selv at stoppe nu, siger Marcel Meijer til TV 2.

Han uddyber, at det har vist sig rigtig svært at blive genvalgt efter at have siddet i tre perioder, og han forklarer videre, at for mange ting kommer til at handle om ham som person.

Overblik

S-borgmestre, der har trukket sig siden kommunalvalget i 2021:

  • Aalborg: Thomas Kastrup Larsen

  • Frederikshavn: Birgit S. Hansen

  • Aarhus: Jacob Bundsgaard

  • København: Sophie Hæstorp Andersen

  • Herlev: Thomas Gyldal Petersen

  • Fredericia: Steen Wrist

  • Brøndby: Kent Magelund

S-borgmestre, der ikke genopstiller ved kommunalvalget i 2025:

  • Holstebro: Hans Christian Østerby

  • Faaborg-Midtfyn: Hans Stavnsager

  • Samsø: Marcel Meijer

Derfor er hans vurdering, at det bedste for både partiets og øens ve og vel er at trække sig nu, forklarer han.

Frygter upopulær regering

Selvom borgmesteren ikke selv peger pilen mod Christiansborg, findes en del af forklaringen på de mange borgmester-stop der, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

Ifølge Hans Redder er der ikke noget odiøst i, at et par stykker af de i alt 44 valgte S-borgmestre gerne vil prøve noget andet i løbet af en valgperiode.

Men listens omfang og dens mange profiler fortæller også en anden historie.

- Det, mange S-borgmestre rundtomkring i landet frygter, er jo, at den her dybt upopulære regering, Socialdemokratiet står i spidsen for, vil smitte af på kommunalvalget, der finder sted til november.

Hans Redder forudser et kommunalvalg, hvor borgmestrene får rigtigt svært ved for alvor at lægge afstand til den midterregering, partiet er en del af, og det vil påvirke deres chancer for genvalg.

På Christiansborg er man ifølge Hans Redder opmærksom på den frygt, selvom det indtil videre ikke er noget, der er blevet talt åbent om.

- Når man taler med partiets topfolk på Christiansborg – når kameraerne vel og mærket er slukket – så er de fuldstændigt bevidste om, at Socialdemokratiet har et problem, siger han.

Ordfører er ikke bekymret

Tilbage i begyndelsen af december var det Herlevs mangeårige borgmester Thomas Gylddal, der meddelte, at han trækker sig fra sin borgmesterpost før tid, og i den forbindelse talte TV 2 med Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Her medgav S-profilen, at de borgmestre, der er stoppet – eller har varslet deres afgang – har spillet en stor rolle for Socialdemokratiet.

Alligevel menter ordførere ikke på daværende tidspunkt, at det vil spænde ben for partiet under kommunalvalget.

- Kigger man på Socialdemokratiets historie, kan man se, at vi har været i stand til at vælge nye, dygtige borgmestre, der har kunnet erstatte de tidligere. Det kommer formentlig også til at ske i Herlev, sagde han dengang til TV 2.

Det giver ikke anledning til at kigge indad, at så mange profilerede og betydningsfulde borgmestre har trukket sig?

Nej, de forskellige exits skal ses som et et tegn på, at politikere er almindelige mennesker, der somme tider trænger til forandring og et nyt job, lød det videre fra Christian Rabjerg Madsen, der understregede, at det altså ikke er udtryk for et parti i krise.

Kommunalvalget finder sted 18. november 2025.


Her er ekspertens råd til at mindske risikoen for at blive hacket

Foto: Grafik / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Episoden med Alles Lægehus kan give anledning til mere snyd, og derfor skal man være særligt opmærksom ifølge eksperten.

Flere nordjyder har i løbet af weekenden modtaget en træls besked fra Alles Lægehus i sin e-Boks.

Her er de nemlig blevet gjort opmærksomme på, at deres personlige oplysninger er blevet hacket fra lægehusets system under et cyberangreb, som foregik tilbage i starten af december sidste år.

Anja Flou Zaar er blandt de nordjyder, som modtog beskeden, og hun blev både chokeret og bekymret over situationen.

Det kan du gøre

Jan Trzaskowski, der er juraprofessor ved Aalborg Universitet og som til dagligt beskæftiger sig med blandt andet med cybersikkerhed, har flere bud på, hvad man kan gøre for at beskytte sine personlige oplysninger.

 - Man kan sige, lige her er der jo ikke så meget at stille op, fordi skaden er sket, konstaterer han om cyberangrebet hos Alles Lægehus.

- Men generelt skal man jo have en vis 'cyber-hygiejne'. Man skal tænke over, hvor man giver oplysninger. Det kan også være oplysninger, som måske ikke er særlig følsomme, men som kan bruges af hacker, så man skal tænke sig om, hvem man giver oplysninger til, og hvem man engagerer sig med i forhold til behandling af oplysninger, pointerer han.

Derudover forklarer han, at man altid skal være kritisk, når man er på nettet. Men også telefonopkald og sms'er er noget, man skal holde øje med.

- Hvis der er nogen, der ringer til en eller sender en besked, hvor de tager udgangspunkt i nogle forhold, som måske er meget private, så skal man være meget forbeholden, forklarer han og tilføjer.

- Man skal selvfølgelig lade være med at opgive pinkoder, betalingsoplysninger og alt muligt andet godt. Hvis man er det mindste i tvivl, når der er en, der ringer, så må man lægge røret på og selv ringe op til for eksempel Alles Lægehus, banken og så videre.

Alles Lægehus kan give anledning til mere snyd

Særligt den nylige situation med Alles Lægehus, som mange nordjyder står i lige nu, bør også give forbrugerne en skærpet mistanke i den kommende tid ifølge eksperten.

- Hvis der er nogen, der skriver ud eller ringer ud og siger, at de kommer fra Alles Lægehus, så skal man tænke sig godt om, og man skal selvfølgelig også være opmærksom på, at der kan være nogen hackere, der vil udnytte den situation, vi er i lige nu, hvor der er en masse kunder hos Alles Lægehus, som er nervøse, forklarer han.

- Det vil sige, at hvis man får en besked, et opkald eller en mail fra nogen, der foregiver sig at komme fra politiet eller fra datatilsynet eller Alles Lægehus, som siger, de er i gang med at undersøge noget omkring det her datalæg, kan du lige hjælpe os? Så skal man også være særligt kritisk, afslutter Jan Trzaskowski.


Det så hurtigt sort ud, men nordjyde gjorde det, ingen troede var muligt

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Med kun 16 kampe i bogen var Jens August ikke levnet mange chancer.

Jens August Levorsen fra BK Pugilist bokseklub i Frederikshavn havde blot bokset 16 kampen, inden han pludselig stod overfor en norsk landsholdsbokser søndag.

Derfor var Jens August ikke levnet mange chancer, og allerede fra start røg han kortvarigt i gulvet, efter nordmanden gav ham en på hovedet.

Men helt utrolig kom Jens August Levorsen tilbage i kampen, og især i den sidste omgang udboksede han sin modstander, der desuden fik en advarsel fra dommeren for uren boksning.

Dermed endte nordjyden helt fortjent med sejren.

Han boksede i U19 67 kilo klassen, hvor han var oppe imod den Norske landsholdsbokser Eldar Redzic fra Moss Bokseklub.

Boksestævne er en succes

Det var blot en af mange boksekampe, der søndag udfoldende sig i Nørresundby.

En af Danmarks største bokseturneringer Viking Box Cup blev nemlig tradition tro afviklet den første weekend i det nye år af den gamle hæderkronede Lindholm Bokseklub.

I år er det 29. gang, man afholder arrangementet, og så er der endda rekorddeltagelse med hele 240 tilmeldte boksere.

Viking Box Cup har efterhånden fået et godt ry uden for Danmark, så i år er der deltagere fra England, Irland, Frankrig, Spanien, Ukraine, Norge, Sverige og Belgien, foruden boksere fra flere Danske klubber.

Viking Box Cup er en turnering for boksere i ungdom U17, U19 og Eliterækken, Lørdag blev de indledende- og semifinalekampene bokset, mens søndagen stod i finalernes tegn. Her skulle man nemlig igennem hele 46 finalekampe. 

Ud af syv de syv deltagende boksere fra den nordjyske klub var hele seks at finde i finalerne, og det var til stor glæde for formanden af Lindholm Bokseklub Henrik Christensen:

Sluttede med en brækket næse

Finaledagen sidste kamp blev en lokal affære mellem to træningskammerater fra den arrangerende klub Lindholm Bokseklub.

I plus 92 kilo mødtes de to klubkammerater Arthur Ostapenko og Marcus Hjalager, og det sluttede noget dramatisk.

Marcus Hjalager blev nemlig ramt hårdt i ansigtet, og kamplederen stoppede derfor kampen, mens blodet fossede ud af Marcus Hjalagers næse.


Anja spærrede øjnene op, da hun så beskeden på e-Boks

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Foruden Anja Flou Zaar har 28 personer henvendt sig til TV2 Nord med beskeden om, at deres oplysninger er stjålet fra Alles Lægehus.

Der er efterhånden ikke langt mellem datalæk og hackerangreb, og fredag trillede endnu en besked så ind om det hos Anja Flou Zaar.

Denne her gang var det hendes tur til at få sine personlige oplysninger stjålet - men den helt store overraskelse lå i, at de var blevet hacket fra Alles Lægehus.

- Jeg har haft den samme læge i Hjørring de sidste 18 år, og det er ikke hos Alles Lægehus. Så det giver absolut ingen mening for mig, siger Anja Flou Zaar.

Se hele indslaget her:

Én af mange

Allerede i går kunne TV2 Nord fortælle, at der var landet beskeder i flere nordjyders e-Boks. Flere af dem har siden henvendt sig og fortalt, at også de undrer sig over beskeden.

'Jeg har også modtaget beskeden, men har intet med lægehuset at gøre,' skriver flere i kommentarsporet TV2 Nords Facebookside.

Det siger Alles Lægehus

I et skriftligt svar til TV2 Nord siger Alles Lægehus følgende:

Vi følger løbende udmeldingerne fra Center for Cybersikkerhed og er fuldt bevidste om det høje trusselsniveau for angreb fra cyberkriminelle i Danmark. Vi samarbejder med en anerkendt professionel leverandør om vores IT og hosting af vores servere. Og vi følger best practice for IT-sikkerhed og implementerer løbende foranstaltninger for at styrke vores systemer og sikkerhed. Samtidig må vi erkende, at selv omfattende sikkerhedsforanstaltninger ikke kan garantere beskyttelse mod meget ressourcestærke kriminelle grupper.

Vi har fra begyndelsen arbejdet vedholdende sammen med politi, myndigheder og anerkendte eksperter i it-sikkerhed for at håndtere angrebet – og det gør vi fortsat. Vi ser på denne hændelse med den største alvor, og vi har handlet ud fra at kunne kommunikere så hurtigt som muligt og helst direkte med alle berørte, så snart de præcise omstændigheder og tilgængelige informationer gav os mulighed for dette. Der er sendt information til alle patienter i vores databaser via e-boks.

Vi er meget kede af de gener, som de berørte oplever efter det hackerangreb, kriminelle har gennemført på vores system. Hvis patienter har spørgsmål eller tvivl, skal de ikke tøve med at kontakte os på data@alleslaegehus.dk. Så vil vi hjælpe med svar og konkret information om opbevaring af data m.m. Vi behandler alle henvendelser grundigt og fortroligt. Det betyder også, at der godt kan gå nogle dage, før man får svar på en henvendelse.

Hvad kan hackere bruge dit CPR-nummer til?

Selvom Alles Lægehus skriver i beskeden, at de personlige oplysninger i mindre grad er hacket, så er det utrygt, lyder det fra Anja Flou Zaar.

- Lige nøjagtig med CPR -nummer, det er ret meget personligt, og det, er jeg træt af, er ude i omløb, og jeg frygter da, at de kan blive brugt til noget pengemæssigt, altså via min bank eller et eller andet, konstaterer hun.

Jan Trzaskowski er juraprofessor ved Aalborg Universitet og beskæftiger sig til dagligt blandt andet med cybersikkerhed. Herunder kan du hører hans forklaring på, hvorfor hackerne vil have vores oplysninger.

På Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside fremgår det, at det er normal praksis for et lægehus at gemme patientjournaler i mere end 10 år.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

I overgangen til regn bliver der risiko for isslag, hvilket kan give farlige situationer på veje og stier.

En barsk omgang vintervejr rammer Danmark søndag aften og natten til mandag, når et lavtryk sender både sne, kraftig blæst og regn ind over landet.

I perioder kan der endda komme snestormslignende tilstande, da dele af landet kan se frem til kraftigt snefald, der sammen med den tiltagende blæst risikerer at give snefygning.

TV 2 Vejret har i forbindelse med det barske vintervejr udsendt et varsel om netop kraftigt snefald.

I Østjylland og Nordjylland er der varslet op mellem ti og 15 centimeter sne i perioden søndag klokken 19 til mandag klokken 9.

For resten af landet er der udsendt varsel om mellem fem og ti centimeter sne mellem søndag klokken 17 og mandag klokken 3.

Foto: TV2 Vejr

Klokken 18: Sneen falder

Snevejret begynder at trække ind over det sydlige Jylland fra midt på eftermiddagen.

Herfra breder det sig mod nordøst. Ved 18-tiden forventes snevejret at falde over den sydlige halvdel af Jylland og det meste af Fyn.

I forbindelse med sneens ankomst begynder vinden at tage til i styrke. En hård vind til kuling fra sydøst vil blæse ind over de sydvestlige landsdele.

Foto: TV 2 Vejret

Klokken 22: Udbredt snefald og risiko for isslag

I løbet af aftenen vil de fleste danskere opleve snefald og kraftig blæst. Faktisk er det stort set kun Bornholm, hvor det endnu holder tørt.

Længst mod sydvest begynder varmere luft at strømme op over landet, hvilket får nedbøren til at gå over i regn.

I overgangen til regn bliver der risiko for isslag, hvilket kan give farlige situationer på veje og stier.

Foto: TV2 Vejret

Klokken 1: Landet deles i to

Ud på natten bliver landet nærmest delt i to.

Mod syd er nedbøren blevet til regn, mens der endnu forventes snevejr mod nord, hvilket tæller det nordlige og østlige Jylland samt Nordsjælland.

Mest barskt bliver det i Nordjylland og Østjylland, hvor der sammen med snevejret vil blæse op til en hård kuling fra sydøst med vindstød af op til stormstyrke.

Foto: TV2 Vejret

Klokken 4: Sne mod nord

I de tidlige morgentimer er det kun Nordjylland, hvor sneen fortsat falder. Selvom det stadig blæser, vil sneen dog ikke fyge, da den ventes at falde som tøsne.

Mens nordjyderne står op til snevejr, vil resten af landet opleve regn mandag morgen og markant mildere vinde – helt op til 10 graders varme.

Først i løbet af mandag morgen og formiddag hører det op med at sne, mens regnvejret først slipper landet mandag eftermiddag.

Foto: TV2 Vejret

Michael har stadig gener efter voldeligt opgør med butikstyv

Foto: Caroline Hyldig Larsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

En vagt har desuden brækket næsen i en anden episode i butikken.

- For mig personligt er det meget frustrerende, for det sætter nogle begrænsninger i mit arbejdsliv, men også i mit private liv.

Sådan lyder det fra Michael Andersen, der er købmand i Meny i Aalborg.

Han har nemlig stadig gener den dag i dag, selvom det er tre måneder siden, han brækkede sin hånd i forbindelse med, at han ville stoppe en butikstyv.

Episoden kostede ham et brud i den yderste del af fingeren, men ved kontrolbesøget hos lægen en uge efter fandt man ud af, at det faktisk var meget værre.

- Jeg havde stadig svært ved at bøje fingeren og mega mange smerter, og lægen finder så ud af, da han scanner min hånd, at senerne i hånden også er beskadiget, forklarer han.

Over halvdelen oplever mere vold

Og han er blot en af mange. De ansatte i landets butikker oplever nemlig i stigende grad vold, overfald og truende adfærd fra butikstyve. Det viser en rundspørge, som TV2 har udsendt til 570 af Coops butikschefer.

Her har 58 procent svaret, at de oplever, at butikstyve er blevet mere aggressive og truende i løbet af de seneste fem år.

- Da episoden skete, var jeg ikke interesseret i at slås, jeg forsøgte faktisk bare at få personen til at falde ned. Vedkommende var oppe at køre og havde væltet en masse spiritusflasker, så jeg tog fat i hans arm og sagde, at nu ventede vi på vagten, som kom hurtigt efter. Men da vagten kom, rev han sig løs og stak af. Det ender med, at vagten får fat i ham og forsøger at fastholde ham, men vagten får et knæ i maven, hvorefter han stikker af, forklarer Michael Andersen om sin seneste oplevelse.

Vagt brækkede næsen

Udover Michael Andersen selv, så har også en vagt i butikken pådraget sig skader i forbindelse med et forsøg på tyveri.

- Vi havde en vagt for et halvt år siden, som brækkede næsen. Her var der heldigvis hurtigt nogle, der hjalp ham med at fastholde gerningspersonen, indtil politiet kom, forklarer købmanden, der tilføjer.

- Vi er ansat for at passe butikker og ikke for at slås, men det er noget, der er kommet i takt med, at folk er blevet mere aggressive.

'Samfundet er mere forrået'

Hos brancheorganisationen de samvirkende købmænd, bakker man op om Michael Andersen og landets andre butikschefer.

- Vi ser en hårdere og hårdere tone, og når vi ser på butikstyve generelt, ser vi, at samfundet er blevet mere forrået, og det kan vi også se her, lyder det fra Jannik Nytoft, der er direktør for brancheorganisationen.

Der findes ikke nogen opgørelse over tilfælde af vold og trusler begået af butikstyve mod butiksansatte. Dog er antallet af anmeldte butikstyverier er i løbet af de seneste fire år fordoblet.

Ifølge Nordjyllands Politi har der i Nordjylland i 2024 været 2014 anmeldelser om tyveri i løbet af året - og det er uden de seneste tal for december. Det svarer til 3,8 anmeldelser per 1000 indbygger. For et årti siden var der blot 1534 anmeldelser.