Frygt for valget får S-borgmestre til at takke af, vurderer politisk redaktør
Foto: Linda Suhr / Frederikshavn Kommune
Når kameraet er slukket, vedkender partitoppen, at Socialdemokratiet har et problem, siger TV 2s politiske redaktør.
Siden seneste kommunalvalg har 10 socialdemokratiske borgmestre, som har trukket sig fra deres post i utide, eller som har meddelt, at de ikke ønsker at genopstille.
Både i Frederikshavn og i Aalborg har populære stemmeslugere i form af Thomas Kastrup Larsen og Birgit S. Hansen besluttet sig for, at de ikke er at finde på stemmesedlen, når vælgerne skal stemme til kommunalvalget i november.
Senest har mangeårige Samsø-borgmester Marcel Meijer besluttet sig for ikke at genopstille.
At tallet er så højt – og at listen samtidig rummer flere profiler som Thomas Gylddal, Birgit S. Hansen og Jacob Bundgaard – bør ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, bekymre hos Socialdemokratiet.
Det er nemlig et udtryk for, at det kan være et svært valgår, der venter for partiet forude.
- Socialdemokratiet frygter det kommunalvalg, der venter, og en ret eksplicit erkendelse af det var, da Mette Frederiksen traf den opsigtsvækkende beslutning at lave en udskiftning i København, siger Hans Redder til TV 2.
Forudser svært valg
Det er da også udsigten til et svært valg, der danner baggrund for Marcel Meijers beslutning om ikke at genopstille efter tolv år på posten på Samsø.
- Jeg ser chancen for at blive genvalgt som meget lille. Så er det bedre selv at stoppe nu, siger Marcel Meijer til TV 2.
Han uddyber, at det har vist sig rigtig svært at blive genvalgt efter at have siddet i tre perioder, og han forklarer videre, at for mange ting kommer til at handle om ham som person.
Overblik
S-borgmestre, der har trukket sig siden kommunalvalget i 2021:
Aalborg: Thomas Kastrup Larsen
Frederikshavn: Birgit S. Hansen
Aarhus: Jacob Bundsgaard
København: Sophie Hæstorp Andersen
Herlev: Thomas Gyldal Petersen
Fredericia: Steen Wrist
Brøndby: Kent Magelund
S-borgmestre, der ikke genopstiller ved kommunalvalget i 2025:
Holstebro: Hans Christian Østerby
Faaborg-Midtfyn: Hans Stavnsager
Samsø: Marcel Meijer
Derfor er hans vurdering, at det bedste for både partiets og øens ve og vel er at trække sig nu, forklarer han.
Frygter upopulær regering
Selvom borgmesteren ikke selv peger pilen mod Christiansborg, findes en del af forklaringen på de mange borgmester-stop der, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.
Ifølge Hans Redder er der ikke noget odiøst i, at et par stykker af de i alt 44 valgte S-borgmestre gerne vil prøve noget andet i løbet af en valgperiode.
Men listens omfang og dens mange profiler fortæller også en anden historie.
- Det, mange S-borgmestre rundtomkring i landet frygter, er jo, at den her dybt upopulære regering, Socialdemokratiet står i spidsen for, vil smitte af på kommunalvalget, der finder sted til november.
Hans Redder forudser et kommunalvalg, hvor borgmestrene får rigtigt svært ved for alvor at lægge afstand til den midterregering, partiet er en del af, og det vil påvirke deres chancer for genvalg.
På Christiansborg er man ifølge Hans Redder opmærksom på den frygt, selvom det indtil videre ikke er noget, der er blevet talt åbent om.
- Når man taler med partiets topfolk på Christiansborg – når kameraerne vel og mærket er slukket – så er de fuldstændigt bevidste om, at Socialdemokratiet har et problem, siger han.
Ordfører er ikke bekymret
Tilbage i begyndelsen af december var det Herlevs mangeårige borgmester Thomas Gylddal, der meddelte, at han trækker sig fra sin borgmesterpost før tid, og i den forbindelse talte TV 2 med Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen.
Her medgav S-profilen, at de borgmestre, der er stoppet – eller har varslet deres afgang – har spillet en stor rolle for Socialdemokratiet.
Alligevel menter ordførere ikke på daværende tidspunkt, at det vil spænde ben for partiet under kommunalvalget.
- Kigger man på Socialdemokratiets historie, kan man se, at vi har været i stand til at vælge nye, dygtige borgmestre, der har kunnet erstatte de tidligere. Det kommer formentlig også til at ske i Herlev, sagde han dengang til TV 2.
Det giver ikke anledning til at kigge indad, at så mange profilerede og betydningsfulde borgmestre har trukket sig?
- Nej, de forskellige exits skal ses som et et tegn på, at politikere er almindelige mennesker, der somme tider trænger til forandring og et nyt job, lød det videre fra Christian Rabjerg Madsen, der understregede, at det altså ikke er udtryk for et parti i krise.
Kommunalvalget finder sted 18. november 2025.