Frustreret skolebestyrelsesformand: - Måske var det bedre, at de bare have lukket vores skole
Skolebestyrelsesformanden for Hou Skole mener, at Aalborg Kommunes besparelser på skolen er så dramatiske, at det måske var bedre, at de havde lukket skolen helt.
På Hou Skole har de svært ved at juble over, at skolen er bevaret i Aalborg Kommunes budgetforlig, for de mener prisen er meget høj.
- Det er meget kraftige reduktioner, man kigger ind i. Det vækker bekymring, så på den måde er det her ikke en sejr, siger skoleleder på Hou Skole, Martin von Undall.
Hou, Ellidshøj, Bislev og Sebber skoler er de mindste i Aalborg Kommune. Der var lagt op til, at de var lukningstruede, men de bliver alle bevaret. De mister dog alle deres selvstændighed og bliver lagt sammen med andre skoler.
Bislev og Sebber får fælles ledelse. Ellidshøj bliver lagt under Svenstrup Skole, og skolen i Hou bliver lagt under Hals Skole.
- Jeg har svært ved at være begejstret. Jeg tænker stadig, at det her er en langsom aflivning af vores skole og vores lille samfund, siger skolebestyrelsesformanden på Hou Skole, Caroline Kortegaard-Jensen.
Forliget er godt
Der var lagt op til at der samlet skulle skæres 101 lærerstillinger væk på Aalborg Kommunes skoler. Det er nu reduceret til 19, og derfor mener Karsten Lynge Simonsen, der er formand for Aalborg Lærerforening, at forliget er godt.
- Man kommer jo til at mærke, at der er nogle besparelser på nogen områder. Der er en besparelse på den mindre skole, og der er også en generel besparelse på alle de andre skoler, men den er slet ikke lige så voldsom, som det der var foreslået.
De fire mindste skoler skal samlet spare 3,5 millioner kroner. I dag er der syv lærere på Hou Skole, men det vil blive reduceret med et endnu ukendt antal. Skolelederen selv bliver formentligt i overskud, når skolen fremover skal have fælles ledelse med Hals Skole.
- Der vil jo være mindre kvalitet, når der er mindre personale. Det kommer man ikke udenom, siger Martin von Undall.
Frygter dårlig kvalitet
På Hou Skole underviser matematiklæren både 1. og 2. klasse på en gang. Det kalder man samlæsning, og det bliver praktiseret på hele skolen. Konsekvensen af besparelsen kan ifølge skolelederen blive at lærerne fremover skal undervise 3 årgange på en gang. Skolebestyrelsesformanden, der selv er lærer, frygter at kvaliteten af undervisningen bliver så dårlig, at forældre begynder at vælge skolen fra.
- Der er et langt fra hvad man kan i 1. klasse til hvad man kan i 3. klasse. Så hvis man taler om samlæsning af 1., 2. og 3. klasse, så er det et kæmpe spænd, man skal kunne favne som en lærer, siger Caroline Kortegaard-Jensen.
Skolen i Hou har kæmpet for at blive bevaret og de vandt. Men det med så markante besparelser at skolebestyrelsesformanden overvejer om det var bedre om den var blevet lukket.
- I den forstand, at vi står og har en plan B, der hedder en friskole, så kan man da sige, at vi på nogen områder hellere vil have, at skolen var lukket, siger Caroline Kortegaard- Jensen.
Budgetforligspartierne vil igangsætte et arbejde, som afdækker, om det er muligt at sikre bæredygtige skoletilbud i hele kommunen med den kvalitet og økonomi, som det indebærer.
Der skal laves et kommissorium, der skal godkendes af budgetforligspartierne. Arbejdet tager sit afsæt hos Børn og Unge i tæt samarbejde med skolebestyrelserne og byerne og de øvrige forvaltninger i Aalborg Kommune, der understøtter landdistrikterne, herunder også de relevante politiske udvalg.