Frederikke føler sig svigtet efter identitetstyveri: - Jeg er i klemme mellem en svindler og systemet
Frederikke Johnsen fra Aalborg er en af de 41 danskere, der har fået misbrugt sit CPR-nummer af en storsvindler. Svindlen har haft store konsekvenser for hende, og hun føler sig svigtet af systemet.
- Jeg er i klemme mellem en svindler, der har misbrugt min identitet, og et system, der ikke vil hjælpe mig.
Så klart er budskabet fra Frederikke Johnsen fra Aalborg, som onsdag havde inviteret folketings- og regionsrådsmedlem Anne Honoré Østergaard (V) indenfor i sin lejlighed.
Jeg håber virkelig, at det her kan hjælpe både mig og andre i samme situation og forebygge, at man skal have sådan et helvede i sit liv
Frederikke Johnsen
På stuegulvet ligger en række dokumenter, som viser, hvad Frederikke Johnsen har kæmpet med i snart tre år. Hun er nemlig en af de 41 danskere, som ifølge TV 2 og Radio4 har fået misbrugt sit CPR-nummer af en 42-årig kvinde.
Svindleren fik i løbet af en årrække udleveret over 6000 morfinpiller ved at ringe til vagtlæger i andres navn - heraf 208 piller i Frederikke Johnsens navn.
Frederikke Johnsen opdagede identitetstyveriet i sommeren 2019. Den form for svindel, hun har været udsat for, må ikke kunne finde sted, mener Anne Honoré Østergaard, som er medlem af Folketinget og regionsrådet i Region Nordjylland.
Reglerne er nemlig sådan, at man som patient skal møde fysisk op hos egen læge for at få udskrevet de stærke piller - netop for at undgå misbrug.
- Du må jo ikke udlevere morfin på baggrund af, at der en, der ringer, siger Anne Honoré Østergaard, som efter at have hørt Frederikke Johnsens historie mener, at der bør tages bedre hånd om ofre for identitetstyveri.
- Når der sker svindel, så skal man jo blive mødt af nogen, der vil hjælpe én. Frederikke har jo skullet gøre alting selv, siger Anne Honoré Østergaard.
Har selv taget affære
Frederikke Johnsen skulle i første omgang selv tage kontakt til forskellige myndigheder for at få sat en stopper for CPR-svindlen.
Efterfølgende har hun kæmpet for at få fjernet ordet ’morfinmisbrug’ fra sin journal, og for at få chefen for vagtlægerne i Nordjylland til at erkende, at der er begået fejl, som har konsekvenser for hende og også kan have det for andre patienter.
- Kære Frederikke Johnsen. Jeg er nødt til at sige til dig, at jeg ikke længere kan bruge tid på at kommunikere med dig om denne sag. Jeg skriver nu det sidste til dig. Alle fremtidige henvendelser vil ikke blive besvaret, lyder det i en mail til Frederikke Johnsen fra den tidligere chef for vagtlægerne i Region Nordjylland.
Nu forsøger Frederikke Johnsen at få et nyt CPR-nummer, så hun kan lægge identitetstyveriet bag sig. Og hun håber, at hendes opråb til politikerne virker.
- Jeg håber virkelig, at det her kan hjælpe både mig og andre i samme situation og forebygge, at man skal have sådan et helvede i sit liv, siger Frederikke Johnsen.
Inddrager minister i sagen
Anne Honoré Østergaard har spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), om han vil ændre loven, så det i særlige tilfælde som Frederikke Johnsens bliver muligt at slette oplysninger i patientjournaler, hvis personer har været udsat for identitetstyveri.
Frederikke Johnsens historie har gjort indtryk på den nordjyske politiker, som derfor ønsker, at de forskellige instansers praksis bliver kigget igennem.
- Hvis du får misbrugt din identitet, så skal der jo rettes op på det. Så skal du mødes med en vis forståelse for, at det ikke er i orden, og at vi er til for at hjælpe dig. Det er ikke det, Frederikke har mødt, og det er helt forkert, siger Anne Honoré Østergaard.
Der er rejst tiltale mod den 42-årige kvinde, som ifølge anklagemyndigheden står bag identitetstyveriet.