Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra drømmehus til vådt mareridt: - Jeg frygter for mine børns ve og vel

Christian Straszek føler sig klemt mellem bygherren og kommunen.

Christian Straszek er utryg hver gang det regner kraftigt. For så fosser vandet ned ad vejen og grøfterne ved siden af huset fyldes med vand. Og han får ingen hjælp fra hverken bygherre eller kommunen.

Mandag 17. maj regnede det en del over byen Godthåb syd for Aalborg. Her flyttede familien Straszek i 2019 ind et nybygget hus, som de havde købt på projektstadiet året før.

- Det var en god prisramme, det var nyt og vedligeholdelsesfrit, så det var noget, vi godt kunne li’, siger Christian Straszek, der til daglig er ph.d.-studerende på Aalborg Universitet.

Denne majdag besluttede han sig for at optage konsekvenserne af den regn, der faldt over hans hus.

Se videoen her: 

Christian Straszeks optog vandmasserne omkring sit hus en majdag i 2019.

Som det ses på videoen, løb vandet ned ad vejen, grøfterne i vejkanten blev fyldt til randen, og i bunden af vejen endte vandet i en indkørsel og dannede en sø, der slikkede sig op ad soklen.

- Jeg har kæmpet en umulig kamp med både bygherren og Aalborg Kommune for at få dem til at erkende problemet, og få det fikset, siger Christian Straszek.

Jeg frygter jo egentlig for mine børns ve og vel på daglig basis. Jeg er simpelthen så bange for, at der er nogen, der falder ned i de her trug og slår sig gevaldigt

Christian Straszek

Godkendt af kommunen

Da han og konen Mette i 2018 besluttede sig for at købe et hus på Fenris Allé i Godthåb, stod der i salgsmaterialet, at der skulle etableres privat regnvandsopsamling på vejen.

- Ud fra de billeder, vi har fået, så kom det til at se ud som et helt almindeligt villakvarter, siger Christian Straszek. Parret har to små børn på henholdsvis to og fire år.

Men hvad parret ikke vidste var, at bygherren allerede på det tidspunkt havde afleveret et forslag til, hvordan regnvandet skulle afledes fra familien Straszeks hus – og de otte øvrige huse på vejen – på en måde, der adskilte sig væsentligt fra salgsmaterialet. Og i øvrigt på en måde, der var i strid med lokalplanen.

- Alligevel kunne jeg via aktindsigt læse, at Aalborg Kommune i januar 2019 på uforsvarlig vis tilkendegav over for bygherren, at LAR-anlægget (lokal afledning af regnvand, red.) var godkendt, da kommunen ikke havde yderligere kommentarer til den fremsendte løsning, siger Christian Straszek.

Klimasikret metode

LAR-anlæg er en anderledes måde at skille sig af med regnvand på end den traditionelle, hvor det sker via kloaksystemerne. LAR-anlæg handler om at få noget af regnen til at sive ned i jorden og etablere et opsamlingssted, hvor regnvandet kan blive ført hen og væk, hvis det er nødvendigt.

- Det er noget, vi er nødt til at gøre mere af i fremtiden. LAR er en af de måder, vi skal prøve at kæmpe imod klimaforandringerne, siger Michael Rasmussen. Han er professor på Aalborg Universitet på Institut for Byggeri og Anlæg. Og ekspert, når det drejer sig om afledning af vand.

Professor Michael Rasmussen har set forholdene på Fenris Alle, og mener løsningen er uacceptabel. Foto: Caspar Birk

TV2 Nord har bedt ham om at kigge på LAR-anlægget i Godthåb.

- Normalt når man snakker om LAR, så prøver man at holde mængden af befæstede arealer nede, så vand kan sive ned via græsplæner og alle grønne områder i det hele taget. Her har man valgt nærmest den omvendte strategi, siger Michael Rasmussen.

2-års hændelse

Eksperten har også set videoen optaget af Christian Straszek, og han har trukket data i forhold til det regnvejr, der ramte Godthåb den dag, og det svarer til en såkaldt 2-års hændelse.

- Det er under den type regn, vi dimensionerer traditionelle afløbssystemer fra, så ja, der kan den her løsning ikke klare den samme belastning, siger Michael Rasmussen, der af samme grund kalder løsningen i Godthåb for ”uacceptabel”.

Problemerne er dog ikke kun de store trug ude foran husene, der ikke kan optage den samme mængde vand, som kloaksystemer kan. Beboerne på vejen har også fået sig en ubehagelig og uventet ”gave” i haven.

Christian Straszek frygter for sit hjem, hver gang det trækker op til regnvejr. Foto: Caspar Birk

- Vi havde en planeret have som beskrevet i salgsopstillingen. Vi var klar til at lægge græs og sætte en hæk. Lige pludselig kom bygherren med gravemaskiner og gjorde haven fuldstændig skæv og deform. Samtidig fik vi så den her vold, siger Christian Straszek og peger på forhøjningen langs med den nysatte hæk.

Volden er også en del af LAR-anlægget. Heller ikke den model imponerer eksperten.

- Det virker som om, de tager afledning på egen grund alt for bogstaveligt. Man burde investere i et areal, hvor man kunne lede vandet hen og så lade det nedsive dér i stedet for, at der nødvendigvis behøver at være klart vand i baghaven, siger Michael Rasmussen.

Bor ulovligt

Christian Straszek har nu kæmpet i halvandet år. Bygherren ønsker at overdrage LAR-anlægget til beboerne på vejen, men de har nægtet at overtage det i sin nuværende form. De er til gengæld alle flyttet ind, selvom kommunen ikke har givet en såkaldt ibrugtagningstilladelse. Så de bor der faktisk ulovligt.

- Vi føler jo lidt, at vi er klemt og glemt mellem to parter, fordi når vi går til bygherren, så siger de ”vi har nedsivningstilladelse” og henviser til nedsivningstilladelsen, hvori der i øvrigt står, at de skal dokumentere, at det virker. Og det har vi jo dokumentation for, at det ikke gør. 

- Når vi så beder kommunen om at trække den her nedsivningstilladelse tilbage, jamen så siger de: ”Der er givet nedsivningstilladelse. Der er ikke noget at gøre”. Som borger i Aalborg Kommune kan jeg simpelthen ikke acceptere, at man har den tilgang, siger Christian Straszek.

Ingen interviews

TV2 Nord ville selvfølgelig gerne have interviewet både Aalborg Kommune og bygherren, men ingen af parterne har ønsket at stille op til interview. Miljørådmand Lasse Olsen (EL) har i et skriftligt svar oplyst, at han er bekendt med, at ”der er problemer med det anlæg (…) som bygherren har søgt tilladelse til, men som endnu ikke er færdiggjort.”

Miljørådmand Lasse Olsen fra Enhedslisten oplyser, at kommunen oprindeligt havde foreslået en anden løsning. Foto: Jesper Lange

Rådmanden skriver desuden, at ”Miljø- og Energiforvaltningen havde anbefalet bygherren en anden løsningsmodel, som fagfolkene i forvaltningen vurderer ville være bedre, men bygherren valgte at gå en anden vej.” Dog fremgår det af det skriftlige svar fra rådmanden, at ”det anlæg, der søges om, kan håndtere fremtidens øgede nedbørsmængder. Her er vurderingen, at dette er godtgjort.”

Bygherren SennenBolig fra Kolding afviser, at LAR-anlægget ikke er færdiggjort. Ydermere tager selskabet afstand fra rådmandens udmelding om, at kommunen havde anvist en anden løsning.

SVAR FRA BYGHERREN

"Projektet er udført iht. Byggetilladelsen (veje og huse) og iht. Nedsivningstilladelsen (LAR) – begge dele er godkendt af Aalborg Kommune. Jeg er ikke bekendt med, at kommunens fagfolk har anbefalet os en anden løsning – desuden så er LAR som nævnt godkendt af Aalborg Kommune. 

Den valgte løsning er ad flere omgange afstemt med Aalborg Kommune. Hvis de dengang ville anbefale en anden løsningsmodel, synes jeg da, at de skulle have sagt det i stedet for at komme med en sådan påstand nu, hvor anlægget er lavet iht. til deres godkendelse. 

Hvis kommunen mener, at anlægget ikke er færdiggjort, synes jeg da de skulle fortælle os det. Mig bekendt så har kommunen ikke været på pladsen siden den 16/3-2021", skriver administrerende direktør og medejer Bent Graungaard.

Nervøse trækninger

Professor Michael Rasmussen mener, at Aalborg Kommune skal træde i karakter.

- De bør sætte sig ned med beboerne og bygherren og finde en model, der fungerer for alle parter. Når man gerne vil vise, at vi kan noget her i Aalborg med lokal nedsivning af regnvand, så skal man løse den her slags problemer. Vi skal ikke have, at folk føler, at de har ”købt katten i sækken”, siger Michael Rasmussen og påpeger, at han godt kan forstå, hvis beboerne føler sig utrygge ved den situation, de er havnet i.

Dét kan Christian Straszek bekræfte.

- Jeg tror, at vi alle sammen har udviklet nogle nervøse trækninger, når vi sidder på arbejde og ser en sky gå for. For vi ved ikke, om vores fundament står i vand eller om det hele er skyllet væk, når vi kommer hjem, siger han.

Udklip fra Christian Straszeks optagelser af hjemmet i vand.

Bekymring for børn

Christian Straszek har også en anden bekymring i forhold til trugene. De er uafskærmede, der er ingen kantsten, de er dybe, og drænrørene, der leder vandet fra trug til trug, har skarpe metalkanter.

- Jeg har flere gange udtrykt bekymring i forhold til risiko for personskade og risiko for materiel skade, hvis man kører ned i dem, hvilket en lastbil har været meget tæt på. Jeg har fået at vide, at de trafikale forhold er godkendt og accepteret af myndighederne, men når jeg så beder om dokumentation, er der lige pludselig ikke en godkendelse. 

- Det gør da mig enormt utryg, at det er en adfærd, man accepterer. Og i særdeleshed, når jeg også får at vide, at politiet har været her, og de heller ikke kan godkende det, fordi det er for farligt, siger Christian Straszek, der af samme grund også er bekymret på sine – og andre - børns vegne.

Disse drænrør ligger uafskærmet, så man kan ramme hovedet ned i dem, hvis man falder ned i trugene.

- Jeg frygter jo egentlig for mine børns ve og vel på daglig basis. Og i særdeleshed, når jeg siger ja til nogle legeaftaler her på vejen, hvor de kan cykle eller køre på løbehjul, for det er helt oplagt. Vi bor på en lukket vej, men jeg er simpelthen så bange for, at der er nogen, der falder ned i de her trug og slår sig gevaldigt, siger Christian Straszek.

Se hele TV-indslaget om det våde mareridt her:


Markant flere rotter i nordjysk by: Sådan undgår du dem

Foto: Linda Kastrup/NF/Ritzau Scanpix

Antallet af rotter er steget voldsomt i den nordjyske by, og konskvenserne kan være voldsomme.

Der er ingen tvivl om, at det har regnet meget i år.

Men udover at regnen kan være træls, har den også budt på markant flere uønskede gæster.

Nemlig rotter.

Regnvejret får rotter til at forlade kloakkerne, og i stedet gå efter et mere trygt hjem i og ved bebyggelse.

Og rotterne er især i Aalborg dukket op i stor stil.

I Nordens Paris er antallet af rotteanmeldelser i september og oktober fordoblet i forhold til samme periode sidste år. Og rotterne er sandsynligvis ikke på vej væk.

- Jeg kan frygte, at antallet af rotter kun vil stige den næste tid, hvor det normalt er højsæson for dem omkring beboelse.

Sådan lyder det fra skadedirektør hos Gjensidige, Lene Rasmussen.

Kan nærmest ødelægge alt

- Rotter kan både bære på en lang række sygdomme og lave helt uoverskueligt store skader, hvis først de får etableret sig indenfor, lyder det fra skadedirektør hos Gjensidige, Lene Rasmussen.

Bo Halm Andersen arbejder som byggesagskyndig hos NRGi, og han ved, hvilke skade rotter kan forårsage.

- De kan på det nærmeste ødelægge alt i en bolig lige fra isolering til kabler og gulve. Og samtidig kan de medføre lugtgener, støj og reel sundhedsfare, så det er helt afgørende, at man sikrer hjemmet bedst muligt, fortæller Bo Halm Andersen.

Skab et uattraktivt rottehjem

Gode råd til at undgå rotter i hjemmet

1. Se efter om riste til krybekælderen og ventilationsriste i facaden er intakte

2. Få monteret en rottespærre i kloakrør / kloakbrønd

3. Få foretaget en tv-inspektion af afløbsrør til og fra huset for at sikre, at de er intakte.

4. Tjek husets fundament og ydervægge for eventuelle revner og huller

5. Saml nedfalden frugt som æbler op, når de kolde måneder begynder

6. Sørg for at rotter ikke kan komme i kontakt med fuglefoder i skuret eller på foderbrættet.

7. Klip grene væk som vokser tæt på eller læner sig mod taget

8. Sørg for at man ikke har en åben kompostbunke

9. Sørg altid for at kontakte kommunen og en skadedyrsbekæmper, hvis du oplever rotter i og ved hjemmet.

Kilde: Gjensidige


Lisa vil være byens nye købmand: På denne dato regner hun med at åbne

Mandag aften var der indkaldt til borgermøde, hvor der blev gjort status.

Borgerne i Ravnkilde måtte i slutningen af september vinke farvel til landsbyens købmandsbutik, men snart kan der igen blive tændt lys i butikslokalerne.

En lokal arbejdsgruppe forsøger nemlig at vække butikken til live igen.

Blandt andre Lisa Norman Andersen, der arbejdede i købmanden, før den lukkede. Hun vil være den nye købmand i byen, hvis det lykkedes at få den åbnet igen.

- Jeg brænder for det, og det har egentlig hele tiden været planen, at jeg skulle overtage, når de gamle skulle ud, forklarer hun.

Vil føre gammelt tiltag med videre

Mandag aften var der indkaldt til borgermøde, hvor der blev gjort status, og hvor man forsøgte at lodde stemningen blandt borgerne i området i forhold til at stable en ny butik på benene.

- Der er rigtig mange ting, som ser ud til at lykkes, men vi skal lige have det hele til at falde på plads. Borgernes opbakning er det afgørende, så hvis der kommer positiv tilbagemelding i aften, og vi får solgt nogle anparter, er jeg helt sikker på, at vi starter en butik, sagde Jan Værum Nørgaard, der er med i 'Købmandsgruppen' i Ravnkilde mandag.

Lykkedes det at åbne købmanden igen, så er der særligt et tiltag, som Lisa Norman Andersen vil tage med videre fra den gamle købmand.

- Vi har mange ældre, som ikke kan komme ud af byen, og her har vi kørt en fast vareture til de ældre rundt omkring i byen hver torsdag, hvilket jeg har i sinde at gøre igen, når jeg åbner, forklarer hun.

Hvornår regner du med at kunne åbne?

- Marts eller april forhåbentligt, griner hun.


Faldende elevtal får uddannelse til at flytte ud af centrum

Foto: Aalborg Tekniske Gymnasium

Et faldende elevtal får uddannelsesinstitution til at samle HTX-elever ét sted.

Siden 2018 har en del af HTX-eleverne på Aalborg Tekniske Gymnasium gået i skole i shoppingcentret Friis i den centrale del af Aalborg, men efter sommerferien er det slut.

Her samler uddannelsesinstitutionen nemlig alle elever på Øster Uttrup Vej, hvor hovedafdelingen ligger sammen med erhvervsskolen Tech College.

- Vi er blevet færre elever, og derfor synes vi, det er svært at skabe et godt studiemiljø inde i byen. Vi har bedre mulighed for at lave nogle aktiviteter, der skaber fællesskab, når vi samler eleverne, og vi kan ikke alle være i Friis, siger Rikke Palmgren, der er uddannelsesdirektør og rektor på Aalborg Tekniske Gymnasium.

Færre søger ind

Flytningen kommer til at påvirke tre 2.g-klasser og to 1.g-klasser, der har base i Friis. De skal efter sommerferien møde ind på Øster Uttrup Vej, hvor de dog allerede i dag har enkelte valgfag.

- Vi har været meget glade for at have en afdeling i centrum. Vi delte os på et tidspunkt, hvor vi var blevet meget store, men desværre er der for få unge mennesker, der søger ind på HTX i dag, så derfor samler vi nu eleverne ét sted, siger Rikke Palmgren.

Der er lige nu omkring 200 elever per HTX-årgang på Aalborg Tekniske Gymnasium. Da uddannelsen var størst, var der 350 elever på en årgang.

Ifølge uddannelsesdirektøren er HTX-uddannelsen i Aalborg ramt af en misforståelse, der er opstået, efter at der er indført et system, som omfordeler gymnasieelever efter geografi.

- Vi har ikke fået så mange elever til fra oplandet, fordi eleverne tror, at de ikke må søge væk fra deres nærmeste gymnasium, men vores opland er noget større end de almene gymnasiers, siger Rikke Palmgren.


Stor donation sikrer pusterum til indlagte børn

Børnene på Universitetshospital Nord får nu et rum, hvor de kan bringe kreative idéer til livs og glemme kitler, kanyler og stetoskoper for en stund.

Papir, farveblyanter og limpistoler er i centrum på et nyt kreativt værksted på Universitetshospital Nord.

Kreaheltene står bag projektet, der er blevet til med en donation på godt en halv million kroner fra Spar Nord Fonden.

I krearummet håber man, at fantasi og kreative projekter kan tage børnene væk fra dagligdagen med sygdom. 7-årige William Kronborg Bertelsen er særligt fascineret af militærting og laver et jagerfly i papir.

- Det er sjovt at være hernede, fordi man kan lave alt, forklarer William Kronborg Bertelsen, der på grund af en lungesygdom er kommet på sygehuset, fra han var få måneder gammel.

Kreaheltene er kommet på børneafdelingen i fem år, og derfor har 7-årige William allerede lavet flere kreative projekter som et bamsehospital og hans egen hospitalsstue.

- Jeg har set alt på sygehuset, og så laver jeg det bare, forklarer han om sin inspiration.

For Williams mor, Kia Kronborg, er muligheden for et kreativt afbræk en vigtig del af hverdagen med en kronisk sygdom i familien.

- Det betyder, at det ikke skal være en kamp at komme på sygehuset, og at det ikke skal være en træls ting, påpeger Kia Kronborg, der med det nye værksted får en lidt nemmere gang på sygehuset.

- Nogle gange har vi jo gået og ledt efter kreaheltene, inden vi skulle hjem og fået sygeplejersker til at ringe til dem, bare fordi han vil sige hej og farvel.

Se indslaget herover.

Alle er velkomne

Det nye rum på sygehuset har åbent hver tirsdag og torsdag, og alle børn må være med, om så man er patient eller pårørende.

Det glæder en af kreaheltene, Lise Vandborg.

- Vi ser jo, at børn blomstrer fuldstændig op, når de ser noget andet end kitler. Børn får lov til at være børn i stedet for at tænke på kanyler og stik, og alle de ting, der hører til på sygehuset, fortæller Lise Vandborg og uddyber.

- De har jo brug for at få andre inputs i deres hverdag. Måske er de for syge til at komme i skole eller SFO, og så kan de komme her og lave krea med os, slutter Lise Vandborg.


Julehjælp fra Mevlit: Søger fremmed familie

Foto: (Privatfoto)

Er det noget for dig og din familie?

Det siges, at julen er hjerternes fest.

Vendingen har Mevlit Barut, der bor alene i Hobro, taget til sig. I sidste uge lavede han et opslag på Facebook, og siden er det strømmet ind med positive kommentarer.

'Julen nærmer sig, og jeg ved, der sidder nogle familier derude, som vil elske at give alle deres en fantastisk aften, men måske har ondt i maven over, at det heller ikke bliver denne jul, at det lykkedes, og det kan skyldes mange ting'.

Sådan indleder Mevlit Barut, der til dagligt er kok, sit opslag.

Selv kender han til, at livet sommetider kan være en rutsjebanetur, men i år har han sat sig for at hjælpe en familie, der økonomisk kæmper med at få enderne til at mødes til jul. Derfor tilbyder han at komme forbi og holde jul med en familie 24. december.

Delt vidt og bredt

Mevlit Barut vil både stå for indkøb og madlavning. Alt sammen kvit og frit. Den mangeårige kok er desuden åben over for forslag til menuen. De eneste to krav er, at den udvalgte familie maksimalt skal bo 10 kilometer fra Hobro, og desuden skal de kunne lægge køkken til.

- Jeg håber, at det kan være med til at skabe noget juleglæde, fortæller kokken, inden han gør det klart, at opslaget på ingen måde er lavet, fordi han ønsker at modtage en masse positive tilkendegivelser fra folk.

Reaktionerne på Facebook indikerer imidlertid, at folk synes godt om initiativet. I skrivende stund har opslaget fået mere end 1400 likes. Foruden er det blevet delt mere end 1000 gange.

Trods de mange positive kommentarer er det dog begrænset, hvor mange der har henvendt sig endnu.

'Jeg forstår, at det kan være grænseoverskridende og svært at kommentere på tråden, så vær velkommen til at sende mig en pb (privatbesked red.) i stedet, skriver Mevlit Barut i opslaget.

1. december kontakter Mevlit Barut den familie, som han ønsker at give en håndsrækning. Kokken fortæller videre, at han også køber en lille julegave til børnene i familien.