Efter otte års avlsforsøg: Udrydningstruet art født i zoo
Det kan snildt føles som 100 år, men det tager "kun" 100 dage for et sådan æg at klække.
Siden 2015 har man set frem til, at det skulle ske. Den 21. juli udklækkede den første, og den 15. september den anden.
Det er en stor sensation at modtage sådan et par egyptiske landskildpadder på ni gram hver. De ser ganske vist ikke store ud af deres størrelse, men det er noget nær det største, der er sket i Aalborg Zoo. Det er faktisk første gang, det er sket i Aalborg Zoo, som er det eneste sted i Danmark, der huser de små sjældenheder, oplyser dyrepasser Nicolai Bach Thomas.
- Det er mega fedt. Det er fantastisk. Lige det her projekt har vi fået mange klap på ryggen for, men man prøver at være ydmyg, siger han.
Det næste trin er udryddelse
Den egyptiske landskildpadde er kritisk truet og tæt på at være fuldstændig udryddet i naturen.
Ifølge IUCN (The International Union for Conservation of Nature) befinder de egyptiske landskildpadder sig på det sidste trin, der er, før man når trinnet for udryddet i naturen. Det er derfor afgørende for at bevare den, at de yngler i fangenskab, oplyser dyrepasseren i Tropehuset i Aalborg Zoo.
Han har de sidste mange år været tilknyttet avlsprojektet, som er et europæisk initiativ af EAZA (The European Association of Zoos and Aquaria), der arbejder på at beskytte og bevare natur og dyreliv.
Og i den sammenhæng er den egyptiske landskildpadde svært udfordret. For der er mangel på hanner, og de er vigtige for, at man kan sikre artens fremtidige bestand.
- Vi har selv to hunner og én han, som en del af avlsgruppen i Aalborg Zoo, siger dyrepasseren, der derfor håber at have avlet hanner. Men spændingen trækkes endnu ud.
- Vi kan ikke se endnu, om det er hanner eller hunner, vi har fået. De skal lige udvikle sig noget mere.
Konfiskerede kæledyr blev til avlsdyr
De to skildpaddeunger kommer fra et kuld bestående af seks æg, hvoraf de fire desværre ikke udviklede sig yderligere eller hensigtsmæssigt, så man kunne være dyret det bekendt, oplyser dyrepasseren.
- En af dem blev vanskabt. Den kunne stort set ikke selv komme ud af ægget. Det havde taget for lang tid, så den blev aflivet for ikke at lide. Ude i naturen havde den heller ikke kunne overleve.
- Ved krybdyr er det meget normalt, at flere æg ikke bliver til noget. Også derfor lægger de så mange æg ad gangen.
De to avlsdyr, som nedkom med de to skildpaddeunger, har Aalborg Zoo haft siden 2015, efter de blev konfiskeret som ulovlige kæledyr i udlandet.
Opskriften på et kuld
Det er dog først for halvandet år siden, da man skiftede strategi for avlsprojektet, at det begyndte at give pote.
- Vi fik nye dyrepassere i haven, og min kollega er specialist. Hans tiltag har været afgørende for projektets succes, siger dyrepasser Nicolai Bach Thomas.
- Vi har lavet en avlsgruppe, lavet om på gruppestrukturen, sat en hel del forskellige lys op såsom varmelamper, uv-pærer og fiktiv sollys, skiftet bundlaget så i stedet for kun at bestå af sand, også består af lerjord, som er nemmere for arten at lægge æg på. Så har vi tilføjet en tågemaskine, som skal imitere morgendis og ændret fodderplanen, temperaturen og luftfugtigheden løbende.
- Vi tager æggene ud og udruger dem selv med en rugemaskine, så vi helt præcist kan styre temperaturer, og de store ikke risikerer at træde æggene ihjel, eller der sker et uheld.
Det hårde arbejde slutter ikke her
Det er et stort arbejde, der ligger forud for den nu store succes, som hver måned i dyrets 50 år levetid skal tilpasses og varieres alt efter årstiden. Det er dog det hele værd, når man ser på de to små sjældenheder, der kravler rundt.
- Vi kan se, de vokser rigtig flot, er meget aktive, og skjoldene ser rigtig flotte ud, siger den stolte dyrepasser.