Dit spagnum er dårligt for miljøet og er forbudt i England: Nordjysk virksomhed tager kampen op
Står det til en nordjysk virksomhed ved Tylstrup, skal det snart være slut med at bruge spagnum. Selv har de lavet et grønnere alternativ.
Virksomheden Ny Vraa, som ligger ved Tylstrup, har i øjeblikket rygende travlt. Henrik Bach er medejer af foretagendet, og sammen med sine partnere har han en klar målstæning. De vil have udbredt deres pilekompost og mindsket brugen af spagnum.
- Det er en langt, langt bedre miljømæssig beslutning at bruge pilekompost frem for spagnum i sine potteplanter, lyder det fra Henrik Bach.
Sidste år var de otte i virksomheden. Til august er de 20. Årsagen til væksten skyldes pileflisen, som binder CO2.
- Miljømæssigt tager vi ikke fat i højmoserne og ødelægger de biotoper, der er derude. Vi dyrker det over jorden på vores egne marker, og det er alt sammen økologisk og lige herfra Nordjylland, siger medjeren af Ny Vraa.
Se indslaget i bunden af artiklen
I Store Vildmose indvindes der årligt masser af tørv og spagnum. Det foregår lidt ud fra samme princip som at hive olie op af undergrunden, lyder det fra en lektor på Aarhus Universitet.
- Det er skidt, fordi spagnum repræsenterer simpelthen kulstof, der ligger bundet i jorden, og det bliver ved med at være bundet i jorden, hvis vi lader det ligge. Så spagnum frigiver simpelthen CO2, som ellers ikke ville være blevet frigivet. Med pilekompost er det en anden historie, fordi det er fornybar resource, som man dyrker, og som binder kulstof, siger Hanne Kristensen, der er sektionsleder ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.
Ny Vraa har knap 1000 hektar jord. I 2022 omsatte de for omkring 15 millioner kroner. Et tal der meget vel kunne have været endnu større. For som det ser ud nu, har virksomheden ingen problemer med at sælge al den kompost, de producerer. Udfordringen er i stedet at producere nok.
Forbud på vej?
I Storbritannien bliver det fra næste år forbudt for private at bruge spagnum til at pleje planter. Om det samme kommer til at ske i Danmark er stadig uvist.
- Det er jo en politisk beslutning, og jeg ved, det bliver diskuteret i EU. Men ud fra et klimaperspektiv giver det mening, siger Hanne Kristensen.
Lige nu er Ny Vraas pilekompost ifølge Henrik Bach 10-20 procent dyrere, end det spagnum det ligger side om side med ude i landets supermarkeder. Trods det er medejeren af den nordjyske virksomhed fortrøstningsfuld.
- Fremtiden ser egentligt ok ud, men der skal store investeringer til. Processen fra at plante et areal til at høste det og få styr på det tager cirka tre år. Så der er stor kapitalbinding, men jeg vil sige, det ser okay ud, fortæller Henrik Bach.
Og det er sagt på nordjysk?
- Ja, men sådan er det jo heroppe, siger han med det smil.