Digitale gudstjenester er et hit: Præst tror aldrig kirken bliver sig selv igen
Folkekirkens online-gudstjenester under coronakrisen er så populære, at det kommer bag på kirken selv. Det skal vi lære af i fremtiden, lyder det Palmesøndag fra en sognepræst i Aalborg.
Vor Frelsers Kirke i Aalborg har siden coronakrisens udbrud hver søndag holdt gudstjenester direkte på nettet. Palmesøndag er ingen undtagelse, og til dagens kirkelige handling, var der i gennemsnit 140 seere i den halve time, gudstjenesten tog.
- Det er ret imponerende, lyder det fra Jesper Fodgaard, der er sognepræst i Vor Frelsers Kirke i Aalborg.
- Vi er aldrig så mange i kirke. Tæller man visningerne i dagene efter live-sendingerne, kommer vi op på flere tusinde kirkegængere, fortsætter Jesper Fodgaard.
Ikke de sædvanlige kirkegængere
En lang række danske folkekirker er hoppet med på bølgen med digitale gudstjenester under coronakrisen. Nogle steder fra kirkerummet som i Vor Frelsers Kirke. Andre gange hjemme fra præstens private bolig.
- Vi kommer i kontakt med mange mennesker, som vi ikke ser i kirken til daglig. Måske er det for nogle mennesker nemmere at bruge kirken, når det er fra skærmen hjemmefra. Det giver også helt nye spørgsmål fra menigheden, siger Jesper Fodgaard.
Interaktiv live-sending
I Vor Frelsers Kirke i Aalborg har de kortet gudstjenesten ned til en halv time. Præsten taler direkte til seerne og salmer synges med sang og musik fra kirkerummet. Undervejs kan seerne kommentere, sende billeder og spørge om ting.
- Vi savner selvfølgelig at være fysisk sammen med menigheden, men det vi oplever nu, er en kæmpe øjenåbner for hele kirken. Folkekirken bliver aldrig den samme igen. Vi kommer til at se på, hvad vi kan lære af det her, siger Jesper Fodgaard.
Sognepræst i Hals og Hour Christian Roar Pedersen har selv arbejdet med at føre den digitale og kirkelige verden sammen. Hør hans vurdering af kirkens digitale fremtid herunder: