Banko-Connie i oprør: - Det er bedre at sælge, mens vi kan få lidt
Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix
Et lovforslag, der lige nu er under behandling i Folketinget, kan blive dødsstødet for mange af landets bankoforeninger, lyder det fra interesseorganisation.
Når året går på held er det slut med banko i Nordjyllands største bankocenter i Aalborg.
Den beslutning lå allerede fast i marts, da regeringen og samtlige partier i folketinget indgik en aftale, der skulle forenkle reglerne for lotterier og banko.
Aftalen kom i hus, fordi en lang række foreninger var på kant med loven under de nuværende regler.
Blandt andet de seks foreninger, der driver Bankocenter Danmark, var blandt dem, der blev politianmeldt for at afholde ulovligt almennyttigt lotteri.
Men aftalen, som nu i form af et lovforslag er under behandling i Folketinget, er ikke meget bedre, lyder det fra Connie Christiansen, formand for Vejgaard boldklubs initiativforening, som er én af de seks klubber, der ejer bankocenteret i fællesskab.
- Det vil resultere i et årligt underskud på 200.000 for os, siger hun.
Centrale elementer i aftalen
Indførelse af bagatelgrænse - under 15.000 kr.
Ingen krav til arrangør, formål, udbud eller overskud. Intet tilsyn. Det kunne for eksempel være en skoleklasse, der samler ind til en lejrtur.
15.000 til 200.000 kr.
Krav om donation af hele overskuddet til et almennyttigt formål. Gælder kun for frivillige foreninger og offentligt støttede enheder. Det kunne for eksempel være en spejderklub eller et aktivitetscenter.
15.000 til 5 mio. kr.
Krav om donation af hele overskuddet (minimum 15 procent af salgssummen for foreninger og minimum 35 procent for andre) til et almennyttigt formål. Det kunne for eksempel være idrætsforening og en indsamlingsorganisation.
5 mio. til 100 mio. kr.
Krav om donation af hele overskuddet (minimum 35 procent af salgssummen) til et almennyttigt formål.
Kilde: Skatteministeriet
Vil hellere sælge
Hvis lovforslaget gennemføres, kommer der nemlig krav om, hvor meget bankoforeningerne skal donere, baseret på omsætning og ikke på overskud.
- Vi har samlet en omsætning på næsten 10 millioner. Men de tager for eksempel ikke med i regnskabet, at vi ejer og skal betale af på bygningerne og så videre.
Og loven er blot det sidste søm i ligkisten, mener Connie Christiansen.
- Alt går til velgørende formål, da klubberne normalt får overskuddet. Men det er jo svundet ind og blevet mindre og mindre hvert år. Alt bliver ædt op af afgifter.
Derfor er det, uanset udfaldet af lovforslaget, slut med banko den store aalborgensiske bankohal.
- Med den udsigt, vi ser, er det bedre at sælge, mens vi kan få lidt ud af det.
Tages fra donationer
Thomas Rojas Silva, formand for Interesseorganisationen Bankoforeningerne i Danmark (BFID), frygter, at loven bliver enden for en stor del af landets bankoforeninger.
- Med den nye lov tvinges flere frivillige bankoforeninger til liberalisering, hvis de vil overleve. Med liberaliseringen går millioner af kroner til almennyttige og velgørende formål tabt. I stedet skal millionerne fremover betales i afgift til staten, siger han.
Han kritiserer, ligesom Connie Christiansen, Skatteministeriet for ikke at medregne flere centrale udgifter for bankoforeninger i de eksempler, der er blevet givet som en del af lovforslaget.
- Fra nytår skal bankoforeningerne også betale tusindvis af kroner til Spillemyndigheden for at få en spilletilladelse. Disse udgifter er heller ikke medregnet i ministeriets eksempler, der det fra Thomas Rojas Silva.
I bankocenteret i Aalborg skulle de af med 600.000 til spilmyndighederne.
- De tages fra klubberne, siger Connie Christiansen og spørger retorisk:
- Hvad er formålet – vil de undergrave alt frivilligt arbejde?
Sidste omgang banko i Bankocenter Danmark løber af stablen 30 december i år - lovforslaget skal behandles for tredje gang i Folketinget 14. november.