Udsatte bag kulturfestival: - Der er ikke alt det der facadepis
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord
Kulturfestiavlen 'Rodløs' i Aalborg forsøger i disse dage at give byens udsatte en stemme. Festivalen vil vise mennesket bag den hjemløse på bænken.
Et stort kludetæppe lavet af de udsatte taler sit eget sprog. Her er smerte, bristede illusioner, knuste drømme og små glimt af håb.
- Formålet med festivalen er jo det der med at skabe møder mellem mennesker igennem kunsten og kulturen, siger Tine Hedemann Tjell, der er leder af Frirummet hos Blå Kors.
Festivalen er arrangeret af de udsatte selv, og den byder på både kultur, musik, streetart og poesi.
- Noget af det, det kan, er at samle alle de her mennesker, som ikke passer ind. Og så er der det her fællesskab, hvor vi kan lave det her sammen. Der er ikke alt det der facadepis og sådan noget. Hvis de har det svært, så har de det svært, og så giver de udtryk for det i deres frustration, siger Johnny Steffensen, der har en fortid som narkoman og alkoholiker.
Nu hjælper han i stedet nogle af de andre udsatte, som deltager i festivalen.
Udsatte som Bente, der i mange år levede i et forhold med vold og alkohol. Som med så mange andre trak hun sig ind i sig selv.
Folk så kun en beruset kvinde med skrammer og et blåt øje. Men inde bagved det hele var der stadigvæk et menneske.
- Der er altså et menneske inde i den her, der sidder og fylder og råber og skriger. Der sidder et menneske derinde. Hende, der har rigtig ondt, som har sorger, som har følelsen af ikke at have fået det liv, man gerne ville have haft, siger hun.
Kommer midt i utryghed
Festivalen kommer midt i stigende utryghed i Aalborg centrum, hvor høje promiller, larmende musik og opstemt stemning har gjort, at beboere er blevet utrygge.
I Aalborg Kommune har man modtaget flere henvendelser fra beboere i centrum, der føler sig generet af hjemløse og udsatte borgere.
Derfor byder festivalen også på byvandringer, hvor Bente og andre fra miljøet fortæller om den utryghed, de oplever som udsatte. Utryghed, der ofte fører til konflikter med andre borgere.
Håbet er, at borgerne gennem kunsten og samtalerne i stedet prøver at se mennesket bag den hjemløse.
- Min styrke kom måske mest fra vreden i det her forhold, fordi det var sgu ikke i orden, det der foregik med mig. Hvis folk kan få en lille aha-oplevelse i, jamen det har jeg aldrig tænkt over. Sådan har jeg aldrig set det. Det gør også, at den forståelse, den skaber rummelighed, siger Bente.
Hun bliver suppleret af Tine Hedemann Tjell.
- Fordi vi har jo alle sammen de samme følelser, vi har alle sammen de samme tanker, vi har alle sammen drømme for vores liv. Vi har alle sammen brud for noget håb. Der er så meget, der forbinder os som mennesker. Og nogle gange, hvis vi lige får øje på det, så kan vi måske bedre forstå hinanden.