Kort Nyt

Danmarks største CO2-udleder får bizar hjælp til reduktion

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Aalborg Portland er kommet et stort skridt nærmere sit 2030-mål på reduktionen af CO2 i løbet af 2023.

Hele 275.439 tons har cementgiganten formået at sænke sin udledning med, og det svarer til 14 procent af udledning.

En god del af reduktionen kommer fra alternative brændsler, og det er nogle lidt anderledes og bizarre ting, der gør godt for klimaet.

Det er nemlig alternative brændsler bestående af kød, benmel, nøddeskaller og genanvendeligt industriaffald. 

Det skriver Aalborg Portland i en pressemeddelelse, da virksomheden offentliggjorde sin ESG-rapport – en bæredygtighedsrapport. 

Fik rabat på CO2-afgift

De alternative brændsler står for 15 procent af reduktionen, mens en mindre del af reduktionen kommer fra mere salg af CO2-reducerede cementer, samt et fald af markedsaktiviteten.

- Vi har de seneste år arbejdet intensivt på at opgradere vores produktionsfaciliteter, således vi i endnu højere grad vil være i stand til at anvende alternative brændsler til fordel for fossile brændsler, når vi opvarmer vores cementovne til 1500 grader, siger administrerende direktør i Aalborg Portland, Søren Holm Christensen, i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Derfor er det naturligvis også tilfredsstillende, at vi sidste år kunne anvende den højeste andel alternative brændsler i Aalborg Portlands historie og dermed på den baggrund sikre en markant CO2-reduktion.

Reduktionen kommer efter, at der i 2022 blev indført en CO2-afgift på industrien i Danmark, hvor man skulle betale 750 kroner pr. ton CO2, man som virksomhed udleder.

Virksomheden, der er den største CO2-udleder i Danmark, fik rabat, da CO2-afgiften blev indført, men aftalen indebar, at Aalborg Portland fik reduceret deres CO2-udledning med 660.000 tons. 

Cementvirksomheden forventer fortsætte reduktionen i de kommende år fremod 2030-mål. Her skal der være reduceret 73 procent – 1,6 millioner tons – af CO2-udledningen i virksomheden. Alternative brændsler skal udgøre 900.000 tons af reduktionen.

Center ikke på finansloven - risikerer at lukke

Fremtiden for Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i Sydthy hænger i en tynd tråd.

Centret har de seneste tre år modtaget tre millioner kroner i støtte om året, men er ikke kommet med på den finanslov, som regeringen fredag har præsenteret sammen med SF, Radikale og Enhedslisten.

Dermed er det tvivlsomt, om centret overlever.

Mette Frederiksen modtager kongelig orden

Statsminister Mette Frederiksen (S) har fredag modtaget en orden fra Kongehuset. Det skriver nordjyden på Instagram.

- Jeg er derfor nu udnævnt til Kommandør af 1. grad af Dannebrogordenen. Det er første gang, en socialdemokratisk statsminister modtager en orden, skriver Mette Frederiksen i sit opslag.

Brand på altan spredte sig til lejlighed

Nordjyllands Beredskab blev fredag aften kaldt ud til en brand i en lejlighed på Olfert Fischers Gade i Aalborg.

Den første melding lød, at der var ild i møbler på lejlighedens altan.

Da beredskabet kom frem, havde ilden spredt sig til lejlighedens soveværelse.

- Vi er færdige på stedet. Vi har tilkaldt skadeservice til den brandramte lejlighed, skriver Nordjyllands Beredskab på X.

Nordjyderne er vilde med omstridt handelsplatform - nu sendes den i skammekrogen

Nordjyderne er vilde med Temu, og der er muligvis en ting eller to derfra på ønskelisten til jul. Hvis du bruger app'en Ønskeskyen til at lave din ønskeliste, vil du dog ikke længere finde Temu på deres inspirationslister - for de har nu indført et delvist og midlertidigt boykot.

Den kinesiske handelsplatform er hurtigt blevet en af danskernes foretrukne steder at shoppe online, og det ses tydeligt på mængden af Temu-ønsker i Ønskeskyen, der har rundet 300.000.

- Vi vil ikke inspirere folk til at købe mere fra Temu. Vi ved fra undersøgelser og fra brugere, at mange af varerne ikke lever op til forventningerne, og det er en udfordring for os, hvis forbrugere har fundet inspirationen til at købe disse produkter i vores inspirationsunivers, siger Ønskeskyens kommercielle direktør Morten Bjørn Mortensen til TV 2.

Sommerhus brød i brand

Der gik fredag eftermiddag ild i et sommerhus ved Slettestrand. Det oplyser Nordjyllands Beredskab på X.

- Vi er fremme og kan bekræfte, at det er noget af taget, som brænder. Vi har indsat røgdykkere, skrev beredskabet først på det sociale medie.

Vagtchef René Kortegaard fra Nordjyllands Politi fortæller, at branden muligvis er opstået, efter at der er blevet brændt tagpap på sommerhuset.

Kort efter klokken 17 sendte Nordjyllands Beredskab en opdatering.

- Branden er slukket og køretøjerne har vendt snuden hjem, lød det.

Der var ingen mennesker i huset, da branden brød ud.