Corona har fået telefonen til at kime: Nordjyder har brug for trøst
Siden corona ramte landet, har sognepræsten Christina Kleis haft travlt. I hvert fald har telefonen været rødglødende. For borgere har gernet ville tale om, hvordan kærligheden netop nu bliver sat på prøve, eller der er store gnidninger i familielivet. Også på folkekirkens webportalen Sjælesorg.nu er antallet af henvendelser steget med 285 procent i vinterhalvåret sammenlignet med 2019.
Siden corona kom til Danmark har flere haft brug for at tale med både psykologer og præster om dét, der gør ondt. For med hjemsendelse og nedlukninger kan der opstå flere gnidninger.
Siden corona ramte landet, har sognepræsten Christina Kleis haft travlt. I hvert fald har telefonen været rødglødende med borgere, der gerne har villet tale om tro.
- Typisk får jeg et par henvendelser om ugen, og op mod fem, når det går vildt for sig, siger Christina Kleis.
Men sådan er det ikke længere.
- Jeg får 5-10 henvendelser om dagen nu.
De mange henvendelser, der kommer på alle tider af dagen - helt fra tidlig morgen til halv ti om aftenen - betyder, at hun ikke har haft meget juleferie. Kun to af dagene i hele hendes planlagte ferie på syv dage, havde hun reelt fri.
Folkekirkens website får langt flere henvendelser
På folkekirkens webportal sjaelesorg.nu, hvor borgere kan skrive ind med deres bekymringer, oplever de, at antallet af henvendelser er næsten tre gange så højt sammenlignet med samme tid sidste år. Cirka 300 henvendte sig i perioden 1. september til 8. januar 2019, mens 856 har henvendt sig i samme periode i 2020.
- Det kan være den her dame, der går hjemme med en dement mand, der ikke længere, kan komme i aflastning, hvor kærligheden bliver sat på prøve mellem dem, der gerne vil snakke om, hvordan hun så kan elske ham, når hun ikke kan elske ham, som hun gerne vil. Det kan også være en forælder, der opdager, at deres børn ikke er englebørn, forklarer sognepræsten.
Man mangler et pusterum
Også psykologerne har ekstra travlt i øjeblikket. Det bekræfter formand for Dansk Psykolog Forening, Eva Stecher, overfor TV2 Nord. En af de lokale psykologer, der mærker det, er Frank Nielsen.
- Vi ser, at der kommer rigtig mange henvendelser, der handler om stress, angst og depression. Meget ofte er der en årsag, der relateret til corona. Ikke altid - men ofte, siger han.
For med coronaen er både børn og voksne blevet hjemsendt, og det kan skabe gnidninger.
- Det betyder, at familielivet bliver presset, og det bliver svært at få de der pauser, man gerne vil have. Eller bare et pusterum for sig selv, fordi man er på hele tiden. Her har vi ikke mulighed for et særligt enerum særlig nemt, fordi der altid er en hjemmeopgave eller et barn der lige skal et eller andet.
Præsten har tavshedspligt
Netop sådanne snakke har Christina Kleis også med dem, der ringer til hende. Hun tilbyder et lyttende øre.
- Det er et fririum til at fortælle: ”Jeg synes faktisk, mine børn er pisseirriterende, når vi går hjemme sammen hele tiden.” Man har brug for luft, og der kan man bruge præsten og tale om det, uden man ved, at det nogensinde kommer videre.
På kontoret på præstegården i Klarup må Christina Kleis snart have fundet sin oplader igen. For i øjeblikket må hun lade telefonen op et par gange om dagen i stedet for hver anden dag, som hun plejer.
Heldigvis generer det hende ikke, og hun er glad for sit arbejde, selvom der lige nu er ekstra travlt.
- Det gør en forskel. Hvad, det gør for mig, er ikke vigtigt, men at det gør en forskel, det er vigtigt, siger hun.
Enhver kan kontakte sin sognepræst for at tale om sine bekymringer, uden det nødvendigvis skal handle om religion.
Ifølge tal fra Danmarks statistik er antallet af medlemmer af Folkekirken i Aalborg Kommune steget en smule de seneste to år. Det kan dog skyldes befolkningstilvækst.