Byggemarked har svært ved at finde Benjamins afløser: - Vores fremtid kan være i fare
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord
Benjamin Kock er udlært i Stark til august, men det kniber med at finde hans afløser.
Uden elever frygter byggemarkeder for fremtiden.
1. august skal der efter planen starte tre nye elever hos Stark i Aalborg. Virksomheden plejer at få mindst 20 ansøgere. I år var tallet under 10, og der var ingen kvalificerede imellem.
- Det betyder, at vores fremtid, sådan sat på spidsen, kan være i fare. Det er jo ligesom, når man har et fodboldhold, de skal også have nogle talentrækker, de kan fodre igennem. Det er vi også dybt afhængige af, siger Jakob Glintborg, der er direktør i Stark Aalborg.
Siden ansøgningsfristen er det lykkedes Stark Aalborg - gennem andre kanaler - at finde to nye elever, men der er stadig en ledig plads tilbage.
- Det er ikke kritisk lige nu, for vi får nogle, og vi har dygtige medarbejdere i alle aldersgrupper, men det er klart, at vi skal have nogle ind hele tiden for at få møllen til at køre, så det vil jeg faktisk kalde kritisk, påpeger Jakob Glintborg over for TV2 Nord.
I alt er der i Danmark lige nu 4204 ledige lærepladser:
Ikke alene
På Aalborg Handelsskole er de udmærket klar over den situation, virksomheder som Stark står i.
- De er bestemt ikke den eneste virksomhed, der synes, at de savner ansøgere til ledige elevstillinger, fortæller forstander for erhvervsuddannelserne Hans Jørgen Møller.
Aalborg Handelsskole oplever, hvordan de unge er blevet langt mere kritiske i deres valg af elevplads i takt med, at efterspørgslen på dem er steget.
- Vi skal møde de her unge i øjenhøjde omkring, hvad de synes, er attraktivt. De vil også kunne se sig selv i en virksomhed. Både i forhold til, hvad er det for nogle opgaver, de løser, hvad er det for en kultur, og hvad det er for nogle karrieremuligheder, det giver dem, forklarer Hans Jørgen Møller.
- Det lyder kedeligt
Hos Stark i Aalborg er de godt klar over, at de unge skal lokkes til med andet end klassiske stillingsopslag i avisen.
- De sætter nogle krav og ved, hvad de gerne vil, så jeg tror, man skal være dygtig til at forklare dem, hvad kan man få på den korte bane, og hvad kan man få på den lange bane, siger direktør Jakob Glintborg og fortsætter:
- Det lyder lidt kedeligt at være handelselev i en byggebranche, men det er det ikke, når man først er i det. Vi kan se, de elever, vi har efterfølgende, de bliver faktisk hængende, når vi giver dem muligheden, påpeger Jakob Glintborg.
På landsplan er der lige nu godt 100 ledige lærepladser i branchen med byggemarkeder og salg af byggematerialer og værktøj. I alt er der i Danmark lige nu 4204 ledige lærepladser.