Foto: Privatfoto

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Birthe Okholm, som vi har fortalt om i mere end halvandet år, døde forleden. Hun nåede ikke at opleve, at hendes tidligere værge blev stillet til regnskab.

- Jeg ville ønske, at Birthe kunne have oplevet at have fået oprejsning i den her sag.

Sådan lyder det fra Jette Okholm, der er svigerinde til Birthe Okholm.

Det har også tæret på min mand Flemming og mig i al den tid, der er gået, for vi tænker jo på det hver eneste dag

Jette Okholm, svigerinde til Birthe

For efter Birthe Okholm blev slemt hjerneskadet og hjælpeløs efter en faldulykke i sin lejlighed i København, valgte hendes bror og svigerinde for snart tre år siden at få hende flyttet til et plejehjem i Aalborg.

Men Birthes tidligere værge sendte hende til Nordjylland helt uden ejendele - hendes indbo blev smidt væk - og hendes sølvtøj og porcelæn blev solgt, uden at hendes tidligere værge har kunnet gøre rede for pengene.

Derfor valgte Birthes svigerinde, Jette, at politianmelde sagen.

Nu er Birthe altså død, inden sagen blev afsluttet.

- Jeg ville rigtig gerne kunne have fortalt hende, at hendes tidligere værge blev stillet til regnskab. Jeg ved ikke, om hun ville have opfattet det, men hun havde fortjent det, siger Jette Okholm, der blev værge for sin svigerinde, efter at TV2 Nord gik ind i sagen.

Politi vil fortsat vurdere sagen

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, har fulgt Birthe Okholms sag fra starten. Han er forarget over, at politiet efter næsten halvandet års efterforskning stadig ikke har afsluttet sagen.

- Det er jo ikke en sag, der er kompliceret på nogen måde at efterforske, og den er heller ikke kompliceret at vurdere, så jeg fatter simpelthen ikke, at det kan lade sig gøre, siger Preben Bang Henriksen. 

Det er Københavns Politi, der har modtaget anmeldelsen. De har ikke ønsket at stille op til interview, men har sendt et skriftligt svar til TV2 Nord. 

'Vi er kede af at høre, at den forurettede kvinde er afgået ved døden, og vi forstår godt frustrationen hos de efterladte.

'Der er ikke tale om en simpel sag, og vi har gennemført en række efterforskningsskridt, blandt andet afhøring af en række vidner og indsamling af oplysninger om de bortkomne genstande. Anklagemyndigheden skal nu vurdere, om der er grundlag for at rejse tiltale. Vi har længere sagsbehandlingstider i øjeblikket, og dem arbejder vi målrettet på at nedbringe.'

Jette Okholm håber, at der snart kommer en afslutning på sagen.

- Jeg er ked af det på Birthes vegne. Hun blev behandlet helt uværdigt af sin tidligere værge – og jeg mener, det er bevist sort på hvidt, at han har solgt Birthes værdigenstande uden at kunne dokumentere, hvor pengene er endt, siger Jette Okhom og fortsætter:

- Det har også tæret på min mand Flemming (Birthes bror, red.) og mig, i al den tid der er gået, for vi tænker jo på det hver eneste dag, siger Jette Okholm.


Nye kritiske kontroller på omstridte stutterier: - Hestenes basale behov er ikke opfyldt

Foto: Fødevarestyrelsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Hestene lever stadig under kritisable forhold. Politisk arbejder man nu for at lave en ordning, der ikke kun giver bøder - men i sidste ende fratager retten til at holde dyr.

Der er stadig ikke styr på forholdene for de mange heste, som tidligere stutteriejer John Byrialsen og hans samarbejdspartnere, har flyttet til flere adresser i Jammerbugt Kommune.

Fødevarestyrelsen har endnu engang været på uanmeldt kontrolbesøg på to adresser i Jammerbugt Kommune. Og endnu engang er der striber af overtrædelser.

Inger Lund Overgaard er dyrlæge ved Dyrenes beskyttelse. Hun har læst de to nye rapporter, og set billeddokumentation derfra, og for hende er der ingen tvivl:

- Jeg er bekymret for hestevelfærden, det er jeg absolut. Deres basale behov er ikke opfyldt.

Mangler stadig adgang til vand  

Da Fødevarestyrelsen var på besøg sidste gang den 20. november, blev der givet en lang række indskærpelser. Men på trods af det, er der altså stadig ikke ordnede forhold for hestene på de to gårde, da Fødevarestyrelsen kommer på uanmeldt kontrolbesøg den 7. januar i år.

Det står der i rapporterne

TV2 Nord har fået indsigt i de to nye rapporter, hvor det blandt andet påpeges at:

- Der mangler dokumentation for at hestene kommer nok ud

- Boksene er ikke store nok

- Der er for lavt til loftet, så hestene kan slå hovedet op i loftet

- Der mangler adgang til vand

- Hos en del af hestene mangler der tørt og rent strøelse

På adressen i Brovst, hvor der under kontrollen den 7. januar blev optalt 66 heste, var der faktisk sket forbedringer efter det forrige kontrolbesøg. Her fik ejer Hans Helmgaard påbud om, at der ”manglede velstrøet, tørt leje”. Den indskærpelse vurderer Fødevarestyrelsens dyrlæger den her gang er efterfulgt.

- Det er glædeligt, at de har konstatere, at der er opstrøet og tørt leje, som vi fik påbud om sidste gang, siger ejeren i dag til TV2 Nord.

I rapporten bliver der til gengæld indskærpet, at syv hopper går på en fold, der ikke egner sig til heste på grund af affald, nedblæste tagplader og andre farlige genstande. Men det er en fejl, at hestene går på den fold. Ifølge Hans Helmgaard skyldes det et sammenfald af uheldige omstændigheder:

- Vi tør ikke andet end at lukke hestene ud hver dag, for ellers får vi påbud om, at de ikke kommer ud. Som du også kan se i rapporten, så blæste det op til 30 meter i sekundet den dag, og de hopper var løbet igennem et hegn, over vejen, og ind på en gammel fold, hvor de ikke har gået siden den 29. december, forklarer han.

Foto: Fødevarestyrelsen
Foto: Fødevarestyrelsen
Foto: Fødevarestyrelsen
Foto: Fødevarestyrelsen

Ny ordning med hårdere straffe

Det ændrer dog ikke ved Inger Lund Overgaards overordnede opfattelse af de forhold, hun ser beskrevet i rapporterne.

- Jeg er bekymret. Når jeg ser, hvad jeg må formode er et professionelt hestehold, og jeg så ser sådan nogle billeder, så er jeg bekymret for hestenes basale behov sådan et sted. Og når jeg siger basale behov, så er det adgang til vand, adgang til foder, det er at der skal være et tørt leje, hvor hesten kan ligge, og det er også behov for, at hesten kan få den motion, som den har brug for.

Når forholdene på en ejendom med dyr - som dem i Jammerbugt Kommune - ikke er i orden, koster det i dag bøder og påbud.

Men i fremtiden skal det være meget nemmere at sanktionere. Det mener Alternativet, der nu har fået opbakning på Christiansborg til at undersøge, om der kan indføres en klippekortsordning, hvor tre klip vil medføre en frakendelse af retten til at holde dyr.

- Jeg er meget overbevist om at en klippekortsordning vil have en god effekt, og det hører vi også fra Dyrenes Beskyttelse og andre, der har forstand på det her. Hele pointen med det er, at det skal have en afskrækkende effekt, og at der skal være meget kortere fra, at man laver den første overtrædelse, til man får frakendt retten til at have dyr, lyder det fra Helene Brydensholt, der er dyrevelfærdsordfører ved Alternativet.

Forslaget er blevet taget godt imod hos et flertal af de andre partier på Christiansborg.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra Venstre, Jacob Jensen, sagde til TV2 fredag:

- Jeg synes, det er positivt, at Alternativet spiller et konkret forslag på banen, som selvfølgelig indeholder forskellige udfordringer og dilemmaer, men som vi også sammen med Alternativet og resten af aftalekredsen skal snakke videre om.

 


Solgte alt fra koncertbilletter til sko: Nu er seriebedrager dømt

Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

22-årig mand solgte varer på nettet, men køberne modtog dem aldrig.

I tre år lykkedes det en 22-årig mand fra Aalborg at tjene cirka 160.000 kroner ved at sælge ting, han ikke var i besiddelse af.

Det kaldes bedrageri af særligt grov beskaffenhed, og for den forbrydelse er han netop blevet idømt en kombinationsdom ved Retten i Aalborg på ni måneders fængsel, hvoraf to måneder er gjort ubetingede.

- Den tiltalte blev dømt i overensstemmelse med anklageskriftet, så det var tilfredsstillende, siger Mette Vestergaard, der er anklager ved Nordjyllands Politi.

Stort sortiment

Bitcoins, Playstations, møntsamlinger, sko, Iphones, koncertbilletter og Fortnite accounts.

Den 22-årige havde et bredt udvalg af varer, som han primært solgte på Facebook.

Nogle af hans varer fik han 100 kroner for. Andre varer fik han så meget som 12.000 kroner for. Fælles for dem alle var, at køberne aldrig modtog noget til gengæld for deres betaling.

En lang liste

Bedrageriet stod på i en periode fra april 2020 til maj 2023.

I den periode nåede den driftige unge mand at snyde sig til 160.000 kroner.

Således er anklageskriftet mod ham 27 sider langt og indeholder intet mindre end 91 forhold om bedrageri af særligt grov beskaffenhed.

80 personer er således blevet snydt af den 22-årige, som nu altså kan se frem til et par måneder i fængsel.

Den 22-årige blev desuden dømt til at betale erstatning til de forurettede.

Han modtog dommen.


I nattens mulm og mørke dumper de affald i skoven

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Man kan købe Big Bags på genbrugspladsen til at pakke plader i, hvis ikke man har købt på forhånd.

Nynne Pors er ved at være træt. Rigtig træt.

For hun bor i Dronninglund Storskov omgivet af smuk natur - men det billede skæmmes i højere og højere grad. For hun oplever, at der oftere og oftere dumpes affald i skoven. Både Mursten, lecablokke, stivnet cement i sække og så videre.

- Kan man have andet end foragt til overs for sådan nogle folk? Spørger Nynne Pors til TV2 Nord.

Og efter det ved årsskiftet blev endnu sværere for husejere at komme korrekt af med asbest-tagplader, oplever Nynne Pors at der dumpes flere af de giftige asbestplader i skoven. Og det sker i nattens mulm og mørke.

Og dermed ender problemet med Nynne Pors, der ejer en del af skoven.

- Så er det noget med, at de skal i dobbeltplastikposer og deponeres i Brønderslev. Så kan jeg så have sjov med at pakke dem ned og køre dem til Brønderslev og aflevere dem deroppe, for de skal da i hvert fald ikke blive liggende her, siger hun.

- Det er ikke i orden

Peter Stecher (K), der er formand for teknik- og miljøudvalget i Brønderslev Kommune kommer derfor med en opfordring. Der er nemlig muligheder for de borgere, der har lidt vanskeligheder med at pakke asbestpladerne ned.

Han har forståelse for Nynne Pors og den situation - og det store arbejde, hun pludselig står med.

- Det er jo frustrerende, både som borger, men også som skatteyder i kommunen, at man ser sådan noget som det her. Det er da ikke i orden, siger Peter.

Lodsejer står til ansvar

Dagens fund var sidste dråbe. Nynne Pors vil ikke fortsætte med at sørge for at bortskaffe andres affald på ordentlig vis.

- Nu er nok nok. Jeg er træt af at fjerne folks byggeaffald og køre på genbrugspladsen med andre folks sager. Så nu bliver der sat vildtkamera op. Nu skal vi have nogle nummerplader på dem, der går og laver sådan noget rod, siger hun.

Er det rimeligt, at det er Nynne Pors, der har stået for at bortskaffe alt det affald?

- Jeg synes jo, at det er dem, der har affaldet. Det må jo være dem, der skal betale, hvad det koster at få fjernet affald. Når nogen så vælger at smide det ind i naturen, så har vi jo så en opgave med at få løst og fjernet det affald. Og det kommer jo til ultimativt at påvirke den lodsejer, hvis matrikel, det er afleveret på. Men det er jo ikke i orden, siger Peter Stecher.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Der er sket et uheld ved Aabybro. Det er i krydset mellem Brogårdsvej, Toftegårdsvej og Vestergade, at der er sket et uheld. Det oplyser Vejdirektoratet.

Opdateret: Vejen er igen ryddet.


Ministre skal svare: Skal det være lettere for svigtede børn at få godtgørelse?

Foto: Mads Venzel Frost

29-årige Michelle Røge tabte sagen mod kommunen i byretten. Hun har anket til landsretten.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Tre ministre skal svare på samrådsspørgsmålet.

Svesken skal på disken. Skal det gøres lettere for svigtede børn at få godtgørelse, når kommunen har svigtet?

Det har to Danmarksdemokrater stillet et samrådsspørgsmål om efter dokumentaren "Ingen kære kommune". I dokumentaren møder vi to søstre, Michelle og Nanna Røge, som i deres barndom i Hirtshals blev groft svigtet af deres forældre. På trods af utallige underretninger til kommunen blev de ikke fjernet fra forældrene, som var misbrugere.

Dokumentaren har givet anledning til debat, og det er blandt andet blevet foreslået at oprette et nævn, så svigtede børn ikke skal gennemgå en opslidende og dyr retssag.

Spørgsmålet er stillet til intet mindre end tre ministre. Det er stilet til social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S), indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) og justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Danmarksdemokrater kræver svar

Spørgsmålet er et samrådsspørgsmål, som betyder, at ministrene skal svare på spørgsmålet mundtligt i et kommende samråd på et møde i Socialudvalget.

Spørgsmålet er stillet af to folketingsmedlemmer fra Danmarksdemokraterne. Det er Betina Kastbjerg, der er retsordfører samt børne- og familieordfører Karina Adsbøl.

Ordlyden er som følger:

Vil ministrene redegøre for, om de agter at foretage ændringer i lovgivningen på baggrund af TV2-dokumentaren "Ingen kære kommune", så det for eksempel bliver nemmere for børn og unge at få godtgørelse, når en kommune svigter og ikke reagerer på utallige underretninger?