Analyse: Hjemve og tvillinger fik cheftræner til at forlade AaB
Foto: Mick Knive Anderson
Det er ikke optimalt, at AaB skal på jagt efter en ny cheftræner nu, lyder det fra TV2 Nords Mogens Jørgensen.
Så skete det. Efter tiltagende rygter de seneste dage blev det onsdag officielt, at spanske Martí Cifuentes forlader cheftrænerjobbet i AaB for i stedet at overtage trænerposten i svenske Hammarby IF.
Meldingen om, at 39-årige Cifuentes ikke er fremtidens mand på trænerbænken i den nordjyske Superliga-klub kommer blot to dage før, AaB drager afsted på træningslejr. Forude venter 11 dages træning under sydlige himmelstrøg på Malta, hvor temperaturen i øjeblikket sniger sig op på 15-16 grader i dagtimerne.
Cifuentes har aldrig lagt skjul på, at det har været særdeles udfordrende for ham at være så langt væk fra familien og børnene, så da et attraktivt tilbud med mere i lønposen end i AaB havnede på hans bord, var beslutningen ikke svær at tage for den spanske træner.
Når AaB'erne fredag morgen flyver fra Aalborg Lufthavn med et privatfly, så er Martí Cifuentes ombord. Kontrakten med Hammarby træder nemlig først i kraft 1. marts, så spanieren skal altså med på træningslejr vel vidende, at han ikke fremover skal stå i spidsen for AaB's Superliga-hold.
Timingen i skiftet kan altså ikke siges at være optimal for AaB, selvom Hammarby køber Martí Cifuentes fri og dermed lægger nogle penge i kassen hos den nordjyske klub.
Det optimale ville jo have været, at man havde slået en streg i græsset inden 1. januar og havde ladet Martí Cifuentes rejse til den svenske hovedstad Stockholm, hvor Hammarby IF holder til, og hvor den spanske træners familie bor.
Tvillinger trækker Cifuentes til Stockholm
Det er nemlig hovedsagelig uden for banen man skal kigge, når grunden til Martí Cifuentes' beslutning om at forlade Nordjylland skal findes.
Spanieren er svensk gift og hustruen har født har tvillinger, mens han har været træner i Aalborg og langt væk fra familien i Stockholm. Især coronapandemien og medfølgende restriktioner har betydet, at Martí Cifuentes ikke har set så meget til sin familie som ønsket i det år, han har været AaB-træner.
Cifuentes har aldrig lagt skjul på, at det har været særdeles udfordrende for ham at være så langt væk fra familien og børnene, så da et attraktivt tilbud med mere i lønposen end i AaB havnede på hans bord, var beslutningen ikke svær at tage for den spanske træner.
Nu kan man så kun håbe, at AaB, Hammarby og Martí Cifuentes kan blive enige om, at Cifuentes kan stoppe tidligere end 1. marts. Allerbedst ville det have været for alle parter, at Martí Cifuentes slet ikke var rejst med AaB på træningslejr, men overladt træningsturen til sportschefen Inge André Olsen og de to assistenttrænere Rasmus Würtz og Oscar Hiljemark sammen med den øvrige stab.
Nu kommer Martí Cifuentes til at fremstå som en “midlertidig løsning”, indtil AaB finder en ny cheftræner.
Ønsker dansk træner
Sportschef Inge André Olsen sagde lige efter, han havde givet spillerne beskeden om Cifuentes' afsked, at man går efter at få en dansk træner.
Ja tak, tror jeg, der er mange, der siger.
Både blandt spillere og stab i klubben - ikke alle forstår, hvad den hurtigsnakkende Cifuentes siger og fortæller, når først de sammensatte gloser af engelsk, spansk, svensk og dansk fyger ud af munden på den lille træner.
Jeg tør ikke spå om, hvem den nye AaB-træner bliver. Der har været mange gisninger. Den nuværende Randers FC-træner Thomas Thomasberg, Viborg FF-træner Lars Friis og ikke mindst den tidligere AaB-træner Jacob Friis, der lige nu træner det danske U19-kvindelandshold, har været nævnt.
Man kan også foreslå AGF-træner David Nielsen og den tidligere guldtræner i AaB, Kent Nielsen, der nu er træner for Silkeborg IF. Jeg tror og håber på en dansk træner.
Hør TV 2's fodboldredaktør Carsten Werges analyse af situationen i AaB: