Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Aalborgs budget er på plads for næste år

Foto: Aalborg Kommune

22 ud af 31 byrådsmedlemmer står bag det nye budgetforlig i kommunen, der gælder fra 2020-2023.

Tirsdag aften er det lykkedes størstedelen af byrådet i Aalborg Kommune at blive enige om budgettet for de næste år. Det oplyser Aalborg Kommune i en pressemeddelelse.

- Det er heldigvis lykkedes os at få lavet et godt og anstændigt budget. Vi er en vækstkommune med 2.274 nye borgere alene i år, og det er dejligt, men det skaber også et udgiftspres. Vi har valgt at prioritere tre nye børnehaver, for vi ser et stigende antal små børn, og så bliver den nye skole på Stigsborg Brygge færdigfinansieret, siger borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen (S) på vegne af forligspartierne.

- Det er også vigtigt at påpege, at der tages højde for behovet for pleje og omsorg af de ældre - der bliver også tilført penge til et stigende antal borgere med komplekse behov,

Borgerinddragelsen har været højt prioriteret i dette års budgetproces, oplyser kommunen. Over 300 borgere kom til budgetdebat i CREATE mandag den 21. oktober, mens andre har deltaget på sociale medier.

- Vi udvikler Aalborg sammen - det har været meget tydeligt i dette års budgetproces, hvor borgerne har været super aktive på vores to borgermøder og på vores sociale medier. Vi har blandt andet valgt at bevare tilbuddet "Aktiv med demens", da vi blev overbevist ud fra borgernes gode saglige argumenter, fortæller Thomas Kastrup-Larsen.

I budgettet er der særligt fokus på følgende emner, skriver Aalborg Kommune. Følgende er direkte uddrag fra Aalborg Kommunes pressemeddelelse:

Demografiske udfordringer

Den demografiske udvikling betyder markant flere ældre og små børn i Aalborg Kommune de kommende år. Derfor er nye daginstitutioner en del af budget 2020, ligesom der er taget højde for behovet for pleje og omsorg af de flere ældre. Aalborg Kommune er et attraktivt sted at bosætte sig for unge familier. Det betyder, at der næste år investeres kraftigt i dagtilbud for at kunne matche det stigende børnetal.

Børne- og Ungeunivers på Stigsborg

Et helt nyt Børne- og Ungeunivers på Stigsborg Havnefront er kommet et
stort skridt videre med dette års budget og forventes færdigbygget i 2024. Universet skal omfatte en skole med plads til 1000 elever og en integreret institution med plads til 160 børn.

Flere borgere med komplekse behov

De senere år er der oplevet et udgiftspres på voksen-handicapområdet som følge af flere borgere og som følge af, at borgerne har mere komplekse behov. Med budgetoplæg 2020 er området tilført 6 millioner kroner årligt til forventet tilgang på området.

Flere skal i job

Aalborg har udviklet sig til at være en succesfuld studieby. Det har en stor positiv betydning for hele kommunen, men desværre ender et stigende antal studerende i ledighed efter studiet. Forligspartierne vil derfor gå nye veje for at få højtuddannede og andre grupper i job. Aalborg Alliancen skal fortsætte, og der er indarbejdet en række forslag på beskæftigelses- og erhvervsområdet, herunder også at Aalborg Kommune som arbejdsgiver sætte sig mål for at løfte indsatsen gennem IGU-aftaler for flygtninge, flere voksenlærepladser, flere praktikpladser m.m.

I grøn balance

Med dette års budget vil Aalborg Byråd sikre det fortsatte arbejde med at bringe Aalborg Kommune i front i den grønne omstilling. Blandt andet gennem fortsat udvikling af grøn transport, eksempelvis i form af en mulig el-færge til Hals-Egense overfarten, og fuldt fokus på den grønne omstilling til fremtidens klimavenlige multiforsyning. Der investeres 97,5 mio. kr. i energibesparende foranstaltninger i kommunens bygninger.

I Aalborg Kommune er bæredygtighed og den grønne omstilling højt politisk prioriteret - både i forhold til de overordnede ambitioner om at blive Danmarks Grønne Testcenter, men i ligeså høj grad i bevidstheden om, hvad hver enkelt af os kan gøre i hverdagslivet. På den baggrund igangsættes der, når Aalborg Kommunes nye bæredygtighedsstrategi er politisk godkendt, konkrete handlingsinitiativer målrettet både kommunes ansatte og borgerne i Aalborg Kommune. For at sikre prioritering og kvalitet i disse indsatser afsættes der 3 mio. kr. fra 2021 og frem.

Du kan finde hele referatet af Aalborg Kommunens budgetforlig her:

Udvalgte ændringer i budgettet:

  • Besparelser på dagpasningsområdet trækkes tilbage. Der var lagt op til at reducere i daginstitutionernes vikarbudget i sommerferien samt at skære i åbningstiden med en time om ugen. Begge forslag er rullet tilbage. Samtidig er de foreslåede besparelser om at lukke 24 aftenpladser i børnehaven Fuglsang trukket tilbage, ligesom den foreslåede omlægning af 20 natpladser til aftenspladser på Sdr. Skovvej annulleres. Hermed er der fortsat mulighed for pasningstilbud i aften- og nattetimerne.
  • Demensområdet. På demensområdet afsættes midler til den fortsatte drift af Aktiv med Demens, der er et uvisiteret rådgivnings- og aktivitetscenter til hjemmeboende borgere med en lettere til moderat demenssygdom og deres pårørende. Der er ligeledes afsat midler til den fortsatte drift af det praksisnære team der yder faglig rådgivning til plejehjemspersonalet i særlige borgerforløb. Der afsættes i alt 2,0 mio. kr. årligt til den fortsatte drift af tilbuddene.
  • Øget normering i aften- og nattevagt på plejehjem. Der tilføres i alt 6 mio. kr. årligt til at øge normeringen i aften- og nattevagt på kommunens plejehjem.
  • Fortsat udbygning af plejehjemspladser. Der er i budgetforliget sikret midler til den fortsatte udbygning af plejeboligmassen i Aalborg Kommune. I Gandrup opføres et nyt plejehjem med 50 almene boliger. Der afsættes 1,9 mio. kr. i 2022 og netto 7 mio. kr. i 2023. Grundkapitalindskuddet på 9,6 mio. kr. afholdes af By- og Landskabsforvaltningen og er fuldt finansieret af indtægter fra det kommunale grundsalg på 10,6 mio. kr. I Storvorde udvides plejehjemmet med i alt 10 almene boliger. Der afsættes 0,7 mio. kr. i 2022 og netto 0 mio. kr. i 2023. Grundkapitalindskuddet på 1,8 mio. kr. afholdes af By- og Landskabsforvaltningen og er fuldt finansieret af indtægter fra det kommunale grundsalg på 1,9 mio. kr. Det nye plejehjem i Klarup nednormeres fra 75 til 60 pladser. Det betyder, at udgiften til grundkapitalindskud reduceres med 2,2 mio. kr.
  • Bedre forhold for cyklister. Nøgletal viser, at cyklismen både på landsplan og i Aalborg er faldende. Budgetforligspartierne ønsker at understøtte, at denne udvikling kan vendes. Der afsættes derfor 5,0 mio. kr. pr. år til drift og vedligehold af cykelstier, så fremkommeligheden øges og flere vælger cyklen. Investering i bedre forhold for cyklisme understøtter flere af pejlemærkerne I Aalborg DNA - ikke mindst "Med gode forbindelse" og "I grøn balance". Bedre forhold for cyklister vil medvirke til at flere vælger cyklen til - både til arbejde, uddannelse og som pendling.
  • Parkering omkring Sauers Plads. Med budgetforslaget udvides antallet af p-pladser i området omkring Sauers Plads med op til 160 pladser. Det sker ved at lave parkeringspladser på fladen på arealer ved Toldstrupsgade, der ligger syd for det nuværende p-hus på Sauers Plads i retning med Jyllandsgade. Til budget 2019-22 blev det aftalt, at der i 2019 skulle ske en afklaring af parkeringsforholdene omkring p-huset på Sauers Plads. Der blev derfor i budgetårene 2019 og 2020 afsat anlægsbudget til at udbygge p-huset på Sauers Plads med et ekstra dæk. Med budgetforslagets løsning med parkering på fladen bortfalder planen om udbygning med et ekstra dæk. Samlet over 2019 og 2020 giver det en netto besparelse på 10 mio. kr. på dette projekt. Forligspartierne er enige om, at løsningen med parkering på fladen giver en bedre helhedsløsning - samtidig med at den skaber yderligere op til 70 bynære parkeringspladser i forhold til løsningen med udbygning af p-huset. Som forberedelse af planlægningen i forhold til den tidligere Kjellerupsgade skole indtænkes 24 af de 160 pladser til opfyldelse af en fremtidig plans afledte parkeringsbehov. Indenfor den samlede økonomi sikres midler til det nye forslag til parkeringsprojekt, hvor der afsættes i alt 5,5 mio. kr. i anlægsudgift i 2020. Heraf forventes knap 50% at kunne finansieres fra Aalborg Kommunes parkeringsfond. Arealerne, der tages i anvendelse til parkering, rummer i dag bl.a. skaterbane og legeplads. Som led i budgetforliget flyttes disse anlæg til andre arealer i midtbyen. Sideløbende med etablering af det nye parkeringsareal, udbydes p-huset på Sauers Plads til salg. Salget finder sted, når det nye p-anlæg er etableret. Der er indarbejdet et forventet salgsprovenu i 2020.
  • Byudvikling i oplandet. Med budgetforslaget afsættes midler til, at der kan fortsættes byudvikling i oplandsbyerne. Der afsættes 5,0 mio. kr. i 2021 og 2022 til at afrunde det store oplandsbyprojekt, hvor der har været afsat 28,0 mio. kr. over 4 år. Med midlerne kan der udføres særligt ønskede projekter, der ikke blev prioriteret i første runde. Også byudviklingsplan for Skalborg følges der op på. Med 2,0 mio. kr. i 2020, der er fremrykket, kan der igangsættes nogle mindre projekter i bydelen, så byudvikling kan sættes på dagsordenen igen.
  • Støttet byggeri - også i oplandsbyer og landdistrikter. Indenfor det støttede byggeri prioriteres projekt i Frejlev, hvor der er forhold til vækst og udvikling er meget få almene boliger. Der afsættes op til 7 mio. kr. til grundkapitalindskud. For at kickstarte byudvikling og bosætning i de mindre oplandsbyer afsættes i 2021 og 2022 3 mio. kr. pr. år til grundkapitalindskud til projekter, der vil sikre almene boliger - og dermed et mere varieret boligudbud. Dette sikrer at mulighed for at blive boende i sit lokalområde i et passende boligtilbud styrkes. Finansiering sker ved dels ikke at gennemføre støttet boligbyggeri på Frederik Bajersvej og dels ved at overføre midler fra den såkaldte "jordfond" til landdistrikterne.
  • Landsbypedeller i By- og Landskabsforvaltningen. Forligspartierne ønsker at understøtte landsbyer og landdistrikter i de mange gode tiltag eksempelvis Samråd og lokale ildsjæle gør for at sikre gode rammer for fællesskabet. Aalborg Kommune har tidligere haft en Landsbypedelordning, hvor seniorjobbere i regi af Aalborg Kommunes entreprenørenhed (EBL) løste opgaver i byer og landsbyer. Der afsættes 1,0 mio. kr. pr. år til opgaven.
  • Fagdelt undervisning. Der er afsat 1,6 mio. kr. i 2020 og 3,9 mio. kr. årligt fra 2021 til den fagdelte undervisning med henblik på at sikre skolerne de samme forudsætninger for den fagdelte undervisning fremadrettet som i skoleåret 2019/2020 i forhold til antallet af lærere i klasserne, mulighederne for holddeling osv.
  • Skoleledelse. Det er aftalt, at der indføres fælles ledelse mellem mindre og større skoler i Aalborg Kommune. Skoleforvaltningen skal inden 1. juni 2020 gennemføre en proces med henblik på udarbejdelse af et beslutningsgrundlag med forskellige modeller og strukturer for fælles ledelse. Det er hensigten, at en model fortsat skal understøtte ledelse tæt på kerneopgaven. Den endelige model for fælles ledelse skal være implementeret fra skoleåret 2021/2022. Det er aftalt, at den budgetmæssige besparelse ved fælles ledelse skal udgøre -2,0 mio. kr. i 2021 og -3,0 mio. kr. årligt fra 2022. Der er således ikke besparelser i 2020.
  • Skolemad. Det har vigtigt for budgetforligspartierne, at skolebørnene i Aalborg Kommune har mulighed for at godt og sundt måltid mad i løbet af skoledagen. Det er derfor aftalt, at der frem mod budget 2021 skal udarbejdes modeller for etablering af et bredt fælles skolemadstilbud for kommunens skoler som også tager højde for levering og anretning af den sunde skolemad samt muligheder for en differentieret betalingsmodel, hvor økonomiske udfordrede familier kan søge tilskud til madordningen. Modellen skal udarbejdes ved inddragelse af MadService Aalborg.
  • Aalborghus Slot. Projektet med at flytte Nordjyllands Historiske Museum til Aalborghus Slot skrinlægges. Der optages forhandlinger med Nordjyllands Historiske Museum om at realisere visionen for et moderne museum i eksisterende rammer.
  • Binderup Å. Der er bevilget midler til at fjerne spærring ved Binderup Mølle Dambrug og naturgenopretning i ådalen. Binderup Å er i dansk sammenhæng helt unik, og der er nu midler til at fjerne den sidste spærring i vandløbet. En samtidig indsats i forhold til naturgenopretning i Ådalen vil være et meget vigtigt bidrag til at bevare områdets naturtyper og en række arter på regionalt og nationalt plan

    Galt eller genialt? Salon Sanne 'sparer' på strømmen

    Foto: (Privatfoto)

    Lyt til artiklen

    Stop afspilningen

    Genoptag afspilning

    Nyheden om den rekorddyre elpris har fået Sanne Sørensen til at lave lidt sjov med kunderne.

    Herover kan du se et billede af en frisør, hvor det ligner hun har taget alle midler i brug for at spare på strømmen; hun har taget pandelampe på og blæser ind i en slukket føntørre med sin mund, mens en kunde sidder i frisørstolen.

    Er den mon god nok? Er hun virkelig så vild efter at spare?

    Nej. Godt nok er hun nordjyde og bevidst om priser, men det er altså bare for sjov. For hvis der er noget Sanne Sørensen kan lide, er det et godt grin i salonen.

    - Ja, det er da en joke, griner Sanne Sørensen ind i telefonen.

    - Vi skal da have lidt grin, også når det er lidt træls. Det skal ikke være så kedeligt det hele, siger hun til TV2 Nord denne torsdag eftermiddag, hvor elpriserne sætter ny Danmarksrekord.

    Kunderne er med på lidt fis og ballade

    De tilbagevendende høje elpriser har nemlig været et emne, der har været oppe at vende flere gange i salonen. Og da hendes datter her til morgen sad i stolen, blev de enige om, at det skulle der altså laves lidt fis med.

    - Jeg har fået mange fine tilbagemeldinger fra folk, der synes, det er sjovt.

    Men selvom det er gak og løjer, tænker hun da over, at prisen i dag er høj. For hun har en variabel elpris, og derfor er det netop denne eftermiddag, at strømmen er ekstra dyr.

    - I salonen kan jeg jo ikke spare. Der skal tændes føntørrere og varmere til kunderne - men det er da nok ikke lige nu, jeg sætter en tøjvask over, siger hun med et stort grin og kommer med en anekdote fra salonen tidligere i dag:

    - Jeg havde en herre i salonen, der gav mig og en anden kvindelig kunde et godt grin. For han mente ikke, jeg skulle bruge en masse el på at føntørre hendes hår helt tørt. Så mit opslag på Facebook har givet anledning til fis og ballade, og sådan kan jeg godt lide at have det her i salonen, siger hun.

    Og hun er ikke den eneste, der laver lidt fis med dagens varme emne. Også ved Hanstholm Madbar laver de lidt sjov med elpriserne.


    Store forskelle: Her topper og flopper Nordjylland

    Foto: Boligsiden

    Lyt til artiklen

    Stop afspilningen

    Genoptag afspilning

    Salgspriserne i Nordjylland har taget et hop, men i 2024 var det - i hvert fald værdiforøgelsesmæssigt - bedre at eje en lejlighed end et hus.

    Der er dårligt nyt til dem, der overvejer at træde ind på boligmarkedet. Priserne på både ejerlejligheder, villaer og rækkehuse er nemlig steget.

    Region Nordjyllands ejerlejligheder står på landsplan for den største stigning på 12,6 procent, hvilket er stik imod udviklingen i huspriserne, hvor stigningen er lavest i netop Nordjylland, skriver Boligsiden i en pressemeddelelse.

    Men der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget.

    Fra november 2023 til november 2024 er den gennemsnitlige salgspris på villaer og rækkehuse steget med fem procent. Det betyder, at den gennemsnitlige salgspris ligger på 17.671 kroner pr. kvadratmeter.

    Nordjysk fordobling

    Mens man i Region Hovedstaden kan juble over den største stigning på 6,2 procent, er der ikke grund til at juble helt så meget i Nordjylland, hvor priserne kun er steget 2,8 procent - den laveste stigning af alle regioner.

    - 2024 har været et år uden de helt store kriser som corona, energikrise eller økonomisk krise, som har påvirket markedet de seneste år. Samtidig er renterne faldet, og det har skubbet til den udvikling, der har været i gang siden februar 2023, hvor huspriserne ramte et lavpunkt og begyndte at bevæge sig op igen, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.

    I Nordjylland er det nok ejerlejlighedsejerne, der er mest tilfredse med udviklingen. Salgsprisen er nemlig på landsplan steget med 6,2 procent, men i Region Nordjylland er prisen steget med hele 12,6 procent.


    Nordjyde i anderledes rolle: Nomineret til en Golden Globe

    Foto: TV2

    Golden Globes-prisuddelingen finder sted 5. januar næste år.

    Dan Jakobsen er for mange kendt for sine roller som nisse i diverse julefilm, eller som Danmarks mindste mand.

    Den lille mand har dog påtaget sig en anden mindre rolle i filmen 'The Girl With The Needle' (Pigen med nålen, red.).

    - Jeg var faktisk i tvivl, om jeg ville sige ja til rollen, fordi jeg skulle nogle ting i filmen. Men efter snakke med andre og mange overvejelser, valgte jeg at sige ja, og det er jeg glad for, forklarer Dan Jakobsen.

    - Man skal jo huske, at det er en rolle, man tager på sig, og at det ikke er personen, tilføjer han.

    Rart med et mix

    Filmen er inspireret af historien om danmarkshistoriens værste seriemorder, Dagmar Overbye, der i 1921 blev dømt for mord på ni spædbørn.

    Den handler om den unge fabriksarbejder Karoline, som kæmper for at overleve i København efter 1. Verdenskrig. Da hun bliver arbejdsløs, forladt og gravid, møder hun kvinden Dagmar, der driver et undergrundsadoptionsbureau. Her hjælper Dagmar mødre med at finde plejefamilier til deres uønskede børn.

    - Jeg kan godt lide at lave sådan noget, og jeg kunne godt tænke mig at lave lidt mere af den slags - altså noget anderledes, forklarer Dan Jakobsen.

    - Jeg kan også godt lide at spille nisse, men det er rart med et mix, så jeg kan blive bedre selv og udvikle mig gennem forskellige muligheder og roller, tilføjer han.

    Dan Jakobsen fortæller dog, at han ikke nødvendigvis gider leve af det, men at han gerne vil lave flere film, som også er anderledes.

    Hvad er Golden Globe?

    Golden Globe Awards er en årlig prisuddeling, der afholdes af Hollywood Foreign Press Association (HFPA) for at hylde vigtige film- og tv-produktioner og skuespillere. De første Golden Globe-priser blev uddelt i 1943, og siden da har prisuddelingen været en af de mest prestigefyldte i verden.

    Golden Globe Awards uddeles i forskellige kategorier som bedste film, bedste tv-serie, bedste skuespiller og skuespillerinde. Der er også separate kategorier for komedier og musicals samt for forskellige genrer som drama, komedie og animation.

    En jury bestående af medlemmer af Hollywood Foreign Press Association vælger vinderne af Golden Globe Awards. Medlemmerne af HFPA er journalister, der rapporterer om den amerikanske filmindustri til udenlandske publikationer.

    Kilde: Dfi.dk

    Ydmyg nordjyde om stor pris

    Filmen har allerede vundet flere forskellige priser, og nu er den også nomineret til en såkaldt 'Golden Globe' i kategorien Bedste Ikke-engelsksprogede Film.

    - Det er meget fornemt, men nu har jeg ikke verdens største rolle, så takken skal sendes videre til dem med større roller end mig, og dem omkring filmen. Men det er da et godt udstillingsvindue for mig, filmen og dansk film, lyder det fra den ydmyge nordjyde.

    Selv opdagede Dan Jakobsen først nomineringen, da andre omkring filmen begyndte at dele opslag omkring det på sociale medier. Han tænker, det nok bliver samme måde, han finder ud af, om filmen vinder.

    - Hvis jeg husker det, følger jeg med, men jeg ved slet ikke, om man kan se det live. Hvis man kan, må jeg se, om det lige passer, ellers holder jeg øje med det efterfølgende. Jeg skal nok finde ud af det, tænker jeg, griner Dan Jakobsen.

    Golden Globes-prisuddelingen finder sted 5. januar næste år.


    Det kan få fatale konsekvenser for en række følgeerhverv, at der til nytår indføres en ny CO2-afgift på fiskeriet.

    - Jeg frygter, at nogle af vores kunder ikke har økonomien til at fortsætte på den måde.

    Sådan lyder det fra Morten Mikkelsen, der er afdelingsdirektør i Entech Marine i Hirtshals. For når der indføres en ny CO2-afgift på fiskeriet til nytår, anslår Fiskeriforeningen at 45 procent af de mellemstore fiskerifartøjer er i fare for at forsvinde.

    Og det er skidt nyt for Entech Marine, der blandt andet servicerer motorerne ombord på fiskerifartøjerne. Som følgeerhverv til fiskeriet har en kommende CO2-afgift også betydning for dem.

    - Vi ved jo, at mange af fiskerne - vores kunder - er pressede i forhold til deres kvoter og økonomien i forvejen. Og en yderligere udgift for dem, vil have store følger for os. Vi vil jo miste kunder, frygter afdelingsdirektøren.

    I Hirtshals Service Group, der repræsenterer blandt andre Entech Marine og en række andre følgeerhverv, er der også dybe panderynker over den nye CO2-afgift.

    - Når jeg hører, at der er fiskeskippere rundt omkring, som tænker at sælge deres båd, fordi de ikke har råd, ved jeg godt, at så mister vi kunder i vores servicegruppe. Og det betyder, at nogle af de kunder, de har haft i mange år, måske simpelthen siger 'Stop! Nu kan vi ikke mere', siger Per Christensen, bestyrelsesformand i Hirtshals Service Group.

    Det er ikke kun skidt for de virksomheder, der har adresse på havnen i Hirtshals. Det er skidt for hele byen, lyder det fra bestyrelsesformanden.

    - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange arbejdspladser det er. Morten har 35 ansat. Så har han måske ligeså mange underleverandører af elektrikere, tømrere og malere, der kommer ind på pladsen her. Og når det går udover dem, begynder det også at gå ud over byen, så jeg tør ikke sætte et tal på, siger Per Christiansen.

    Foto: Regnar Bekker / TV2 Nord

    Konsekvenser kan ses om seks måneder

    CO2-afgiften betyder, at diesel til kutterne kommer til at stige med 2,25 kroner. Fiskeriforeningen anslår, at det vil gøre 45 procent af de mellemstore fiskerifartøjer u-lønsomme på grund af afgiften.

    Og det får Morten Mikkelsen til at frygte, at det kan få betydning for de 35 medarbejdere, han har ansat i Entech Marine.

    - Jeg frygter selvfølgelig, at vi bliver nødt til at reducere i flokken, hvis vi mister kunder. Så det er en katastrofe, siger afdelingsdirektør Morten Mikkelsen, og fortsætter:

    - Fiskerne er seje, de vil kæmpe, så længe de kan. Men midt på året (2025, red.) tænker jeg, der kunne være nogle problemer i det.

    Men kan I ikke bare servicere andre fartøjer end dem i fiskeriet?

    - Vi servicerer alle typer skibe, men fiskeriet er en stor del af det.

    Per Christiansen, er det ikke fair nok, at vi alle skal bidrage til den grønne omstilling?

    - Jeg tror da helt bestemt, at vi alle sammen gerne vil den grønne omstilling. Men der er nogen, der ikke har fundet ud af, at det koster rigtig mange penge at blive grøn. Og når vi ikke har noget alternativ til det brændsel, vi bruger i dag, så synes jeg ikke, der er fair, at man bare lægger afgifter ovenpå. For jeg tror ikke på, at CO2'en forsvinder, fordi vi får afgifter.

    - Vi har nemlig ingen alternativer til den brændstoftype, vi bruger. Og det er jo der, problemet er. Der er ingen alternativer. Det duer ikke.


    Juletrafikken: Disse dage og tidspunkter skal du undgå

    Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

    DSB forventer, at de i juledagene får rekordmange rejsende med deres tog.

    Når presset over julegaveindkøb er faldet, så kommer julens næste stressmoment, hvis du er en af de mange danskere, der skal rejse for at komme hjem til jul.

    For med det omfattende vejarbejde, der strækker sig i begge retninger mellem Vejle og Randers, er det måske nok i år en ekstra god idé at orientere sig i trafikprognoser - i hvert fald, hvis man vil undgå at sidde i kø.

    Trafikken er i år hjulpet af, at juleaften falder på en tirsdag. Det gør nemlig, at Vejdirektoratet forventer, at den udrejsetrafik, der normalt samler sig lillejuleaften, i stedet vil sprede sig over flere dage fra fredag den 20. december til tirsdag den 24. december.

    Foto: Vejdirektoratet

    Så Vejdirektoratet forventer generelt ikke de store forsinkelser på vejene med undtagelse af lillejuleaften, hvor der især mellem klokken 11 og klokken 14 er tryk på vejene.

    Rekordmange med tog

    Hos DSB er der op til jul flest rejsende fra øst til vest, mens det omvendte gør sig gældende efter jul. Sidste år solgte DSB 200.000 pladsbilletter til juledagene, og i år forventer DSB at overgå det tal med 275.000 rejsende.

    Lige nu er forventningen, at den 23. december bliver den travleste dag med 40.000 rejser skarpt efterfulgt af den 21. og 22. december.

    - Vi kan se, at endnu flere forventer at rejse med DSB i juledagene i år, og mange planlægger tidligere end andre år. Selvom juletrafikken i år spreder sig ud over flere dage, så anbefaler vi, at man ikke venter for længe med at planlægge og købe sin rejser, siger Tony Bispeskov, der er informationschef hos DSB.

    Gode råd til turen

    • Kør uden for de mest trafikerede tidsrum, og sæt god tid af til din rejse.

    • Hold dig opdateret om den aktuelle trafiksituation på trafikinfo.dk.

    • Hold ekstra godt øje med vejrudsigten.

    • Kør efter forholdene, pas på farten, og hold god afstand til de forankørende.

    • Hav tæpper, noget at drikke og evt. en skovl med i bilen.

    • Lyt til P4 Trafik under din tur.

      Kilde: Vejdirektoratet

    Hvor den 23. december er den helt store udrejsedag, bliver den 26. december den helt store hjemrejsedag.

    Her forventer Vejdirektoratet, at der vil være meget trafik, der bevæger sig mellem Jylland og hovedstadsområdet i begge retninger.

    Og hvis man vil undgå at sidde i en kø, så er det mellem klokken 11 og 15, at man skal undgå at rejse.

    Der er dog en ubekendt faktor, når det kommer til juletrafikken, nemlig vejret. For hvis der er sne, frost og kraftig blæst, vil det have en stor indvirkning på trafikken. Hold derfor øje med vejrudsigten, ligesom det er en god idé at orientere sig på trafikinfo, inden man drager afsted.

    Disse strækninger på E45 har vejarbejde og nedsatte hastigheder. Foto: Vejdirektoratet