Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Aalborg taber til håndbold-mastodont i Champions League

Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Det begyndte så godt, men holdt ikke hele vejen, da Aalborg Håndbold tabte på hjemmebane til FC Barcelona i håndboldens Champions League.

Selvom 5.000 ellevilde fans gjorde alt, hvad de kunne, så var det ikke nok.

Aalborg Håndbold måtte onsdag aften se sig slået 39-33 af storholdet FC Barcelona, der trak en sejr med sig hjem til spanien på nordjydernes hjemmebane.

I løbet af første halvleg var Aalborg ellers både foran med to og tre, men hele tiden fulgte Barcelona op, så selvom en storspillende Simon Gade i Aalborg-målet gjorde alt, hvad han kunne for at holde spanierne væk fra scoringer i første halvleg, så måtte de to førehold Champions Leagues gruppe B gå til pause med uafgjort 19-19.

Udnyttede ikke chancerne

I anden begyndte alt lige så tæt som første halvleg sluttede, men sådan skulle det ikke vare ved. Selvom Aalborg kom foran 24-22, så kunne de ikke holde det catalanske storhold helt fra fadet, og det udnyttede verdensklasse spillere som Dika Mem fra Frankrig og Aleix Gomez fra Spanien, så med under ti minutter tilbage af kampen var Aalborg pludselig bagud med seks.

Udover de to verdensstjerner, så kan Aalborg Håndbold også skyde skylden på en dansker, ikke en af deres egne spillere, men derimod FC Barcelonas Emil Nielsen, der gjorde et fremragende stykke arbejde i Barcelona-målet og lykkes med at med at holde Aalborg ude af kampen, så spanierne til sidst sikkert kunne køre sejren hjem.

På trods af nederlaget ligger Aalborg fortsat godt til deres gruppe i Champions League, og har med seks point fire point op til FC Barcelona, der fortsat er ubesejret.


- Man skal passe på med ikke at flyve for højt, når det går godt

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

AaBs helt store stjerne i denne sæson indtog pludselig rollen som synder.

Helt. Eller skurk. Vitterligt afgjort af centimeter.

Det blev AaBs anfører Mathias Jørgensen, der ufrivilligt blev skurken i det gigantiske VAR-drama, der eksploderede i anden halvleg af kampen mellem AaB og Randers søndag eftermiddag.

Ved stillingen 1-0 til udeholdet, høvlede AaB-topscoreren bolden på undersiden af tværribben. I overtiden af overtiden blev det i stedet 0-2 - på kampens tredje straffespark efter VAR-gennemsyn.

- Jeg er mega ærgerlig over det, lød det naturligt slukøret efter kampen fra AaB-topscoreren, der bliver stående på seks sæsonmål, ligesom han og holdkammeraterne forbliver på 9. pladsen med 13 point, nu fem point op til Randers.

Stor dominans

- Vi havde en god chance for at sparke os tilbage i kampen, og den glippede. Vi har haft en del kampe, hvor man har stået som helten, og nu står man som skurken: Det er fodbold, og det skal jeg komme på den anden side af, uddyber AaB-talismanen.

Udover det missede straffe, havde AaB efter opgøret en xG - altså forventet mål - på 2,38. I alt var der 23 målforsøg - seks skud på mål, 11 forbi, seks blokeret. Hjørnesparksstatistikken vandt hjemmeholdet 6-1.

- Vi kæmper en brav kamp. Vi har et godt udtryk og dominerer i store dele opgøret. Især efter pausen kommer vi godt ud, lyder analysen.

Også Menno van Dam var efter kampen frusteret. Det kan du læse mere om her.

Derfor gør det også ondt, at han ikke konverterede spillets største chance.

- Jeg er selvfølgelig ikke stolt af ikke at sparke den ind. Tingene snurrer rundt i kroppen lige nu, og jeg er selvfølgelig superærgerlig over det på holdets vegne. Især, fordi jeg synes, vi fortjener mere, siger Mathias Jørgensen.

VAR ingen undskyldning

Han tilskriver ikke de lange VAR-gennemsyn nogen del af årsagen. Der var hverken gummiben eller ekstraordinære nerver over, at dommer Sandi Putros skulle ud til sin skærm.

- Det er ingen undskyldning for ikke at sparke bolden ind i målet. Sådan er det med VAR. Det kan tage noget tid. Og har man ikke følelser eller nerver til det, så er vi i den forkerte branche, siger Mathias Jørgensen, der allerede har rettet blikket mod fredag og kampen mod Silkeborg.

Se Mathias Jørgensen reagere på det brændte straffespark her.

Han er klar til igen at balancere mellem helt og skurk, for som han siger:

- Man skal passe på med ikke at flyve for højt, når det går godt. Omvendt må man heller ikke falde for langt ned, når det ikke går, som man kunne tænke sig, lød det fattet.


Michelle har byttet pensel ud med kunstig intelligens i ny kunstudstilling

Foto: Jeanett Cecilie Lange Jørgensen

H.C. Andersens klassiske litterære værker har fået nyt liv med kunstig intelligens.

Michelle Maria Langkilde har udskiftet penselstrøgene på et lærred med kommandoer på en computer.

Hun er en af de første kunstnere herhjemme, der kan præsentere en kunstudstilling udformet af kunstig intelligens.

Med AI-værktøjer ved hånden har hun brugt det sidste halve år for at kunne stå klar med sin udstilling. Ifølge Michelle Maria Langkilde er kunstig intelligens som hjælper ikke at sammenligne med, at det er nemt at udføre.

- Selvfølgelig kan man godt sætte sig ned, downloade nogle programmer og lave noget hurtigt, men at lave det konsistent i en form, der ligner det her. Det er noget, der tager lang tid, og som jeg har lagt meget energi i, siger hun.

Er det virkelig kunst?

Og kunstig intelligens i kunsten er da også et nyt syn i Danmark.

Alligevel har museumsdirektør på Nordjyllands Kystmuseum, Henrik Gjøde, budt udstillingen velkommen.

- Vi er her egentlig ikke for at bevare. Vi er her for at registrere forandringer, og kunstig intelligens er i den grad med til at forandre vores samfund i de her år, siger Henrik Gjøde.

Men kan man overhovedet kalde det for kunst, når det er AI, der har skabt det?

- Ja, fordi der har jo siddet en og styret de informationer, som har generet de billeder, der er her. Og så kan man selvfølgelig altid diskutere, hvad der er kunst. Men der har, selvom man ikke kan se det på resultatet, været en menneskelig hånd eller ånd bag det, vi ser her, siger museumsdirektøren.

Barndomsminder i moderne folder

Et af de værker, der har fået et stykke af Michelles ånd at mærke, er Klods Hans.

- I mit Klods Hans inspirerede værk tog jeg inspiration fra dengang, jeg kom til Frederikshavn, hvor tre af fiskegutterne tog mig under deres vinger, siger kunstneren Michelle Maria Langkilde.

Og det har stor betydning for hende, at hun kan præsentere sin udstilling i sin gamle hjemby.

- Det er heroppe, at jeg fik inspirationen til at starte op igen og gå ind i nogle af de her verdener, siger hun.


Kun hver fjerde spiser dem: Nordjyderne (og avlerne) vender kartoflen ryggen

Antallet af kartoffelavlere, som satser på at dyrke spisekartofler, er faldet drastisk de senere år.

Siden han var 12 år gammel, har Jesper Bjerregaard dyrket kartofler på St. Vildmosegaard lidt udenfor Aabybro.

Og det er et marked, som der engang var gang i. Men ikke længere.

For han er ved at være en af de få kartoffelavlere, som fortsat dyrker spisekartofler på sine marker.

- Jeg har været med til at dyrke kartofler siden jeg var 12 år sammen med mine forældre. Og det er jo spisekartofler, som vi er rigtigt gode til at lave her i Vildmosen, siger Jesper Bjerregaard.

Det er jo meget nemmere med andet, for kartofler skal både handles ind og skrælles

Peder Dam Pedersen, forbruger

Industrikartoflen tager over

Det er i stedet en anden kartoffel, der ikke kan bruges i en cremet kartoffelmos eller til at brase på panden, der nu vinder indpas hos avlerne.

For mens der i 2004 blev dyrket spisekartofler på 16.578 hektar, er det i år blot 5.648 hektar ifølge Danmarks Statistik.

Og i samme periode er dyrkningen af industrikartofler steget med over 250 procent.

- Det er fordi, at de kan tjene flere penge på dem. Det er helt simpelt, det er derfor, lyder det fra Jesper Bjerregaard.

Industrikartofler dyrkes til at sælge til industrien, hvor de blandt andet bruges til kartoffelmel og stivelse.

Hvert år avler de omkring otte millioner kartofler på St. Vildmosegaard, som både sælges til butikker, til catering og til de lokale.

Men spørger man Jesper Bjerregaard, om han kunne overveje at tage springet til at dyrke de værdifulde industrikartofler, falder svaret prompte:

- Nej. Vi har jo vores luksusbrand, og det er det, vi er gode til.

Se hele indslaget her.

Ikke tid til kartofler

Men det er ikke kun kartoffelavlerne, der ikke længere satser på spisekartoflen. Nordjyderne har nemlig vendt den traditionsrige spise ryggen.

Nye tal fra Coop viser, at der kun er kartofler på 26 procent af nordjydernes aftensmadstallerknerne. På landsplan er det kun 24 procent.

Til sammenligning var der kartofler på 35 procent af aftensmadstallerknerne i 2010.

- Det er for ringe, at der ikke er flere, der spiser kartofler, for det indeholder jo en masse vitaminer, påpeger Ulla Jørgensen fra Aabybro.

Men for Benno Thomsen og Peder Dam Pedersen er det tid, der får dem til at fravælge den historisk folkekære grøntsag ryggen.

- Det er jo meget nemmere med andet, for kartofler skal både handles ind og skrælles, lyder det fra Peder Dam Pedersen.

- Når vi lægger madplan, handler det om, at vi skal have noget hurtigt. Det skal være nemt at lave mad, følger Benno Thomsen op.


AaB taber efter vildt straffe-drama i Aalborg

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

AaB havde klart flest målforsøg i opgøret, hvor værterne viste en farlig offensiv mod Randers-holdet. Gæsterne var dog farligst fra de 11 meter.

Lige ved og næsten.

Det må være følelsen hos de rød- og hvidstribede efter de på Aalborg Portland Park tog i mod Randers søndag.

AaB 0-2 Randers FC

  • 0-1: Simen Bolkan Nordli (straffespark, 66')

  • AaB's Mathias Jørgensen brænder straffespark (89')

  • 0-2: Mohamed Touré (straffespark, 90+5')

For i en kamp, der bød på mange og store chancer for at komme på måltavlen for begge hold, måtte AaB se sig slået af Randers 0-2.

Modsat AaB formåede Randers nemlig at score på de straffespark, som de blev tildelt efter et VAR-tjek i 63. minut og 95. minut.

Se interview med Mathias Jørgensen

AaB blev tildelt et straffespark i 87. minut, som Mathias Jørgensen brændte.

Mogens Jørgensen

Journalist

Tre gange VAR og tre straffespark afgjorde kampen på Aalborg Portland Park, og de 8000 tilskuere var mildest talt rasende på kampens dommer. Men AaB har kun sig selv at takke for, at det ikke blev til point i en marathonkamp der varede hele 102 minutter på grund af afbrydelser - herunder førnævnte VAR-tjek.

 Men to minutter før de 90 minutter var gået, fik anfører Mathias Jørgensen muligheden for at skaffe AaB mindst det ene point, efter Randers var kommet foran - også på straffe. Men sådan gik det ikke. Mathias Jørgensens skud ramte overliggeren og så røg det point.

I stedet fik Randers scoret til slutresultatet også på straffe til 2-,0 og AaB tabte vigtige point i jagten på netop et midterhold som Randers

Det var en vigtig kamp for begge hold, for begge hold ligger i den nederste del af 3F superligaen, men var det lykkedes for de bolsjestribede at vinde, ville de rykke forbi Randers.

AaB med to ændringer fra seneste kamp kom bedst ud i første halvleg, og unge Mads Bomholt burde have bragt AaB foran efter 16 minutter, da Randers-målmanden nærmest forærede bolden for fødderne af Bomholt lige foran mål. Men han misbrugte den store målchance.

Lidt senere var det AaB's målmand Vincent Mullers tur til brillere med en klasseredning på en friløber til Randers.

Der var chancer i begge ender - AaB's Kasper Jørgensen havde et kanon langskud som Randers målmanden fik reddet. Første halvleg sluttede altså målløs.

AaB's Kasper Jørgensen var ved at give hjemmeholdet en drømmestart på anden halvlegs første angreb, men chancen blev igen misbrugt, lige efter havde Mads Bomholt et godt forsøg udefra, som Randers' målmand måtte helt ud i fuld længde for at klare.

Så det var i det store hele en god start på anden halvdel af kampen.

Men i 63. minut indtraf 'katastrofen' i form af AaB's Mylina Jimennez, der stemplede en Randers-spiller og gæsterne kunne indkassere et straffespark efter et VAR-tjek, som Simon Nordli scorede på til 1-0 - en kold dukkert for hjemmeholdet, der ellers sad på kampen og de næsten 8000 tilskuere.


Millioner skal gøre det mere attraktivt at føde i Nordjylland

Foto: Morten Dueholm / Ritzau Scanpix

Region Nordjylland vil forsøge at få flere til at føde i Aalborg.

Hvert år koster det Region Nordjylland ni millioner kroner, når nordjyske fødende kvinder vælger at føde deres børn på hospitaler udenfor regionens grænser.

Derfor afsættes der nu fire millioner kroner til at gøre det mere attraktivt for fødende at vælge Aalborg Universitetshospital til, når de vælger, hvor de vil føde.

- Først skal vi blive klogere på, hvad det er, de fødende vil, og så skulle vi jo gerne kunne lave nogle tiltag, der er noget kvalitet og tryghed i, lyder det fra Jørgen Rørbæk Henriksen (S), der er næstformand i regionens sundhedsudvalg.

Det er cirka 300 nordjyske børn, der hvert år fødes udenfor regionen, og det er særligt dem, der bor ved den sydlige regionsgrænse, der istedet for at føde på Aalborg Sygehus Nord vælger at føde på hospitaler i Viborg og Randers, der ligger i Region Midtjylland.

Til sammenligning er det kun 20-30 fødsler om året, hvor udefrakommende forældre føder deres børn på et hospital i Nordjylland.

30.000 kroner for hver fødsel

Det betyder, at gynækologisk-obstetrisk-afdelingen på Aalborg Universitetshospital hver gang skal betale 30.000 kroner til naboregionen, når de tager sig af fødslen af en nordjysk baby. Det løber samlet op i ni millioner kroner. 

- Vi startede jo her først på året med at lave nogle udvalgte områder, hvor vi kunne se, at vi kunne trække en besparelse hjem. Og der var fødeområdet en af de ting, som vi kan spare mange penge på. Man har prøvet lidt, men det var åbenbart ikke nok. Så nu skal vi blive klogere på, hvad der skal til for, at vi kan få dem hjem, siger næstformanden.

Det er nemlig ikke første gang, at Region Nordjylland lægger sig i selen for at få de fødende nordjyske kvinder hjem til regionen. I juni lancerede man et 'ja tak'-tilbud på fødsler for gravide i Mariagerfjord og Vesthimmerlands kommuner.

Her blev gravide kvinder blandt andet tilbudt enestue, online ammeundervisning og gratis p-tilladelse.

Hvad de fire millioner mere konkret skal gå til, vides dog ikke endnu.

- Det kunne eventuelt være, at man laver sådan nogle kendte jordemoderordninger, så de fødende, kender deres jordemoder ved fødslen Det kunne være et af grebene. Men vi må prøve at se, om vi kan blive klogere på, hvad der ellers skal til, slutter Jørgen Rørbæk Henriksen.