Aalborg-museet Springeren er lukningstruet: - Vores maritime historie går tabt
Foto: Annette Bjerregaard Andersen / TV2 Nord
Claus Holstein, der er formand for Springeren Maritimt Oplevelsescenter, er skuffet over at Aalborg Kommune har planer om at fjerne tilskuddet til museet.
Det maritime oplevelsescenter Springeren i Aalborg lukker, hvis Aalborg Kommune gennemfører de besparelser på kulturområdet som der er lagt op til. Sådan lyder det fra museets formand Claus Holstein.
Det er trangt, når man går rundt inde i den pensionerede ubåd Springeren. Ubåden, der blev taget ud af drift i 1989 er hovedattraktionen i Springeren Maritime Oplevelsescenter i Aalborg.
- Hvis vi lukker, så er der mange, der ikke får mulighed for at se ubåden. Det er trist, siger Claus Holstein, der er formand for Springeren Maritimt Oplevelsescenter.
Sundheds- og Kulturudvalget skal onsdag tage stilling til et sparekatalog, som rådmand Jes Lunde (RV) erkender er dramatisk. Der er lagt op til at kulturområdet skal spare 17, 8 millioner i 2024 stigende til 23,4 millioner kroner i 2026 og frem.
Blev chokeret
I sparekataloget er det der blandt andet lagt op til at fjerne tilskuddet til Det Hem’lige Teater på 1,6 millioner kroner. Aalborg Karneval mister 480.000 kroner i tilskud og Springeren mister hele sit kommunale tilskud på 900.000 kroner.
- Jeg blev ret chokeret, da jeg hørte det. Nu vil vi kæmpe for at det ikke kommer til at ske, siger Claus Holstein.
Museet Springeren har 30.000 gæster årligt. Tilskuddet på 900.000 kroner. Det svarer til en tredjedel af museets indtægter.
- Det har jeg det skidt med. Vi har jo været her i 30 år. Vi kan risikere at miste den sidste rest af forståelsen af Aalborg som maritim by, siger Claus Holstein.
Dramatisk måde
Aalborgs befolkning vokser ikke som den har gjort hidtil. Det betyder at kommunen mangler penge. Alle udvalg er blevet pålagt at de skal spare 1 procent i det næste budget.
- Det er dramatisk på den måde at Aalborg desværre er i en økonomisk situation, hvor vi skal finde rigtig mange millioner. Vi har været nødt til at komme med en række forslag, som vi ikke selv synes er specielt gode, siger rådmand Jes Lunde.
Som begrundelse for at fjerne tilskuddet til Springeren har Sundheds- og Kulturudvalget skrevet i sparekataloget at museet Springeren ikke er specifikt rodfæstet i Aalborg. Det provokerer museumsfolkene.
- Vi fortæller om Goliath bådene, som i hvert fald de ældre mennesker i Aalborg kender. Det er et slæbebådsfirma, der engang var. Vi fortæller om P.P. Hedegaard i Nørresundby, om pontonbroerne og Aalborg Havn. Jeg stiller mig helt uforstående overfor at det ikke skulle være en del af Aalborg, siger Claus Holstein.
Hvorfor skriver I, at museet ikke er specifikt rodfæstet i Aalborg?
- Det er lige præcis derfor vi har en hørringproces, det er for at alle institutionerne har mulighed for at komme med deres bemærkninger og deres argumenter for at vi skal redde dem, siger Jes Lunde.
Det er Søværnet der ejer den 54 meter lange ubåd. Hvis museet lukker skal ubåden formentligt leveres tilbage til Søværnet.