Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Aalborg Kommune modtog 71 idéer - sådan bliver nattelivet mere trygt

Aalborg Kommune har nu samlet en række forslag, der skal sikre et mere trygt natteliv.

Der har været massivt fokus på at styrke trygheden i Aalborgs natteliv efter drabet på Mia Skadhauge Stevn og drukneulykken med Oliver Ibæk Lund. 

Begge havde været i byen i Jomfru Ane Gade, og kommunen er nu klar med konkrete forslag, der skal gøre det mere sikkert at være ung i Danmarks fjerdestørste by.

Som et led i arbejdet har kommunen opsøgt unge, politi og andre aktører. De har modtaget hele 71 konkrete forslag - og det har nu ført til en rapport fra Tryg Aalborg, som mandag blev drøftet på økonomiudvalgsmøde i Aalborg Byråd. 

Jeg er utrolig glad for de her tiltag, selvom det selvfølgelig er sket på en enormt trist baggrund.

Nuuradiin S. Hussein (S), rådmand, Aalborg Kommune

- Vi har fået virkelig mange henvendelser, og folk har engageret sig meget. I den kommende tid vil vi indbyde til samarbejde om tiltagene, siger rådmand i Job- og Velfærd i Aalborg Kommune, Nuuradiin S. Hussein (S).

Indsatsen kommer til at løbe ad tre spor: Forebyggelse, sikkerhed og samarbejde med nattelivet.

Fra ung til ung

Foruden fokus på tidlig forebyggelse vil Aalborg Kommune lave informationskampagner - noget de unge selv har foreslået, fortæller Nuuradiin S. Hussein.

- De unge har selv budt ind med, at der skal være fokus på, hvordan de passer på sig selv, når de tager i byen - og hjem igen. I kampagnerne, der kommer i byen inden længe, bliver det derfor også kommunikeret ung-til-ung, så det ikke er vi voksne, der skal komme med formaninger.

De unge har også luftet en bekymring vedrørende sexisme, forklarer rådmanden, og det vil der også være fokus på i de kommende tiltag.

Helt konkret vil man se på et forslag om at etablere et "safe space" - altså et sikkert rum - til hvis man føler sig utryg i byen. Det er tanken, at placeringen kan være nær Jomfru Ane Gade, og den foreløbige idé er, at lokationen bliver oplyst og overvåget, og hvor man altid kan få hjælp eller en taxa.

Alkoholkultur og åbningstider

Som en del af kampagnen vil kommunen føre en løbende dialog med de unge - ved eksempelvis at tage ud på forskellige uddannelsesinstitutioner. Ét område, som der skal tales mere om sammen med de unge er alkoholkulturen, siger Nuuradiin S. Hussein.

- Vi skal også se på den adfærd, der kendertegner alkoholkulturen særligt i Jomfru Ane Gade. Én af anbefalingerne lyder derfor også, at vi er nødt til at tage ansvar for mere ansvarlig udskænkning.

Vejen mod et mere trygt natteliv kan også betyde kortere byture. 

- Åbningstider er også noget af det, vi skal se på som del af løsningen. For vi kan se, at volden stiger efter klokken 02.00.

Ifølge rådmanden kommer ønsket om regulerede åbningstider fra politiet, men han har også talt med enkelte unge, der er enige.

- Hvornår restauratørerne skal lukke er noget, der skal drøftes i det kommende bevillingnævnsmøde. Alle i byrådet skal være enige om det, og restauratørerne skal naturligvis inddrages, fastslår Nuuradiin S. Hussein (S).

Under corona-restriktionerne faldt volden hele 66 procent i områder med mange udskænkningssteder, ifølge en undersøgelse foretaget af Det Kriminalpræventive Råd. Her hed lukketiden midnat.

Henrik Foget Jensen, ansa i Rekom, der har flere steder i festgaden, var dengang positiv over for at ændre på nattelivets åbningstider på den anden side af coronakrisen - eksempelvis at lukke klokken 2 eller 3, som de gør i Norge.

Det er vigtigt, at vi sikrer, at de unge kommer glade ind til byen for at feste, har det sjovt og kommer glade hjem igen.

Nuuradiin S. Hussein (S), rådmand, Aalborg Kommune

- Det vil være fint at kigge på åbningstiderne, så vi trækker lukketiderne lidt tilbage, så vi tvinger nattelivet til at åbne lidt tidligere på aftenen, lød det fra Henrik Foget Jensen.

Hvad angår Jomfru Ane Gade og samarbejdet med restauratørerne, peger rådmanden også på tiltag som bedre uddannede dørmand, som er faligt kompetente til at læse de unge og forskellige situationer, der kan opstå.

Unge skal komme glade hjem

De forskellige tiltag vil løbende blive drøftet og fulgt op på i økonomiudvalget, hvor næste status om tryghed i nattelivet er sat til om et halvt år.

- Det er en opgave, som skal løses i fællesskab og kalder på samarbejde. Det er vigtigt, at vi sikrer, at de unge kommer glade ind til byen for at feste, har det sjovt og kommer glade hjem igen.

Det er By- og Landskabsforvaltningen, der har ansvar for de fysiske og tekniske tiltag såsom hegn og mere overvågning ved havnefronten. Her skal initiativerne forebygge, men også sikre bedre beredskab, hvis ulykken skulle ske. 


Svømmehal forvandlet til 'Danmarks smukkeste juleudstilling'

Takket være 400 kilometer ståltråd, sækkevis af mos og mindst 80.000 kubikmeter vand er nedrivningsklar svømmehal i Aars forvandlet til en eventyrlig udstilling. Kom med indenfor i videoen herover.


40 år gammelt centers fremtid hænger i en meget tynd tråd

Forstanderen på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi er skuffet over, at det ikke lykkedes de lokale folkevalgte at få centret med på finansloven.

Fremtiden for Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i Sydthy hænger i en tynd tråd.

Centret har de seneste tre år modtaget tre millioner kroner i støtte om året, men er ikke kommet med på den finanslov, som regeringen fredag har præsenteret sammen med SF, Radikale og Enhedslisten.

Dermed er det tvivlsomt, om centret overlever.

- Nu skal bestyrelsen ind over og beslutte, hvad der skal ske, men det vil som minimum betyde en meget, meget kraftig beskæring. Uden tilskud til driften er der ikke grundlag for at have ansatte, og alle 12 er nu sagt op med udgangen af december, siger forstander Jane Kruse.

Jane Kruse er forstander på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Folkecentret har den seneste tid forsøgt at overtale Folketingets partier til at bevare støtten, og Jane Kruse udtrykker stor skuffelse over, at det ikke er lykkedes de lokale folkevalgte at sikre den fortsatte drift.

- Det vil få store konsekvenser for de mange små og mellemstore virksomheder, som vi hjælper med at udvikle produkter og teste energiløsninger. Vi er også i kontakt med og hjælper mange borgere, og så det rammer det også de udenlandske ingeniørstuderende, der kommer hos os, siger Jane Kruse.

Håber, der kan findes en løsning

Folkecentret blev grundlagt i 1983 med et mål om at sætte grønne energiformer på dagsordenen. I begyndelsen handlede det meget om at udvikling af vindenergi, men siden har centret også beskæftiget sig med elbiler, biogas og solceller.

- Nu skal vi samles på mandag og se, hvordan vi kan afslutte de projekter, som vi har ansvaret for, på den bedst mulige måde.

Er der ingen muligheder for, at I kan fortsætte?

- Jeg håber meget, at der kan findes en løsning. Vi vil prøve at tage kontakt til SF og Radikale Venstre for at høre om mulighederne. Jeg kan forstå, at der skal afsættes store summer til grøn forskning, og måske kan vi komme i betragtning der, siger Jane Kruse.


Nordjysk virksomhed i front: Får første certifikat i Europa

Lige nu er Grøn Brint den eneste virksomhed, der har fået uddelt bæredygtigheds-certifikatet. Men andre er på vej.

Jens Peter Lunden har altid været foregangsmand i sit erhverv. I 1989 købte han sit første landbrug, og siden har han gjort mange tiltag for miljø og bæredygtighed.

Han er også hovedmanden bag Gårestrup EnergiØ, hvor der både ligger grisestald, biogasanlæg og vindmøllepark. Jens Peter Lundens virksomhed Grøn Brint, som også har Norwegian Hydrogen i ryggen, er også en del af energiparken.

Og det er den virksomhed der i onsdags fik den første bæredygtighedscertificering af sin slags i Europa - og muligvis i hele verden.

- Det er noget, vi har arbejdet på længe, og vi er rigtig glade for at få den, så vi kan komme i gang med at producere nogle produkter til det marked, vi er på vej ind i, siger Jens Peter Lunden.

Se indslaget her:

Adgang til tysk marked

Certificeringen er givet til Grøn Brint i forbindelse med deres arbejde med et bæredygtigt brændstof. I 2023 blev der sammen med Norwegian Hydrogen investeret i brintproduktion, som gennem biogasproduktionen i sidste ende er med til at indfange CO2 og lave metan, hvor energien er bundet i et grønt brændstof.

Og certificeringen har været nødvendig, for ellers kan brændstoffet ikke afsættes.

- Det giver adgang til de markeder, hvor man kan sælge, og certificeringen er den godkendelse, der siger, at vi har en grøn værdi at sælge, siger Jens Peter Lunden.

Lige nu er Grøn Brint den eneste europæiske virksomhed, der har certificeringen. Men forventningen er, at andre virksomheder er lige på trapperne med også at få en. Og så er næste skridt at komme ud over rampen fra Gårestrup.

- Vores eksportland er Tyskland, og de regner med at kunne tage imod fra 1. januar, og så er vi klar til business, siger Jens Peter Lunden.

Økonomi- og kvalitetschef Rasmus Hedegaard Bang viser certifikatet frem.

'Du' så lort': Skoleelever viser hadbeskeder frem

6.A med en række beskeder fra de sociale medier.

Skoleelever lærer at passe på sig selv på de sociale medier.

'Fuck I er klamme' og 'luder' er bare nogle af de udtryk, som børn og unge kan støde på på de sociale medier.

Derfor har Vesthimmerlands Kommune i denne uge sat fokus på børn, unge og sociale medier med kampagnen '#værtjekketpånettet'.

- Vi forsøger at lære børn og deres forældre, hvordan man begår sig bedst på de sociale medier, forklarer SSP-ungeteammedarbejder Tina Frost Petersen, mens hun er i gang med at styre en konkurrence for elever på Gedsted Skole.

SSP-ungeteamet er på besøg med deres kampagnemateriale, der skal få eleverne til at sætte ord på de oplevelser, de har på nettet. Mange unge bruger de sociale medier hver eneste dag, og for mange er det den vigtigste sociale kommunikation.

Tina Frost Petersen mener, at udelukkelse af fællesskaber er det hyppigste problem blandt unge.

- Det, vi oftest oplever som et problem, er udelukkelse. Altså at en ung holdes udenfor et fællesskab på de sociale medier. De er jo online 24-7, så de opdager meget let, hvis der foregår noget i en gruppe, og de ikke får lov til at deltage, forklarer Tina Frost Petersen.

Se indslaget her:

Kender til hadbeskeder

Den problematik kender eleverne fra 6.A på Aars Skole godt. De deltager i #værtjekketpånettets videokonkurrence, og mens de filmer en video om hadbeskeder, har de alligevel tid til at fortælle om deres egne oplevelser:

- Det er for eksempel, hvis der er nogen, som holdes uden for en Snapchat-gruppe, forklarer Andreas Stiller Jonasen, der er elev i 6. klasse, og han bakkes op af klassekammeraten Dicte Klitgaard Nielsen:

- Hvis man nu spiller et onlinespil med nogle andre, som man ikke kender, og de så pludseligt begynder at skrive grimme ting til en, 'du' så lort' og den slags. Det tror jeg alle i klassen har oplevet, forklarer hun.

SSP-ungeteamet på besøg på Gedsted skole

Begge elever fortæller, at det har været rart at have undervisning med fokus på onlinetilstedeværelse - også selvom Dictes forældre ikke har ladet hende oprette sociale profiler endnu.

- Her kunne jeg jo godt sige, at de var nogle dumme forældre, men jeg ved godt, at de gør det for at passe på mig, siger hun.


Lukning af fabrik løser udfordring hos konkurrent

Foto: Outline Vinduer

Fire medarbejdere er indtil videre skiftet fra den ene dørproducent i området til den anden.

I slutningen af august blev det meldt ud, at den dørproducent Jeld-Wen til nytår lukker sin fabrik i Løgstør efter 43 år. Det drager vindues- og dørfirmaet Outline Vinduer i Farsø nu nytte af.

De har nemlig indtil videre overtaget fire af de cirka 150 medarbejdere hos Jeld-Wen, som står til at miste deres job som følge af fabrikslukningen. Det fortæller Outline Vinduer i en pressemeddelelse.

- Jeld-Wen har været meget proaktive i forhold til at hjælpe folk videre, og det er virkelig glædeligt at se, når virksomheder gør en indsats som denne for at afhjælpe en ellers trist situation med produktionslukning. Vi har via deres jobmatch også været i kontakt med mange flere potentielle nye medarbejdere, som vi godt kunne være klar til at ansætte, så snart højsæsonen begynder igen, siger fabrikschef i Outline Vinduer, Michael Hejlesen.

Svære at finde

Gitte Jensen fra Vilsted er en af de medarbejdere, der er skiftet til den konkurrerende vindues- og dørproducent. Hun var i lære som maskinsnedker hos Jeld-Wen og får nu mulighed for at fortsætte sin uddannelse hos Outline Vinduer.

- Det var selvfølgelig en rigtig ærgerlig nyhed, da vi fik at vide, at vi ikke længere kunne arbejde ved Jeld-Wen, som ellers har været en god arbejds- og læreplads. Men virksomheden gør heldigvis meget for at få folk i job, og jeg er selv utrolig glad for at være kommet så hurtigt videre, siger hun og fortsætter:

- Jeg bor med min mand og tre børn, og derfor havde jeg heller ikke råd til at være arbejdsløs - og jeg nåede da også at overveje, om jeg kunne risikere at skulle droppe ud af uddannelsen. Heldigvis har Outline været meget fleksible i forhold til at finde en god løsning, siger Gitte Jensen.

Outline Vinduers fabrikschef glæder sig - trods de ærgerlige omstændigheder - over, at han har fået to maskinsnedkerlærlinge mere i produktionen.

- Vi oplever til tider, at vi skal kæmpe en del for at få maskinsnedkere og maskinsnedkerlærlinge, og det er vigtige kompetencer for os at have i huset. Derfor glæder vi os også meget over, at vi nu - udover de to lærlinge, vi allerede har - kan tilføje to mere til produktionen. De er allerede kommet rigtig godt fra start, siger Michael Hejlesen.