Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Aalborg-butik risikerer millionbøde: - Skyder gråspurve med kanoner

Hør hvordan Michael Larsen forholder sig til den mulige millionbøde her.

Sikkerhedsstyrelsen fandt fredag tusindvis af ulovlige smagsstoffer i en butik med e-cigaretter i Aalborg. Direktøren kalder det en fejltolkning.

- Jeg er en specialbutik inden for aromaer og ikke inden for e-cigaretter. Så jeg kan slet ikke forstå, hvorfor Sikkerhedsstyrelsen har beslaglagt mit lager af aromaer. 

Sådan lyder udmeldingen fra direktøren af Aromaland.dk, Michael Larsen, efter at Sikkerhedsstyrelsen mandag i en pressemeddelelse skrev, at de har konfiskeret 4.000 produkter fra Aromalands butik i Aalborg. 

- Vi vil nu gennemgå al materialet. Men jeg kan allerede nu sige, at der vil komme til at ske politianmeldelser, og vi kommer til at indstille nogle meget store bøder - formentlig i millionklassen, siger jurachef Stine Pedersen, Sikkerhedsstyrelsen.

Den fortolkning er Michael Larsen dog langt fra enig i. Faktisk mener han, at det er at "skyde gråspurve med kanoner", og han er klar til at afklare spørgsmålet i retten. 

- Jeg mener absolut ikke, vi gør noget, der er ulovligt. Jeg mener, at Sikkerhedsstyrelsen har lavet en fejltolkning. Det her skal nok prøves hele vejen i retssystemet, og så må vi se, hvor vi ender, fortæller han. 

Emballagen heller ikke i orden

Der blev i Aalborg fundet 16 forskellige e-cigaret-kits og andet udstyr, i alt 408 produkter, der ikke var korrekt emballeret.

Fra den 1. oktober har der været detaljerede regler for, at emballagen ikke må være tillokkende for især unge, og alle enkeltpakker skal have produkt-id.

- Det kan koste butikker dyrt, måske endda livet med disse store bøder, og derfor vil jeg kraftigt opfordre til, at man får ryddet ud i eventuelle ulovlige produkter i både butik og lagerplads. Det er både ulovligt - og derudover konkurrenceforvridende over for alle de indehavere, som har orden i tingene, siger Stine Pedersen, Sikkerhedsstyrelsen.   

Tror på sin sag

Michael Larsen står nu tilbage med en butik, der mangler en masse varer. 

- Lige nu mangler vi produkter i vores butik, fordi de er blevet taget af Sikkerhedsstyrelsen. Jeg skal nu til et møde i retten, hvor vi finder ud af, om jeg kan få det beslaglagte tilbage, lyder det fra ham, inden han slutter: 

- Min forventning er, at vi kommer til at have fuldt produktsortiment, ligesom før.


Pizzaria får bøde og sur smiley: - Jeg betaler ikke den bøde

Foto: Jeppe Kjær Nielsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det lokale spisested er ikke helt enige med kontrollanten fra Fødevarestyrelsen.

Amor Pizza på Stationsvej i Nørresundby har fået en sur smiley af Fødevarestyrelsen - og ikke nok med det, så har pizzeriaet også fået en bøde på 5000 kroner for ikke at have bragt rengøringen af bestemte områder i orden, siden det sidste besøg tilbage i november.

Men den bøde er Kamal Jamel, der har ansvaret for den daglige drift, ikke enig i.

- Hun kom, da vi var i fuld gang oghavde en masse ordrer og blev her i fire timer, siger Kamal Jamel til TV2 Nord.

Ifølge kontrolrapporten fra 12. december var det store dele af køkkenet, der skulle gøres rent. Både gulvet og omkring maskiner, hvor der var indtørret dej. Kontrolrapporten kan læses her.

Det fremgår desuden af rapporten, at besøget varede en time.

'Sur dame' finder fejl

Men får I så bragt rengøringen i orden, inden hun kommer igen?

- Vi birnger det altid i orden, det er ikke noget problem, siger Kamal Jamel og tilføjer:

- Men hvis det er hende den sure dame igen, så kan det godt være, at hun finder fejl. Jeg ved ikke, hvad hun tænker om os, men vi har gjort, hvad vi kunne.

Hvad med bøden, hvad tænker du om den?

- Jeg betaler ikke den bøde. Den er jeg ikke enig i. Hun gør selvfølgelig bare hendes arbejde, men hun skal ikke genere folk, siger han.


24-årig står bag: Nordjyllands bedste bageri kåret

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

De sidste fire år har Caroline Kegel drevet sit eget økologiske og biodynamiske mikrobageri. Det er nu hædret, med en fornem pris.

I barndomshjemmet i Lønstrup begyndte Caroline Kegel et vaskeægte bageeventyr.

Først eksperimenterede hun med kager, men blev senere fascineret af surdejen.

- Det er jo noget, jeg har med hjemmefra. Man kan egentlig sige, at jeg er vokset op i det, fortæller hun.

Kærligheden til bageriet resulterede i, at Caroline Kegel startede sit eget bageri, som oplevelsesportalen "Opdag Danmark" nu har kåret som Nordjyllands bedste.

- Det havde jeg faktisk ikke helt regnet med, siger hun.

Lokalt motto

Vinduerne hos Kegels Bageri er prydet med teksten "Bread out west", og det skal symbolisere, at bageriet ligger i den lille kystby Lønstrup.

- Jeg kan godt lide, at jeg er del af en større lokal fortælling ved, at vi samarbejder på kryds og tværs, fortæller Caroline Kegel.

Store samarbejder

Kegels Bageri samarbejder med forskellige restauranter, på tværs af Nordjylland.

Det inkluderer blandt andet Lønstrup Madhus, Café Slugten, Haws i Løkken og Kornets butik i Hjørring.

På trods af bageriets fremgang og den nylige kåring, forventer Caroline Kegel ikke, at skulle udvide mikrobageriet.

- Jeg kunne sagtens sælge mere til for eksempel caféer og restauranter, men det har jeg ikke nogen planer om. For jeg vil gerne holde bageriet i en størrelse, der passer til det liv, jeg gerne vil leve, siger hun.


Se din kommune: Nordjyderne er blevet fattigere

Foto: Grafik / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Købekraften er blevet dårligere.

Ikke i en eneste af de nordjyske kommuner har borgerne i 2023 oplevet en real inkomstfremgang, når man måler ud fra medianen. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Kort sagt havde nordjyderne færre penge at bruge af, end der var tilbage i 2022.

- Den geografiske ulighed fortsætter med at stige. I det seneste år skete det i en sådan grad, at det stort set kun var i hovedstadsområdet, at den typiske borger oplevede en indkomstfremgang, der var højere end inflationen,” siger Sune Caspersen, der er chefanalytiker ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Medianen

Den typiske borger i kommunen vil sige den borger, der har indkomsten på medianen. Stiller man alle kommunens borgere op på en række fordelt efter størrelsen på deres indkomster, udgør den person, der står lige præcis i midten af rækken, medianen.

Værst er det i Han Herred

Kigger man isoleret på de nordjyske kommuner, er det særligt Jammerbugt Kommune, Hjørring Kommune og Thisted Kommune, der har oplevet den største tilbagegang i medianindkomsten. I Jammerbugt Kommune er tilbagegangen i medianindkomsten fra 2022 til 2023 hele 2,1 procent.

I de nordjyske kommuner, tegner billedet sig således:

  • Aalborg -0,2

  • Brønderslev -1,2

  • Frederikshavn -1,6

  • Hjørring -1,8

  • Jammerbugt -2,1

  • Læsø -0,7

  • Mariagerfjord -1,3

  • Morsø -1,7

  • Rebild -1,2

  • Thisted - 1,8

  • Vesthimmerlands -0,9

I 79 kommuner gik realindkomsten tilbage for den typiske borger i kommunen, mens gennemsnitsindkomsten i langt de fleste tilfælde udviklede sig mere positivt.

- Når udviklingen i den gennemsnitlige indkomst er meget høj, mens den typiske borger har haft en real nedgang i sin indkomst, betyder det, at der er en mindre gruppe af rige personer i kommunen, der virkelig er trukket fra i toppen. Det vil typisk være udbytter, aktie- og kapitalafkast, der driver indkomstfremgangen blandt de rigeste,” siger Sune Caspersen.

Kun i Aalborg Kommune er den gennemsnitlige indkomst steget - og det er blot med 0,2 procent.

På landsplan er det i 79 kommuner, at indkomsterne for kommunens typiske borger steg mindre end inflationen i 2023. Det gælder for eksempel i alle jyske kommuner. Kun i Odense Kommune og Bornholm Regionskommune ligger alle kommunerne med positiv udvikling i hovedstadsområdet.


Julemysterie? Nisser spottet på nordjyske tage

Foto: (Privatfoto)

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Årsagen er fundet.

Der er ikke noget at sige til, hvis du fredag har spærret øjnene op en ekstra gang. Flere har nemlig som du set nisser rende rundt på diverse tage i Aalborg og omegn.

Og bare rolig. Du er hverken skør eller ved at gå fra forstanden.

Selvom nisser, ifølge en gammel sang, plejer at gemme sig på loftet, hvor de gerne vil have julegodter, så er den såmænd god nok. En håndfuld nisser har ganske rigtigt forvildet sig op på en række tage i Nordjylland.

Det er dog ikke så obskurt, som det lyder. For det er en række nisser fra virksomheden Hasseris Tag og Facade, der har været på spil.

Firmaet beskæftiger sig med tag- og facadearbejde, og de ansatte er fredag hoppet i den helt store juledragt forud for deres sidste vagt inden juleferien.

- Vi har fået god feedback fra vores kunder. Folk er glade, og flere har grint af os, fortæller Brian Rosenkrans, der ejer Hasseris Tag og Facade.

Her er nogle af medarbejderne på vej ud til nogle kunder. Foto: (Privatfoto)
De er gået all in på kostumerne. Foto: (Privatfoto)

'Tager du pis på os?'

Sådan ville en del medarbejdere måske tænke, hvis de skulle udføre deres arbejde i et nissekostume. Det er imidlertid ikke tilfældet for Brian Rosenkrans' ansatte, forsikrer ejeren.

Det var nemlig en af medarbejderne, der kom på idéen om, at de skulle klæde sig ud. Da TV2 Nord fredag ringede til firmaets direktør, sagde en medarbejder - apropos spørgsmålet ovenover - i baggrunden: 'Tager du pis på os?'

Medarbejderne havde ikke regnet med, at deres lille stunt ville skabe så stor opmærksomhed. Bliver vi ved 'På loftet sidder nissen med sin julegrød- referencen', så fortæller Brian Rosenkrans, at ingen af hans medarbejdere har fået en skål risengrød i løbet af arbejdsdagen.

- Men jeg håber derimod, at de har været med til at skabe lidt ekstra julestemning, slutter han.


Storfusion på vej: Opsigtsvækkende planer for havn

Foto: Hanstholm Havn

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det er netop kommet byrådet i Thisted Kommune for øre, at der er planer om en havnefusion mellem Hanstholm Havn og ADP A/S.

2025 bliver et skelsættende år for Thisted Kommune, der har fusionsplaner med Associated Danish Ports, som også går under forkortelsen ADP A/S.

Havneselskabet driver i forvejen Fredericia og Nyborg havn.

Planen forudsætter, at Thisted Kommune afgiver majoritetsejerskab, således at Hanstholm Havn A/S' ejerskab fremover fordeles med 49 procent til kommunen og 51 procent til ADP A/S.

Havnefusion skal sikre, at Thisted Kommunes borgere ikke skal bøde

Kommunen har en stor gæld på grund af en havneudvidelse i Hanstholm, der kostede over 600 millioner kroner.

Grundet mangel på evne til at vedligeholde den store gæld, blev Hanstholm Havn en kommunal havn, i stedet for en kommunal selvstyrende havn.

Siden har de sikret sig afdragsfrihed på lånet, men det udløber i 2028. Hvis havnen ikke tjener penge nok, ender den varme kartoffel i stedet hos Thisted Kommunes borgere.

Havnefusionen medfører, at ADP A/S skal bidrage med 63 millioner kroner, mens Thisted Kommune skal hoste op med 60 millioner kroner.

Bag lukkede døre

I det nye år skal der i både Thisted og Fredericia kommuner afholdes lukkede byrådsmøder, hvor planerne om den kommende havnefusion skal drøftes.

- Vi har haft havnen i to år nu, og derfor afsøger vi nu andre muligheder. Vi har hele tiden sagt, at det var midlertidigt, at havnen skulle være kommunal havn, fordi der er en lang række begrænsninger ved det. Men konkrete samarbejdspartnere kan jeg ikke nævne, siger borgmester i Thisted Kommune Niels Jørgen Pedersen (V), i forbindelse med fusionsplanerne