Åbent hus i milliardbyggeri - nysgerrige nordjyder fik supersygehus at se
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord
Supersygehuset trak mange nysgerrige nordjyder til - både store og små.
Nordjyllands største byggeri nogensinde slog søndag dørene op for besøgende. Flere gange måtte regionsrådsformanden svare på, hvorfor det nye supersygehus er blevet både forsinket og dyrere end planlagt.
Det såkaldte supersygehus syd for Aalborg er med sine 170.000 kvadratmeter det største byggeri nogensinde i Nordjylland.
Med en foreløbig pris på 5,5 milliarder er det også det dyreste og med en forsinkelse på næsten tre år også et af de mest langvarige byggeprojekter i regionens historie.
Derfor trak dagens åbent hus arrangement masser af interesserede, som skulle se, hvad de får for skattekronerne.
- Vi har været her nogle gange før, fordi min hustru skal arbejde herude, når det er færdigt. Det er jo meget imponerende, og det er nogle flotte bygninger, lyder det fra John Jensen fra Skalborg, der er taget på rundvisning med sin familie.
Store overskridelser i budgettet
Generelt er de fleste fremmødte positive overfor det foreløbige resultat. Samtidig lægger de fleste gæster heller ikke skjul på, at de stiller sig undrende over for de enorme overskridelser af budgettet og tidsfristerne:
- Jeg kan sagtens se fordelene i stordriften, men jeg begriber ganske enkelt ikke, hvordan man overskride budgettet med først hundrede millioner og så hundrede mere og så videre. Det går over min forstand, slår John Jensen fast.
Regionsrådsformand Mads Duedahl (V) forstår godt borgernes undren og stillede i dagens anledning op til et utal af snakke med forbipasserende.
Ifølge ham handler det om at se fremad:
- Der har med rette været rejst meget kritik af byggeriet, og der er lavet mange fejl i fortiden. Jeg hæfter nu for arv og gæld, og det er mit ansvar, at vi nu kommer i mål, så det vil regionsrådet kæmpe for.
Se indslaget herunder:
Indvies i 2024
Supersygehuset bliver, hvis ellers der ikke opstår yderligere problemer, indviet i starten af 2024, og prisen bliver i omegnen af 5,5 milliarder.
Dermed bliver forsinkelsen næsten tre år, og budgettet ender en halv milliard over det planlagte. Til gengæld vil en lang række funktioner have langt bedre forhold end i dag.
Fødegangen og neonatalafsnittet ligger lige ved siden af hinanden, ligesom operationsfaciliteterne til kejsersnit er placeret umiddelbart ved siden af.
Skadestue og akutmodtagelse ligger også lige ved siden af hinanden, og indkommende ambulancer afleverer deres patienter i en opvarmet garage blot få meter fra traumestuerne, og så kører elevatoren fra helikopterlandingspladsen på taget direkte ned til operationsgangen.
Overalt i byggeriet er der tænkt i hurtigt og smidigt samarbejde mellem de forskellige afdelinger.
Det hele står efter planen færdigt om to år, hvis ellers alt går som det skal:
- Nu skal vi i gang med den allersværeste fase, nemlig at bygge operationsstuerne og de meget højteknologiske løsninger. Det svarer populært sagt til at bygge en rumstation, så avanceret er det. Det skal helst gå efter planen, ellers kan der meget let ske yderligere forsinkelser, men jeg er fortrøstningsfuld, forklarer regionsrådsformand Mads Duedahl.